14.11.2023

Book launch: Masculinities+ en Fashion+

Op 8 december presenteert LUCA School of Arts Campus C-mine Genk de publicatie van twee academische werken tijdens een event in het Modemuseum van Antwerpen. Masculinities+ en Fashion+ zijn collecties van essays waarin het veranderende beeld van mannelijkheid wordt onderzocht in de populaire cultuur en het tweede boek focust zich inclusieve praktijken binnen mode.   

Diversiteit en inclusiviteit, individualisme en vrijheid. Progressieve waarden die in de 21ste eeuw onze samenleving steeds meer uitdagen om traditionele opvattingen los te laten en nieuwe denkkaders te ontwikkelen. Met Masculinities+ en Fashion+ wil redacteur Dirk Reynders (LUCA School of Arts) vooral het kritisch artistiek onderzoek belichten dat die verandering kan helpen stimuleren, vooral op het terrein van (populaire) cultuur en visual arts. 

Masculinities+ neemt als uitgangspunt het traditionele beeld van mannelijkheid dat in deze tijd stevig onder vuur komt te liggen. In het boek komen uiteenlopende stemmen aan bod over inclusieve uitingen van mannelijkheid in onze populaire media en cultuur.  

Met Fashion+ wordt het concept van ‘inclusieve mode’ verkend, binnen de volledige modecyclus. Een groeiend sociaal en ecologisch bewustzijn leidt tot meer duurzame praktijken binnen de modeindustrie. Ook hier wordt via bijdrages het belang van inclusie en een alternatieve beeldvorming onderstreept. 

“Deze publicaties zorgen voor meerstemmigheid rond urgente thema’s”, aldus Dirk Reynders. “LUCA C-mine Genk wil een inclusieve en duurzame campus zijn die de brede verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven in de maatschappij weerspiegelt. Met deze boeken willen we vooral een cultureel discours stimuleren dat aansluit bij de 21ste eeuwse samenleving.”

Praktische info: 

BOOK LAUNCH: MASCULINITIES+ & FASHION+ 
Wanneer? 8 december 2023 om 19u00. 
Waar? Auditorium Modemuseum Antwerpen 

Curatoren Dirk Reynders (LUCA School of Arts), Hilde Van den Bulck (Drexel University) en Marie Geneviève Cyr (Parsons School of Design New York) stellen beide publicaties voor aan het publiek. Na de presentatie volgt een receptie met drankjes. 

De capaciteit is beperkt, dus vooraf registreren is aangeraden: SCHRIJF JE HIER IN

Bij vertoon van de mailbevestiging van inschrijving krijg je een korting van €10 bij aankoop van een boek op het event. 

Kan je niet fysiek aanwezig zijn, maar je wil het event toch graag online volgen? Laat het ons weten bij registratie, en we sturen je op de dag van de book launch per mail een meetlink waarop je kan aansluiten. 

Masculinities+ (Dirk Reynders, Hilde Van den Bulck) en Fashion+ (Dirk Reynders, Marie Geneviève Cyr) worden beide uitgegeven door Academic & Scientific Publishers (ASP).