30.01.2024

Animatie LUCA C-mine Genk maakt een film voor Dierenasiel Genk

Vorige week werd er bij LUCA School of Arts C-mine Genk een wel zeer speciale productie gepresenteerd. De derdejaars studenten van de opleiding Animatie op de campus maakten voor het Dierenasiel van Genk een animatiefilm over de reisweg van een typisch asielhondje: ‘Alfie’. 

Binnen het vak ‘Animatie in Context’ krijgen de studenten Animatie op LUCA C-mine Genk de kans om een animatiefilm te produceren voor een externe klant. Dit jaar is dat het Dierenasiel van Genk. Omdat het grote publiek nog steeds niet goed weet hoe het er aan toe gaat bij zo’n dierenasiel, leek het de studenten een goed idee om de werking letterlijk te illustreren, aan de hand van een animatiefilm. Hiertoe verzonnen ze het verhaal van ‘Alfie’, een hondje dat op straat leeft en wordt opgepikt door het dierenasiel. In de film volgen we Alfie op de zoektocht naar een geschikte adoptieplek bij een warm gezin.

De studenten schreven het scenario, maakten een storyboard en ontwierpen designs van de karakters en de omgeving. Deze werden voorgelegd aan het Dierenasiel, zodat die hun feedback konden geven. Vervolgens werd er een ‘animatic’ geproduceerd: een filmversie van het storyboard met een ruwe klankband. Ook deze werd ter goedkeuring voorgelegd, waarna de uitwerking van de animatie kon beginnen. Van het animeren (beeld per beeld in 2D), tot het inkleuren, tot de finalisatie van het geluid – de hele film werd van A tot Z door de studenten in elkaar gestoken. Het hele project nam uiteindelijk een heel jaar in beslag.

Op donderdag 25 januari werd het resultaat op de campus voorgesteld met een eerste publieke screening. De werknemers van het Dierenasiel waren ook aanwezig om een woordje uitleg geven bij de samenwerking. De screening kon ook op aandacht rekenen van de media:

VRT Radio 2: Studenten LUCA School of Arts maken animatiefilm voor Dierenasiel Genk

Belang van Limburg: Stafford Alfie toont hoe dierenasiel Genk werkt in animatiefilm studenten Luca School of Arts