Deze artistieke toelatingsproef bestaat uit verschillende onderdelen. DEEL I dien je online in, a.d.h.v. onderstaande info. DEEL II bestaat uit een proef op de campus, gevolgd door DEEL III het interview op de campus, beide gaan door op dezelfde dag. Afhankelijk van de periode waarvoor je hebt geregistreerd zal de deadline/datum daarvan verschillen. Er wordt verwacht dat je de dag van de proef/interview de volledige dag ter beschikking bent.
LET OP: Er bestaat geen mogelijkheid om de fysieke proef/interview online te doen of om dit op een andere dag in te halen, indien je niet aanwezig kan zijn op de aangegeven datum en/of uur. Je zal dan automatisch doorverwezen worden naar de volgende proef. Via de link die je hebt ontvangen na registratie kan je de datum van jouw proef (voor de deadline) nog zelf wijzigen. De online opdrachten zijn hetzelfde voor elke datum in 2025. Als je de opdrachten reeds maakte maar door omstandigheden niet kan deelnemen, hoef je de opdrachten dus niet opnieuw te maken als je alsnog aan een volgende proef wil deelnemen. Als je wil deelnemen aan een proef voor een andere richting, gelden er wel andere opdrachten. Indien je hiermee problemen ondervindt of wil nagaan of de datum correct is aangepast, kan je contact opnemen via het volgende e-mailadres: tatjana.vanoverloop@luca-arts.be. Als je ervoor kiest om deel te nemen aan de laatste toelatingsproef van september 2025 en je slaagt niet of kan niet aanwezig zijn, dan kan je pas in het voorjaar van 2026 deelnemen aan een volgende proef.
DEEL 1 - ONLINE GEDEELTE
Na je online registratie voor de artistieke toelatingsproef ontvang je per mail een link naar het platform waarop je de opdrachten van DEEL I moet opladen. (Check ook steeds jouw spambox.) Je dient deze opdrachten in vóór de opgegeven deadline van DEEL I. Wacht niet tot het laatste moment om op te laden. Vink het onderste veld in het oplaadplatform aan (enkel eens je definitief wil opladen) om een bevestigingsmail te ontvangen. In deze mail kan je ook nakijken of alles volledig is, controleer goed of alle documenten correct zijn opgeladen. Indien je problemen ondervindt tijdens het opladen gelieve eerst de onderstaande criteria na te kijken:
- Respecteer de maximum bestandsgrootte. Indien nodig kan je het bestand verkleinen via de volgende pagina: www.smallpdf.com
- Gebruik Google Chrome (via laptop of pc), dit is de aanbevolen webbrowser.
- Hanteer het gevraagde bestandsformaat (PDF). Zet indien nodig het bestand om.
- Stilstaande beelden voeg je samen in één document (pdf), voor bewegende beelden vermeld je de link naar Vimeo, Youtube of een andere bereikbare plaats (met of zonder paswoord). Voor website zet je ook het web-adres in een PDF document.
LET OP: Indien de opdrachten niet of onvolledig zijn opgeladen, gaan we ervan uit dat je niet langer wenst deel te nemen aan de proef en zal je dus geen uitnodiging voor het volgende gedeelte ontvangen. Laattijdige meldingen over mogelijke problemen worden niet aanvaard. Een blanco scherm na opladen is géén bevestiging dat jouw proef goed is opgeladen, enkel de bevestigingsmail dient als bewijs van een ingediend dossier. Bij enige twijfel gelieve vóór de deadline contact op te nemen via het volgende e-mailadres: tatjana.vanoverloop@luca-arts.be.
