Helmut Stallaerts

Helmut Stallaerts is voornamelijk een schilder, maar maakt ook installaties, foto’s en films. De figuur van de nar komt regelmatig terug in het werk van Stallaerts als reflectie op zijn positie als kunstenaar en het kunstenaarschap in het algemeen in onze maatschappij. De nar heeft een uitzonderlijke vrijheid in zijn relatie tot de heersende orde, hij kan bepaalde zaken aan de kaak stellen en het publiek inspireren. De heersende orde is minder en minder zichtbaar en in de complexiteit van de ‘maakbare’ neoliberale maatschappij, is het voor de nar alsmaar moeilijker zijn kunstje op te voeren. Stallaerts stelt zich de vraag hoe hij zich als kunstenaar tegenover deze situatie moet positioneren: welke artistieke uitdrukking is nog mogelijk in een context waar de illusie van snelheid en nieuwigheid, kunst als koopwaar, de drang naar image-building de overhand nemen, en waar men al te vaak geconfronteerd wordt met onverschilligheid?

De vraag naar macht en machtsverhoudingen komt vaak terug in zijn werk. Controle en onderwerping maken deel uit van de ontwikkeling van een cultuur. De poging om (mentale) ruimten af te bakenen los van de macht is uiteindelijk een ‘sisyfusarbeid’. Alternatieve ruimten bestaan in de moderne maatschappij nauwelijks, bijna overal is de macht aanwezig.

BIOGRAFIE

Helmut Stallaerts werd geboren in 1982 in Brussel, waar hij leeft en werkt. Van 2000 tot 2004 volgde hij de afdeling Schilderkunst aan de Sint-Lukas Academie (MFA) in Brussel, en van 2004 tot 2005 vervolledigde hij zijn studies aan de Academie voor Schone Kunsten in Düsseldorf bij Helmut Federle. Sinds 2011 geeft hij les aan LUCA, campus Sint-Lukas Brussel, afdeling Schilderkunst. Recent toonde hij zijn werk in de tentoonstelling Thomas Helbig, Victor Man, Helmut Stallaerts in het Museum Dhondt-D’haenens in Deurle.

Helmut Stallaerts
Heads and Tails Oil, mixed technique on canvas, 48 x 35,5 cm, 2015
Helmut Stallaerts
'Echoes' - Helmut Stallaerts, Espace ING
Helmut Stallaerts
Elisabeth oil, silver leaf,leather,jute,mirror,metal 59,5x49,5x30cm 2014

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by