Artistieke Werking - Jaarverslag 2022

De ontwikkeling en beoefening van de kunsten  en maatschappelijke dienstverlening zijn aparte taken van het hoger onderwijs. Voor een kunstenhogeschool vallen die grotendeels samen. Als kunstenhogeschool is LUCA actief in de verschillende velden, maar de motor in dit verhaal is telkens onderwijs en/of onderzoek.

In 2022 hebben covid-restricties nog voor weinig hinder gezorgd bij de organisatie van activiteiten. Toch was 2022 een jaar waarin nog steeds effecten werden ondervonden die hun oorzaak vonden in die epidemie. Zo is er zeker sprake van knaldrang die leidde tot een stijging in het aantal activiteiten die door de hogeschool en haar studenten werd georganiseerd. Het geheel aan activiteiten die door de verschillende opleidingen en onderzoekseenheden werden georganiseerd blijven uiteraard de energie en de diversiteit eigen aan LUCA illustreren. 

Het aanbod aan tentoonstellingen, concerten, theatervoorstellingen, filmvertoningen, lezingen, …. is groot en divers. We stellen ook vast dat het aandeel aan cross-overs, interdisciplinaire projecten en hybride kunstpraktijken blijft groeien. Steeds vaker worden schotten doorbroken en wordt samenwerking gezocht. Een belangrijke bedenking is dan ook dat de bestaande onderverdeling interessant is om de diversiteit in output zichtbaar te maken maar dat die tezelfdertijd afbreuk doet aan de realiteit van de eigentijdse kunstpraktijk.

Festivals & beurzen

Opleidingen, studenten, docenten en onderzoekers van LUCA School of Arts werken graag mee aan tal van beurzen waar afstudeerprojecten en onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

designfestgent

LUCA @ Design Fest Gent

Eind april 2022, vond het Design Fest Gent plaats, een nieuw tweejaarlijks 10-daags festival dat ruimte biedt aan ontwerpers om hun ideeën te delen met de bezoekers en bewoners van Gent. Die eerste editie was een nuleditie met als hoofdlocatie Design Museum Gent.

Onze interventies

  • 6 Talks & performances
  • 17 projecten in de tentoonstelling

Bekijk al onze bijdrages

Onze participatie aan andere beurzen en festivals

On stage

Onze drama- en muziekopleidingen op Campus Lemmens zijn verantwoordelijk voor de grootste output qua podiumactiviteiten. De bachelor- en masteropleidingen Muziek organiseren concerten waar docenten, studenten, alumni en nationaal en internationaal vermaarde musici optreden.  Daarnaast worden er ook masterclasses en lezingen georganiseerd die ook voor alumni toegankelijk zijn.  De programma’s zijn verscheiden en leggen accenten op zowel de traditie als op vernieuwing. De bachelor- en masteropleidingen van LUCA Drama organiseert in de loop van het academiejaar talrijke theatervoorstellingen en performances, groeps- en individuele projecten die deel zijn van het onderwijsproject. Het hoogtepunt zijn uiteraard de bachelor- en masterproeven. Geregeld worden ook masterclasses georganiseerd die open staan voor alumni van de opleiding.

Opvallend is dat ook vanuit de andere disciplines gezorgd wordt voor gesmaakte en verrassende concerten en performances.

LUCA @ Leuven Jazz

Thema ensembles en double bill
Naar jaarlijkse gewoonte presenteert Leuven Jazz een reeks thema-ensembles van de jazzafdeling van LUCA School of Arts. De LUCA Bigband werkt samen met Rebirth::Collective en Tutu Puoane en zorgen voor een avond vol muziek.

Toneelscholenfestival

De MA's Drama participeren aan TWK '21
TWK’21 Toneelscholenfestival probeert een plek te zijn waar afstuderende theatermakers, de culturele sector en een breed publiek elkaar ontmoeten rond het afstudeerwerk van de vier Vlaamse toneelscholen. Op deze manier probeert TWK’21 Toneelscholenfestival een fijnmazig netwerk te weven tussen generaties.

PLOT

Open air opera in Gent
Openluchtopera op Tondelier gemaakt met lokale stemmen geplukt van de plaatselijke werf en de omringende buurt. Ze laten op ongeziene wijze van zich horen terwijl het oude kanaal De Lieve, territorium opeisende wagens, een baksteen, woonactivisten en andere protagonisten onze aandacht vragen.

On display

Faces of Water

Faces of Water

Met de tentoonstelling Faces of Water focussen de kunstenaars Theresa Schubert, Joshua G. Stein, Haseeb Ahmed en Anna Ridler op regiospecifieke wateruitdagingen en creëren, met behulp van onder meer datasets, AI en een 3D-printer voor klei, een aantal kunstwerken op de grens tussen kunst, technologie en wetenschap.