Inhoud digitale proef:
MOTIVATIE: Je verwoordt in een tekst van maximaal 500 woorden waarom je voor deze richting en campus koos. (Te noteren in het daarvoor voorziene veld op het oplaadplatform). Gebruik voor het opstellen van deze korte tekst geen AI (zoals ChatGPT), schrijf in je eigen woorden. De commissies verwachten immers een authentiek en eerlijk beeld van de kandidaten. Informeer je op voorhand grondig over de opleiding en de school, en vergelijk ook met andere, verwante opleidingen (op andere scholen). Maak hiervoor onder meer gebruik van websites, brochures, infodagen, SID-in-beurzen, opencampusdagen en/of tentoonstellingen van afgestudeerden.
OPDRACHT: Je gaat op zoek naar werken of linken naar werken die relevant zijn voor jou en voor de opleiding die je wenst te volgen.
- Verzamel minimaal 5 en maximaal 9 verschillende beelden van kunstwerken die jou inspireren en die relevant zijn voor het atelier dat jij koos. Dit kunnen tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken, installaties, performances, video’s, films, beeldverhalen, ontwerpen, designstukken, gebouwen … zijn. ‘Relevant voor de opleiding’ betekent dat de werken passen binnen het inhoudelijk profiel van de opleiding en het atelier.
- Zorg dat deze werken gemaakt of uitgevoerd zijn door verschillende kunstenaars of ontwerpers.
- Kies zowel hedendaagse werken, alsook werken uit vorige periodes en eeuwen.
- Neem maximaal één beeld op dat je ontdekt hebt op Instagram of andere sociale media. De andere werken heb je dus op een andere manier leren kennen (in het echt, in boeken …).
- Noteer bij elk beeld of fragment wie de maker is, wat de titel is en waar je het hebt gevonden (voor zover je deze informatie kunt achterhalen).
- Verantwoord bij elk werk beknopt waarom je dit hebt gekozen.
- Plaats dit samen in een PDF-document; eventuele videofragmenten kan je opnemen als Vimeo- of YouTubelink. Laad het document op op het platform.
- Breng indien mogelijk een fysiek exemplaar mee van deze opdrachten als je naar de campus komt voor het volgende gedeelte.
EIGEN WERK (facultatief): Maak een selectie van je eigen artistieke/creatieve werken. Denk hierbij aan: tekeningen, foto’s, videofragmenten, ruimtelijk werk, ontwerpen, studies, werk uit een schetsboek/logboek, eindwerk,… Als je nog niet veel eigen werk hebt gemaakt, mag je opladen/meebrengen wat je reeds hebt.
DEEL 2,3 - CREATIEVE PROEF EN INTERVIEW OP CAMPUS
De creatieve proef en interview gaan door op de Campus LUCA Gent (Alexianenplein 1/2). Alle kandidaten voor Vrije Kunsten worden verwacht om 9u. De uitnodiging met het exacte lokaal en verdere info ontvang je enkele werkdagen na het afronden van DEEL I via mail (check ook steeds jouw spambox). Bij aankomst in het lokaal zal er een specifieke opdracht worden gegeven waarvoor de kandidaten de nodige tijd zullen krijgen om deze uit te voeren. (Zie hieronder voor een overzicht van de benodigdheden die je moet meebrengen afhankelijk van de door jouw gekozen afstudeerrichting.) Nadien volgt het interview. Tijdens het interview voer je een individueel gesprek van maximum 20 min. met een beperkte commissie van atelierdocenten Vrije Kunsten. In dit gesprek peilen zij naar je creatieve, beeldende competenties en potentieel, aan de hand van de resultaten uit DEEL I, de creatieve proef, de motivatie en oriëntatie tijdens het interview.
Benodigdheden voor de proef/interview ter plaatse:
Voor de proef/interview van Illustratie:
- Je favoriete teken- en/of schildermateriaal, bv. (kleur)potloden, pennen, stiften, posca markers, houtskool, oliepastels, zachte pastels, inkt, aquarel, acryl … Zorg dat je zeker ook tekenpotlood bijhebt en materiaal om in kleur te werken. Je kan werken met het materiaal dat je zelf al voorhanden hebt, het is zeker niet nodig om speciaal voor de proef kunstenaarsmaterialen aan te schaffen. (Papier hoef je NIET mee te brengen, dit wordt voorzien.)
