01.07.2022

Alumni Esmeralda Mertens, Stefanie Schaut, Seppe Vancraywinkel en Nick Verhaeghe in de Faculty Club in Leuven

Met deze zomertentoonstelling wordt het startschot gegeven van een structurele samenwerking tussen de Faculty Club en LUCA School of Arts. Alumni van de kunsthogeschool tonen in het bijzondere historische kader van de Faculty Club hun kunstwerken aan de vele bezoekers.

Voor deze tentoonstelling hebben de drie foto-opleidingen van LUCA 4 recente alumni geselecteerd. Niet zomaar de eerste, de beste; maar alumni die op een korte tijd  - en, laten we niet vergeten, in een niet evidente pandemie-periode -  op een succesvolle manier hebben weten te timmeren aan hun artistieke loopbaan. Stap-voor-stap nemen ze hun plaats in de kunstwereld in. Dus zeker te volgen in de toekomst.

In de tentoonstelling zit niet echt een inhoudelijk concept of een rode draad. Dat is een bewuste keuze om zo de artistieke persoonlijkheid van deze vier jonge talenten optimaal tot haar recht te laten komen.

De vier kunstenaars tonen elk uitermate persoonlijk werk dat op een boeiende en kwalitatieve manier gebruik maakt van de rijke beeldende mogelijkheden van het medium fotografie. Daarbij slagen ze er in om hun inhoudelijke ideeën en concepten op een doordachte manier fotografisch te vertalen en dat door te trekken in de presentatie van hun foto’s.  Door het fijn afstemmen van de fotografische techniek op de inhoud, op hun verhalen weten ze op een meesterlijk manier het “snapshot”-karakter dat soms nog aan de fotografie wordt toegekend, te overstijgen.

De tentoonstelling is tot het half september te bezoeken tijdens de openingsuren van de Faculty Club.

Info: artoffice@luca-arts.be

Esmeralda Mertens

Esmeralda Mertens wordt gefascineerd door de kosmos. Ze beweegt zich in het spanningsveld tussen realiteit en fictie: ze zoekt bewust naar elementen, situaties in onze wereld die haar bevreemdend voorkomen.

Stefanie Schaut

Op haar beurt wil Stefanie Schaut met haar kunst taboes doorbreken. In haar beeldtaal speelt de natuur een centrale rol. Daarbij wordt ze vooral gedreven door fascinatie en frustratie over de manier waarop wij mensen omgaan met onze wereld.

Seppe Vancraywinkel

Seppe Vancraywinkel is als kunstenaar geïnteresseerd in de mens en meer bepaald de acties van en de interactie tussen mensen. Dat weet hij op een natuurlijke en moeiteloze, maar toch zorgvuldig en intiem manier vast te leggen in analoge zwart-wit fotografie met heel veel picturale nuance.

Nick Verhaeghe

Nick Verhaeghe, de oudste van de vier, probeert het vluchtige en vergankelijke vast te leggen. Daarbij experimenteert hij met de mogelijkheden van de fotografie. Hij gebruikt geen conventionele fotografische producten, maar maakt zelf ontwikkelaar op basis van veelal plantaardige producten.