27.06.2023

3 Wanatoe prijzen voor LUCA C-mine Genk

Afgelopen vrijdag werd de 18de Wanatoeprijs voor kunststudenten in Limburg uitgereikt.  Niet alleen vond de ceremonie dit jaar plaats op C-mine, onze eigen studenten kaapten maar liefst 3 van de 4 uitgereikte prijzen weg: Nikita Aulov (Productdesign, Wanatoeprijs), Ruth Vanherwegen (Fotografie, publieksprijs) Andrea Grimaldi (Game Design, C-mine Student Award). Een dikke proficiat voor hen en al onze genomineerden!

Elk jaar presenteren de drie creatieve campussen van Limburg (LUCA School of Arts, PXL-MAD en de faculteit Faculteit Architectuur & Kunst van UHasselt) gezamenlijk de afstudeerprojecten van hun masterstudenten, met de expo 'EXIT'. Dit jaar vond deze plaats in het Energiegebouw van C-mine Genk, vlakbij onze eigen campus.

In het kader van de expo wordt ook jaarlijks de Wanatoeprijs uitgereikt voor de meest beloftevolle kunststudenten in Limburg, een initiatief van de kunstinstelling Z33 en Het Belang Van Limburg. Dit jaar waren de helft van de genomineerden afkomstig van de campus LUCA C-mine Genk. Vrijdagavond 23 juni werden de prijzen uitgereikt, in een tot de nok gevulde Grote Zaal van C-mine. Onze studenten vielen maar liefst drie keer in de prijzen. Productdesigner Nikita Aulov wist de vakjury te overtuigen met zijn seksmeubel voor mensen met een fysieke beperking, en is de winnaar van de Wanatoeprijs 2023. De publieksprijs ging naar Ruth Vanderwegen (Fotografie), die bij velen een gevoelige snaar raakte met haar intens persoonlijk gedreven werk. Tenslotte werd door de Stad Genk ook een C-Mine Student Award uitgereikt aan Andrea Grimaldi, voor zijn educatieve game 'Bittery Brews.'

We wensen alle winnaars én genomineerden een dikke proficiat, en dat ze nog veel potten mogen breken in hun verdere carrière!

Wanatoeprijs 2023

Nikita Aulov (Productdesign)

Fijne en comfortabele seks is voor mensen met een fysieke beperking geen evidentie. Productdesigner Nikita Aulov (25)  bedacht hiervoor een praktische, maar ook esthetische én betaalbare oplossing: een stijlvolle modieuze chaise longue met verschillende modulaire onderdelen.

Nikita: "Het is belangrijk dat het meubel past in je dagelijkse leven en omgeving, en niet dat er een ‘lelijk ziekenhuisbed’ ergens in een hoek staat. Bovendien wordt er bij het ontwerp van zulke bedden niet nagedacht over het seksueel comfort van de gebruiker, en al dat ijzer voelt koud aan. Vandaar mijn gebruik van warm hout."

De Wanatoe jury was unaniem enthousiast over dit project: "Het ergonomisch seksmeubel oogt prachtig en lijkt klaar voor productie. Ontworpen voor mensen met een lichamelijke beperking, maar het meubel zal ook een breder publiek aanspreken." Dat heeft Nikita alvast goed begrepen. Samen met zijn partner heeft hij in Genk de Ataraxia Designstudio opgericht, waar ze zich zullen toespitsen op designs die taboes in de samenleving doorbreken en bespreekbaar maken.

Wanatoe Publieksprijs 2023

Ruth Vanherwegen (Fotografie) 

Ruth is een schoolvoorbeeld van de term 'creatieve duizendpoot': ze schrijft poëzie en tekent, ze maakt muziek, ze creëert sculpturen én ze fotografeert. Ze was al actief als creatief therapeut (“Mensen niet met woorden helpen, maar met verf, kunst, creaties”) voor ze haar opleiding Fotografie aanvatte aan LUCA campus C-mine Genk. Op haar dertiende was bij haar een hersentumor vastgesteld, die tijdens haar studies weer begon te groeien. 

Zoals Ruth eerst anderen hielp met kunst, hielp haar eigen kunst haar nu zelf: sculpturen, zelfportretten, gedichten, illustraties en films... Het werd allemaal verwerkt tot een multidisciplinair dagboek van goede en slechte dagen.
Ruth: “Kunst creëren geeft me een houvast, kunst zegt me dat het ook goed kan komen. Het ondersteunt me in mijn rouwdans. Het helpt me emoties te verwerken, het doet me vertragen.”

Haar indringende persoonlijke werk wist duidelijk het publiek te raken. Bij de publiekspoll op de website van Het Belang Van Limburg kwam Ruth als favoriet uit de bus.

C-Mine Student Award 2023

Andrea Grimaldi (Game Design)

Educatie is een passie voor Andrea Grimaldi. Na zijn lerarenopleiding zocht hij naar een minder theoretische en meer creatieve aanpak. In de opleiding gamedesign op LUCA C-mine Genk vond hij echt zijn ding. Als masterproject ontwikkelde hij 'Bittery Brews', een interactieve game voor de tablet, waarmee kinderen al spelend hun sociale vaardigheden verbeteren. Ze beheren een winkel waar ze toverdrank verkopen aan klanten, en moeten de taken verdelen in groepjes van drie. Het is dus belangrijk om goed samen te werken en met elkaar te communiceren. 

Andrea:  “Ik vind dat we meer moeten inzetten op educatieve games. Het aanbod is vergeleken met de rest nogal mager. Ik hoop er nog meer te kunnen maken, inclusief spelletjes voor andere leeftijdsgroepen." Dit spel is alvast een perfecte aanzet: Andrea deed proeftesten met kinderen, en gebruikte hun feedback om het spel telkens te verbeteren. In zijn afgewerkte vorm wordt 'Bittery Brews nu ook aangeboden aan leerkrachten, inclusief een presentatie en een lesvoorbereiding op Klascement.

Andere genomineerden

De volledige lijst van laureaten voor de Wanatoeprijs vind je hier. Andere genomineerden voor LUCA waren:

Stemmen 

Stemmen kon tot vrijdag 16u00. Op vrijdagavond 23 juni worden de prijzen uitgereikt tijdens de officiële opening van de EXIT/23 expo in C-mine. Hier worden het hele weekend (24-25 juni) de afstudeerprojecten voorgesteld van de Limburgse artistieke en creatieve opleidingen: PXL-MAD School of Arts Hasselt, LUCA School of Arts Genk en de Faculteit Architectuur & Kunst van UHasselt.

LUCA Graduation & Graduates

Ieder jaar studeert een nieuwe lichting jong, artistiek geweld af bij LUCA School of Arts. LUCA School of Arts toont de afstudeerwerken van haar bachelors en masters met gepaste trots tijdens de Graduation shows en vult de maand juni de nok toe met tentoonstellingen, films, concerten en theaterstukken in Brussel, Gent, Genk en Leuven.

Nadien gaan deze werken een eigen leven leiden en worden ze opgepikt door professionele festivals en showcases, galeries en musea, cinema en theaterzalen en awarduitreikingen.

#WeArt #LUCAgrad #LUCAschoolofarts