Afstudeerrichting in de Bachelor Audiovisuele Kunsten
3 jaar / 180 studiepunten / Nederlands
Campus Brussel / Sint-Lukas

Animatie

Academische Bachelor

Duik in de betoverende wereld van de animatiefilm! Binnen onze opleiding Animatie ontwikkel je een breed scala aan artistieke, narratieve en technische vaardigheden waarmee je unieke, persoonlijke films leert creëren. Stap voor stap ontdek en vorm je jouw individuele kijk op animatie en geef je jouw creatieve ideeën op een unieke manier vorm. Je ontdekt niet alleen de magie van animatie, maar ook jouw eigen stem als maker. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bachelor

Tijdens de bachelor leer je animatieprojecten bedenken en realiseren van begin tot einde.  In de eerste fase ligt de nadruk op het verkennen van en experimenteren met het medium. Aan de hand van korte opdrachten ontdek je uiteenlopende technieken en vertelvormen, zoals klassieke 2D-animatie, digitale 2D- en 3D-animatie, stop motion en experimentele animatie.   

Naast de diverse animatieateliers krijg je ondersteuning in andere ateliers op het gebied van geluid, beeldtechniek en software. Dit stelt je in staat om je te verdiepen in de essentie van animatie en bewust keuzes te maken die je werk versterken. Vanaf het tweede jaar kun je je traject verder personaliseren met keuze-ateliers en vrij werk, waarbij de focus steeds meer verschuift naar je eigen artistieke ambities en persoonlijke projecten.   

Een essentieel onderdeel van de bacheloropleiding is het ontwikkelen van je eigen stijl en een unieke vertelwijze, met een persoonlijke visie op beweging. In het derde jaar rond je de opleiding af met een bachelorproject, waarin praktijk, inhoudelijk onderzoek en professionele werkmethoden als animatiefilmmaker verder worden aangescherpt. Je doorloopt het volledige creatieve proces, afgestemd op het type project dat je wilt realiseren. De mogelijkheden zijn veelzijdig en geheel vrij te kiezen: van een narratieve of poëtische animatiefilm tot een experimenteel werk, een documentaire in animatievorm, of een innovatieve animatie-installatie. Alles hangt af van jouw persoonlijke artistieke visie. Je doorloopt daarbij het volledige traject van conceptontwikkeling en het opstellen van een productiedossier tot de presentatie van je afgewerkte bachelorproject. 

Inzicht en reflectie vormen de basis voor het ontwikkelen van een eigen artistieke identiteit en visie als maker van animatieprojecten. De theorielessen bieden een breed cultureel en artistiek kader dat je helpt om je werk te plaatsen binnen de geschiedenis, de hedendaagse praktijk en de toekomst van animatie en audiovisuele kunsten. Vakken zoals Animatiestudies, Visuele Antropologie, Kunstgeschiedenis en Filosofie bieden diepgaande inzichten in hoe animatiefilm zich verhoudt tot andere kunstvormen, maatschappelijke thema's en technologische ontwikkelingen.   

Deze lessen stellen je in staat om de betekenis en impact van jouw animatieprojecten beter te begrijpen en bewust te versterken, zodat je werk niet alleen visueel intrigeert, maar ook inhoudelijk resoneert met een breed publiek.   

Voor een volledig overzicht van de vakken in de bacheloropleiding, kan je de studiegids voor de bachelor raadplegen.   

Video

Saar Deleu - 3BA Animatiefilm 2020

Video

Timothée Crabbé - 3BA Animatiefilm 2018

Masteropleiding

Na je bachelor tillen we jouw artistieke ontwikkeling naar een hoger niveau. Je verdiept je praktijk, bouwt voort op de ervaring die je tijdens je bachelor hebt opgedaan, en combineert inhoudelijk onderzoek met het verder aanscherpen van je unieke stijl en creatieve visie. Daarbij ga je jouw plaats als animatiefilmmaker of kunstenaar in het werkveld verder definiëren. Je kunt kiezen uit een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master. 

De artistieke master biedt je de mogelijkheid om te werken aan je eigen artistieke project. Je ontvangt intensieve feedback en input van diverse professionals uit het werkveld, zoals producers, art directors, animation directors en visual storytellers. Je kunt deze master volgen in het Nederlands of Engels. 