- Een portfolio met je eigen werk (zowel schetsen en schetsboeken als meer afgewerkte beelden), in de mate van het mogelijke breng je het originele werk mee.
Voor de proef/interview van Schilderkunst:
- Je favoriete teken- en/of schildermateriaal. Je kan werken met het materiaal dat je zelf al voorhanden hebt, het is zeker niet nodig om speciaal voor de proef kunstenaarsmaterialen aan te schaffen. Breng zelf ook wat A4 tekenpapier mee
- Zoveel mogelijk eigen werk (graag ook recent werk in tastbare vorm, dus niet digitaal).
- Jouw schetsboek.
Voor de proef/interview van Sculptuur, Glas & Keramiek:
- Je favoriete tekenmateriaal, bv. (kleur)potloden, pennen, stiften…. Je kan werken met het materiaal dat je zelf al voorhanden hebt, het is zeker niet nodig om speciaal voor de proef kunstenaarsmaterialen aan te schaffen. Breng zelf ook wat A4 tekenpapier mee.
- Zoveel mogelijk eigen werk ( sculpturen, keramiek, glaswerk maar ook schilderrijen, tekeningen, grafiek, foro’s..), dit zoveel mogelijk fysiek. Indien niet mogelijk wegens formaat of gewicht goede foto’s van nemen en een portfolio maken.
- Jouw schetsboek.
Voor de proef/interview van Grafiek & Tekenkunst:
- Je favoriete tekenmateriaal, bv. (kleur)potloden, pennen, stiften,papier …. Je kan werken met het materiaal dat je zelf al voorhanden hebt, het is zeker niet nodig om speciaal voor de proef kunstenaarsmaterialen aan te schaffen.
- Zoveel mogelijk eigen werk (graag ook recent werk in tastbare vorm, dus niet digitaal).
- Jouw schetsboek.
- Tekening van een videofragment.
Voor de proef/interview van Mixed Media:
- Je favoriete tekenmateriaal, bv. (kleur)potloden, pennen, stiften,papier …. Je kan werken met het materiaal dat je zelf al voorhanden hebt, het is zeker niet nodig om speciaal voor de proef kunstenaarsmaterialen aan te schaffen. Breng zelf ook wat A4 tekenpapier mee.
- Eigen werk en of een scrapbook is aanbevolen.
- Een boek
- Een film
- Een foto
- Een geluid
- Een beweging
- Een object
BEKENDMAKING VAN DE RESULTATEN
Je wordt zo gauw mogelijk na afronding van de proef (DEEL II) per mail op de hoogte gebracht van het resultaat (check ook steeds jouw spambox). Wie wordt toegelaten, ontvangt daarbij eveneens de richtlijnen voor de definitieve inschrijving. (Een geslaagde artistieke toelatingsproef is geldig voor het academiejaar waarvoor de proef wordt afgenomen (academiejaar x) én het daarop volgende academiejaar (academiejaar x + 1).
VEEL SUCCES!
DATA
DEADLINE ONLINE GEDEELTE |
VERWACHT OP CAMPUS | BEKENDMAKING RESULTATEN |
WO. 12 MAART 2025 (11:00) | ZA. 29 MAART 2025 (9:00) | Binnen een week na deel II. |
DI. 24 JUNI 2025 (11:00) | VR. 4 JULI 2025 (9:00) | |
DI. 26 AUGUSTUS 2025 (11:00) | MA. 8 SEPTEMBER 2025 (9:00) |
ONDERWIJSADMINISTRATIE - LUCA School of Arts Campus Sint‐Lucas Gent
Alexianenplein 1, 9000 Gent
+32 (0)2 447 14 00
tatjana.vanoverloop@luca‐arts.be