History of the Future

HET GEHEUGEN VAN MORGEN EN HET KOESTEREN VAN DE HERINNERING
History of the Future is een ontmoeting tussen jonge hedendaagse kunstenaars en erfgoed binnen de historische site van het Damse St.-Janshospitaal. History of the Future wil het geheugen van morgen opzoeken en de gedachte aan wat wil herinnerd worden koesteren.

(In) Living Memory

SHOWCASETENTOONSTELLING 2022
Elk jaar maakt LUCA een selectie van afstuderende studenten en toont hun werk in een groepstentoonstelling. Dit jaar brengt '(In) Living Memory' beeldend werk samen van een aantal veelbelovende jonge kunstenaars op campus Brussel/Sint-Lukas.

Maritiem erfgoed verlicht

TIEN LUCA STUDENTEN GINGEN IN DE ANTWERPSE DROOGDOKKEN AAN DE SLAG MET DE FRESNELLENS.
Hun fotoreportage bewijst dat met de juiste lens het Antwerps maritiem erfgoed een lichtpuntje kan zijn tijdens de lange, donkere nachten.

Andere tentoonstellingen

Graduation Shows en Showcases

On screen

JULIE VERSTRATEN EN BRAHIM TALL WINNEN VAF WILDCARD 2022

Tukuleur

Op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven werden het afgelopen weekend opnieuw VAF Wildcards uitgereikt. Die Wildcards zijn de jaarlijkse prijzen voor de beste eindwerken aan de Vlaamse filmscholen. De filmprijzen zijn een springplank naar een carrière als professioneel filmmaker. De winnaars krijgen immers de kans om een eerste buitenschools project te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF.

De Award voor Animatie ging naar Inertia van Julie Verstraten en de Award Filmlab ging naar Tukuleur van Brahim Tall. Hiermee haalde LUCA dit jaar twee van de vier filmprijzen binnen. Abdulrahman Alshowaiki kreeg een eervolle vermelding voor zijn afstudeerfilm Mona.

Onze filmactiviteiten

Online & on air

11

11 jaar LUCA, 11 jaar passie

Student, medewerker, docent, partner, alumnus of sympathisant? Al 11 jaar maken we samen LUCA en hiervoor verdienen we een welgemeende danku. Om dit te vieren, maken we op 18/10 samen 4 uur radio.



Herbeluister de uitzending


In print

Notes on bimbos and bodybuilders

Stan Van Rompaey, Dirk Lauwaert Award 2021

Geïnspireerd door Susan Sontag’s Notes on “Camp” probeert Stan Van Rompaey door te dringen tot de essentie van all things “camp”, de manifestaties van camp vroeger en nu, en de kritische oproep die zij daarin leest. Het hoogtepunt van haar onderzoek is het Post-Sontagian “Camp” Manifesto. De oproepen in het manifest zijn even oprecht als gekunsteld, even persoonlijk als politiek, gedrenkt in de zogenaamde post-ironie die de kunstenaar omarmt als een onvermijdelijke conditie van haar generatie. In haar manifest pleit ze voor een revolutionering van het dagelijks leven, het omverwerpen van conventionele categorieën en taalsystemen verbonden met heteronormativiteit, het vieren van overdaad, het elimineren van schaamte en schuld, voor een rebels hyperbewustzijn ook, gedreven door het besef dat geen enkele vorm van esthetiek onschuldig is, noch haar kritiek.

In class

FAST45

 In 2045 ziet de wereld zoals we die kennen er anders uit en als kunsthogeschool kunnen we die vormgeven. Creativiteit, fantasierijke denken en de innovatiedrang in de samenleving zijn de bouwstenen voor een ​​toekomst waarin kunst en kunsteducatie een integrale rol spelen.

FAST45 (Futures Art School Trends 2045) ontwikkelde overlegmomenten waarin nagedacht werd over die toekomst.

Meer over:

Meer over

Sense Adapt Create

Summerschool
De eerste LUCA.summerschool in samenwerking met RISO Benelux. In twee exclusieve programma’s onderzoeken geselecteerde kunstenaars en Luca-studenten samen de mogelijkheden van risografie, onder begeleiding van internationaal gevestigd kunstenaarscollectief Leo Gabin.

Blend & Bleed

Online symposium over transreality en pervasive play.

After Summer School

Kan kunst de school redden?
Over de plaats van kunst in de samenleving wordt stevig gediscussieerd. Dit geldt ook voor de vraag naar de rol van kunst in het onderwijs en de rol van onderwijs in de kunst. Uiteraard gaat het daarbij om de toekomst van de kunstschool en het (deeltijds) kunstonderwijs.

Andere artist talks

Summer Schools

Navorming

Toekomst van kunstonderwijs

Masterclasses

Artist & research talks