Je masterproef bestaat uit een artistiek project dat wordt onderbouwd en in een bredere context wordt geplaatst aan de hand van een scriptie. In deze scriptie positioneer je je eigen onderzoek binnen een ruimer theoretisch en artistiek kader. Hiermee toon je aan dat je kritisch kunt denken, jezelf kunt situeren binnen het gekozen artistieke domein en de ambitie hebt om vanuit dit onderzoek je eigen praktijk verder te verrijken en te personaliseren, zowel inhoudelijk als artistiek. Aan het einde van het jaar presenteer je je masterproef aan een jury van interne en externe experts.    

Binnen de educatieve master combineer je het verdiepen van je artistieke competenties met de vaardigheden die nodig zijn voor een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld. Dit kan variëren van deeltijds kunstonderwijs en leerplichtonderwijs tot non-formele kunsteducatie. De opleiding is zo opgezet dat het artistieke en het educatieve elkaar versterken en verrijken.   

Kies je eerst voor de artistieke master, maar wil je ook binnen het onderwijs aan de slag? Na het behalen van je master in de Audiovisuele Kunsten kun je instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.   

Voor een volledig overzicht van de vakken kun je de studiegids voor de master raadplegen.   

Video

Natalie Feoktistova - MA Animatiefilm 2020

Trailer Ce magnifique Gâteau, Emma De Swaef (2018)

Video

Trailer Dry Sea, Yves Bex (2020)

Video

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten. 

STUDIEAANBOD BACHELOR

Wat heb je nodig?

De opleiding stelt een uitgebreide en professionele infrastructuur ter beschikking om je werk te realiseren. Op de campus kun je gebruikmaken van:   

  • Een geavanceerd computerpark met krachtige werkstations.   

  • Een volledig uitgeruste filmstudio.   

  • Sound & mixing studio, inclusief een 5.1 surround-systeem.   

  • Editing rooms en een color grading room voor professionele nabewerking.   

Daarnaast biedt onze uitleendienst toegang tot hoogwaardig camera-, audio- en lichtmateriaal. Voor digitale productie krijg je toegang tot een breed scala aan professionele softwarepakketten en tekentablets, waaronder: 

  • Adobe Creative Cloud 
  • DaVinci Resolve,ProTools 
  • TVPaint 
  • Maxon One 
  • Cinema 4D 
  • Dragonframe 
  • Wacom tekentablets 
  • ... 

Deze faciliteiten ondersteunen je in elke stap van het creatieve proces, zodat je projecten van professionele kwaliteit kunt realiseren. Voor deze ondersteuning betaal je een forfaitaire toeslag van 300 euro (extra studiekosten). Afhankelijk van de specificiteit van je projecten kan het voorkomen dat je extra kosten moet maken om ze te realiseren. Hoeveel deze kosten bedragen, bepaal je natuurlijk zelf; dit wordt niet door de opleiding opgelegd. 

Starten met de opleiding

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Inschrijven als bachelorstudent >

Wil je starten met een opleiding bij LUCA?
Dan moet je slagen voor een ARTISTIEKE TOELATINGSPROEF

Waar heb je les?

Contact

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00

avk.brussel@luca-arts.be

Kwaliteit is de drijfveer van LUCA

Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"

Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.

Concrete cijfers van deze opleiding
Na je studie

Na je studie kun je terecht in het dynamische en veelzijdige werkveld van animatie. Gedurende je opleiding heb je niet alleen een solide technische en creatieve expertise ontwikkeld, maar ook belangrijke vaardigheden als zelfredzaamheid, kunnen samenwerken en verantwoordelijkheid dragen – zowel voor je eigen werk als voor producties van anderen. Dit zijn essentiële eigenschappen voor de verdere ontwikkeling van je carrière.   

Waar je uiteindelijk terechtkomt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en ambities. Wat wel zeker is, is dat de kwaliteit en originaliteit van het portfolio dat je tijdens je studie hebt opgebouwd, bepalend zullen zijn voor de kansen die je krijgt en voor de richting waarin je je talenten verder kunt ontwikkelen. Wil je als animator aan de slag, of spreekt de rol van storyboarder of art director je meer aan? Jezelf duidelijk profileren is essentieel als je wilt werken bij binnenlandse of internationale animatiefilmstudio’s. Of misschien droom je ervan je eigen studio te starten of een onafhankelijke kunstenaarspraktijk op te bouwen? Ook dat is een haalbare optie. Oud-studenten hebben in het verleden bewezen dat het succesvol opzetten van een eigen studio of praktijk absoluut binnen bereik ligt. 

