De artistieke toelatingsproef bestaat uit verschillende onderdelen:
- Deel 1: Je ontvangt na je registratie per mail een link naar de online toelatingsproef en doorloopt de verschillende onderdelen vóór 20 maart 2024 (11:00), 24 juni 2024 (11:00) of 30 augustus 2024 (11:00) (afhankelijk van de gekozen periode).
- Deel 2: Daarna ontvang je een uitnodiging voor het deel op de campus (zie data onderaan).
DEEL 1 - ONLINE GEDEELTE
REFLECTIEOPDRACHT (online indienen)
Opiniestuk schrijven:
In de opleiding Productdesign worden studenten opgeleid tot ontwerpers die diverse en duurzame toekomstscenario’s tastbaar maken. Zoek een voorbeeld van een divers en een duurzaam ontwerp en beschrijf waarom ze volgens jou aan deze twee kwaliteiten voldoen. Probeer te achterhalen wie de ontwerper is, hoe en waar het product geproduceerd is en welke uitdaging het product tracht op te lossen. Bekijk vanuit deze visie de door jouw gekozen ontwerpen op een kritische manier en beschrijf hoe de designers volgens jou hiermee zijn omgegaan en of dit overeenkomt met je eigen visie.
Neem zeker afbeeldingen van de ontwerpen op in het document dat je upload (PDF-formaat) in het online gedeelte van de toelatingsproef.
DEEL 2 - PROEF OP CAMPUS
Ontwerpopdracht en interview
- ONTWERPOPDRACHT (op de campus)
Eyeware design:
Ontwerp een bril die jouw visie op, of interesse in design en je persoonlijkheid weerspiegeld. De bril moet ook functioneel ontworpen zijn, wat betekent dat de brilveren toegevouwen kunnen worden. Je bent volledig vrij hoe je met deze vereisten aan de slag gaat. Materiaal, kleur en vorm bepaal je volledig zelf. De doelstelling van deze opdracht is niet om een perfect afgewerkt product te maken maar om je ideeën te leren vertalen naar visualisaties en vervolgens naar een prototype. Een proces van exploring, making en storytelling waar je tijdens de opleiding productdesign expert in zal worden.
Voorbereiding thuis (Exploring):
Maak schetsen van je ideeën en daarna schetsen of tekeningen van je uiteindelijke ontwerp. Bundel deze schetsen samen met afbeeldingen van je inspiratie, designvoorbeelden of een moodboard in een schrift of boekje. Voer testen uit met de materialen die je wil gebruiken en bekijk of het realistisch is om je ontwerp zelf te vervaardigen. Breng deze voorbereiding mee naar de workshop en het interview op de campus.
Workshop op de campus (Making):
In het atelier van Productdesign krijg je 3 uur tijd om je bril te maken. We kijken samen naar je maakproces. Je brengt zelf de nodige (ruwe) materialen mee en verwerkt ze in het atelier tot je eindproduct. In het atelier zijn handgereedschappen aanwezig die je kan gebruiken, bv. tangen, vijlen, schroevendraaiers, zagen, lijmklemmen, … . Indien je speciale of eigen gereedschappen wil gebruiken, kan je deze meebrengen evenals handmachines zoals een boormachine, multitools (bv. Dremel) of een decoupeerzaag. Het gebruik van grote machines zal tijdens de toelatingsproef niet mogelijk zijn.
- INTERVIEW (op de campus)
In een gesprek van ongeveer 30 minuten presenteer je de resultaten van je ontwerpopdracht (Storytelling), bespreken we samen jouw reflectieopdracht en motivatie om de opleiding te starten en ten slotte kijken we samen naar jouw creatief portfolio. Hiervoor zoek je eigen werk bijeen dat jouw creativiteit illustreert en waar je trots op bent. Mogelijkheden zijn: tekeningen en/of foto's van realisaties, creatieve hobby's van vroeger tot nu, illustraties uit werkervaringen of vakantiejobs, enz. Gebruik als gulden regel dat kwaliteit primeert boven kwantiteit! Je mag dit zowel fysiek als digitaal tonen.
De vier onderdelen van het interview (motivatie, reflectieopdracht, ontwerpopdracht & portfolio) bepalen samen of je toegelaten wordt tot de opleiding. Elk onderdeel moet minstens voldoende beoordeeld worden door de toelatingscommissie om toegelaten te worden..
BEKENDMAKING VAN DE RESULTATEN
De kandidaat wordt binnen een week na afronding van de procedure per mail op de hoogte gebracht van het resultaat. Wie wordt toegelaten, ontvangt daarbij eveneens de richtlijnen voor de definitieve inschrijving.
Een geslaagde artistieke toelatingsproef is geldig voor het academiejaar waarvoor de proef wordt afgenomen (academiejaar x) én het daaropvolgende academiejaar (academiejaar x + 1).
Veel succes!
DATA
Deadline online gedeelte indienen |
proef op campus | Bekendmaking resultaten |
WO 20 MAART 2024 (11:00) | WO 27 MAART 2024 | binnen een week na afronding van de procedure |
MA 24 JUNI 2024 (11:00) | MA 1 JULI 2024 | binnen een week na afronding van de procedure |
VR 30 AUGUSTUS 2024 (11:00) | VR 6 SEPTEMBER 2024 | binnen een week na afronding van de procedure |
ONDERWIJSADMINISTRATIE - LUCA School of Arts Campus C-Mine Genk
C-Mine 5, 3600 Genk
02 447 16 00
onderwijsadmin.genk@luca‐arts.be
Contactpersoon voor inhoudelijke vragen over de toelatingsproef: bart.maesen@luca-arts.be