za 09.09 - zo 05.11.2023
do 19.10.2023, 10u - 16u30

LUCA @ Contour 10

Filmscreening Talks, lezingen en congressen Tentoonstelling

Van 9 september tot 5 november 2023 vindt de tiende editie van de Contour Biënnale voor Bewegend Beeld plaats. Met een symposium en een tentoonstelling die zijn gegroeid uit een onderzoeksproject, een première van een film van alumna Mieriën Coppens en het feit dat de biënnale gecureerd wordt door Auguste Orts vzw is LUCA dit jaar mooi vertegenwoordigd op Contour.

Meer over Contour: C0N10UR | Nona

Double Voiced

#LUCAdocent Christina Stuhlberger organiseert een symposium in het kader van haar onderzoeksproject "Double Voiced". Het symposium maakt deel uit van de gelijknamige tentoonstelling gecureerd door het collectief elephy.

Tentoonstelling

08.09 tot 19.11.2023, Extra City Antwerpen

Samengesteld door Auguste Orts & Kunsthal Extra City

Double Voiced brengt het audiovisueel werk van vier kunstenaars samen in een gedeelde scenografie. Centraal in hun werk staat de observatie van mensen, plaatsen en gewoonten. De tentoonstelling bevraagt hoe zelfbeelden en identiteit worden uitgevoerd en geconstrueerd, en kijkt naar de alledaagse gewoonten en objecten die deze beelden definiëren. Ze betreedt zowel de huiselijke ruimte als landschappen, luistert naar de menselijke stem en de natuur en koestert vrouwelijke rolmodellen. De werken van de kunstenaars vormen samen een collectief patchwork van stemmen. Elke protagonist wordt hierdoor afzonderlijk versterkt en sociaal en politiek geactiveerd.

Zoals de vier kunstenaars elkaar ondersteunen binnen hun gedeeld productie-en distibutieplatform, elephy, resoneren hun werken met elkaar wanneer ze worden gepresenteerd in één ruimte. Ze delen een fascinatie voor de materialiteit van film en de tactiliteit van geluid, wat bijdraagt aan de zintuigelijke atmosfeer die de tentoonstellingsruimte kleurt. De speelse, veelzijdige scenografie nodigt je uit om hun individuele artistieke praktijken te ontdekken en de onderlinge inhoudelijke verbanden te verkennen.

__

Double Voiced is een coproductie van Kunsthal Extra City en CON10UR. De Contour Biennale voor Bewegend Beeld in Mechelen is toe aan de tiende editie en begeeft zich voor het eerst buiten haar stadsgrenzen.

Scenografie: Yuichiro Onuma

__

Met de genereuze ondersteuning van:

Stad Antwerpen, Vlaanderen, SD Worx, Auguste Orts, Elephy, Nona Kunstencentrum, LUCA School of Arts, KASK & Conservatorium, CON10UR


Lezing

19/10/2023, Morpho, Antwerp

Programma

10.00 - 10.15 Verwelkoming en introductie, Christina Stuhlberger (artist)

10.15 - 10.45 Speaking with Intention: Ademhaling en vocalisatie met Sonia Pastecchia (performer en stem coach)

10.45 - 11.00 Koffiepauze

10.45 - 11.00 Joint reading "Towards a Philosophy of Vocal Expression" door Adriana Cavarero

11.00 - 12.00 Lezing on vocal uniqueness door Adriana Cavarero (filosoof)

12.00 - 12.30 Adriana Cavarero in gesprek met Christina Stuhlberger

12.30 - 13.30 Lunch 

13.30 - 14.00 Hoda Siahtiri (artistic researcher) on the songs of nomadic women of Bakhtiari

14.00 - 14.45 How to record, transmit and playback voices - Lazslo Umbreit (sound engineer)

14.45 - 15.00 Coffee Break

15.00 - 16.00 Screening of one elephy film/visit to the exhibition at ExtraCity. Discussion of the vocal performances with elephy (artists)

16.00 - 16.15 Breathing and vocalization exercises with Sonia Pastecchia (voice coach)

16.15 - 16.30 Conclusion, feedback and goodbye


Première voor Magré Tout

Nog tijdens Contour gaat Malgré Tout in première. Malgré tout is een verzameling korte films van #LUCAalumnus Mieriën Coppens en Elie Maissin. Zij belichten de schrijnende, dwingende actualiteit van mensen zonder papieren. Hun ingetogen, poëtische filmtaal evoceert uiteenlopende individuele en collectieve manieren van communiceren: in verschillende gesproken talen, met de stille taal van het lichaam, met een omgeving.


Curator Auguste Orts

Opvallend ook is dat dit de eerste editie is die gecureerd wordt door kunstenaars. Contour werkt hiervoor samen met Auguste Orts vzw. Auguste Orts vzw is een productie- en kunstenaarsplatform dat geleid wordt door vijf videokunstenaars. Een groot deel van hen zijn alumni en (gast)docenten van LUCA.  Auguste Orts verenigt generaties en stijlen en geeft zo een uitstekend beeld van de kwaliteit en diversiteit binnen de hedendaagse Artists’ Moving Image. 

Meer: Auguste Orts