Dankzij de brede opzet van de opleiding ben je uitstekend voorbereid om verder te kijken dan alleen de animatiewereld. Oud-studenten hebben bewezen dat de kennis en vaardigheden die ze tijdens hun studie hebben verworven, hen ook in staat stellen om succesvolle carrières te ontwikkelen buiten de animatiewereld, bijvoorbeeld als mediakunstenaar, illustrator, maker van beeldverhalen of gamedesigner. De opleiding biedt je de vrijheid en basis om je creativiteit in verschillende artistieke en creatieve richtingen te ontplooien.

'Dankzij een stage via ‘De Werkvloer Op’ van het VAF kwam ik terecht bij Beast Animation. Meteen nadien kon ik daar aan de slag. Ik werkte mee aan verschillende stop-motion series, reclamespots en kortfilms, als animator en soms ook als setdresser of ontwerper. Ik werk ook al eens bij andere studio’s, o.m. in Duitsland. Daarnaast doe ik illustratieprojecten of motion design, voor verschillende uitgeverijen, reclamebureaus en studio’s … En tussen alle projecten in probeer ik tijd vrij te houden voor eigen werk, zoals een kinderboek en een nieuwe film.' 

Mirjam Plettinx

'Als freelancer werk ik voor productiehuizen als ‘AT-production’, ‘Prime’ en ‘Content- Cowboys’ en voer ik opdrachten uit als illustrator, motion designer of artdirector. Naast die commerciële opdrachten werk ik ook in het art-circuit. Net zoals mijn eindwerk ‘Yves’, is ‘I love Hooligans’ een geanimeerde documentaire. Met de hulp van het Vlaams Audiovisueel Fonds werkte ik ook mee aan ‘12 minutes about Peace'.'

Joost Janssen

'Als freelancer doe ik opdrachten als regie en productie van motion graphics en video, grafisch werk en illustratie. Daarnaast geef ik les als docent Animatiefilm aan RHoK, de academie van Etterbeek en Sint- Pieters-Woluwe. Ik ben ook nog steeds bezig met mijn eigen werk. Zo werkte ik met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds het scenario van mijn volgende kortfilm af.'

Maarten Vrancken

'Thank you LUCA school of Arts for making my world expand, opening my mind the fullest and dare to think different. To make me curious about the unknown and to teach me that I have a voice. Thank you for the academic knowledge that stimulates me no never stop learning.'

Amèl Amri
Je docenten

Het kernteam van onze opleiding bestaat uit diverse animatiekunstenaars en onderzoekers in de kunsten, ieder met hun eigen specialiteiten en persoonlijke visies op wat animatie kan zijn en zou kunnen worden. Onze docenten zijn gepassioneerde en inspirerende professionals, waaronder Yves Bex, Karolien Chromiak, Jürgen De Blonde, Emma De Swaef, Guido Devadder, Imge Özbilge, Sine Özbilge, Ewin Ryckaert, Elke Van Damme, Frederik Van de Moortel, Geert Vandenbroele, Karel Van Gucht en Soetkin Verstegen. 

Gastsprekers spelen een essentiële rol in ons lesaanbod en zorgen ervoor dat we nauw aansluiten bij het snel veranderende werkveld. Elk jaar nodigen we zowel internationaal als nationaal gerenommeerde producers, filmmakers en organisaties uit om masterclasses en workshops te geven, waarin zij waardevol inzicht delen in hun expertise en creatieve processen, en uitleggen hoe zij je kunnen ondersteunen in je toekomstige carrière. 

Om deze inzichten verder te verdiepen, bieden we onze studenten de kans om (inter)nationale animatiefilmfestivals te bezoeken, zoals Anima in Brussel en Leuven Kort. Deze bezoeken, in combinatie met het volgen van masterclasses, vormen een waardevolle en inspirerende ervaring die bijdraagt aan hun ontwikkeling als animator, filmmaker en kunstenaar.