UNESCO-prijs Belgische beiaardcultuur

UNESCO selecteerde de Belgische beiaardcultuur als voorbeeldpraktijk voor de omgang met immaterieel cultureel erfgoed. Het Belgische dossier was het enige dat tijdens de vergadering van 24 tot 28 november in Parijs, door de strenge selectieprocedure geraakte. Dit betekent een belangrijke internationale waardering voor de beiaardiers en wie zich inzet voor de beiaardcultuur in ons land. De ministers Sven Gatz en Joëlle Milquet, bevoegd voor Cultuur in respectievelijk de Vlaams en de Franse Gemeenschap, feliciteren als in Vlaanderen, Wallonië en Brussel heeft bijgedragen tot continueren van onze historische beiaardcultuur.

Beiaardmuziek kleurt dagelijks  tientallen historische stadscentra en gemeenten. Niet minder dan 71 gemeenten bezitten een concertbeiaard, die in de meeste gevallen bespeeld wordt door een stadsbeiaardier. Zij weten respect voor het verleden te verzoen met aandacht voor vernieuwing. De Vlaamse Beiaardvereniging en de Association Campanaire Walonne werken in Brussel samen met de organisatie Tintinnabulum. Deze verenigingen willen onderling ervaringen uit en onderhouden contacten met buitenlandse verenigingen en de Wereldbeiaardfederatie.

Als lid van het Carillon Heritage Committee en als stadsbeiaardier van Mol speelt Carl Van Eyndhoven, vice-decaan Onderzoek van LUCA School of Arts, een vooraanstaande rol in dit netwerk. Hij promoveerde tot doctor in de kunsten met het onderzoek: Een artistieke reconstructie van de beiaardmuziek tussen 1600 en 1650 in de Zuidelijke Nederlanden op basis van historische versteekboeken. Mede dankzij zijn inzet heeft UNESCO de Belgische beiaardcultuur als voorbeeldpraktijk geselecteerd.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by