Bootcamp 3D
-

CAMPUS SINT-LUCAS GENT
Alexianenplein 1

9000 Gent

Bootcamp 3D

Workshop

Ben jij geïnteresseerd in 3D printen, maar heb je de basis nog niet onder de knie? Dan is Bootcamp 3D iets voor jou!

Tijdens deze week ga je aan de slag in de werkplaats 3D waar je een brede basis aangereikt krijgt rond 3D. Je krijgt een introductie rond 3D printen en tekenen, je gaat aan de slag met de machines en recycleert misschien ook zelf je eigen materiaal. Naar het einde van de week toe werk je aan een eigen project om je aangeleerde skills te finetunen en tonen.

De inhoud van Bootcamp 3D

  1. Wat is 3D (printing) 
    Tijdens deze sessie gaan we in op wat 3D printen precies is. Hoe werken de printers, met welke ontwerp regels moeten we rekening houden bij het 3D printen, want tenslotte volgt het idee het kunnen van de techniek. De deelnemers leren zelf hun files print klaar maken en de printers aansturen.  
     
  2. CAD 
    Een 3D tekenen materialiseert zich (op dit moment) niet van zelf. Tijdens deze sessie gaan we in op enkele CAD programma’s. Niet elk programma leent zich namelijk voor dezelfde doeleinden. Een Blender/Cinema4D zal zich meer lenen tot sculpting. Een Fusion 360 meer voor technisch ontwerp.  Voor de beginners gaan we even over TinkerCAD. Deelnemers die zich wat avontuurlijker voelen of al een basis hebben in 3D mogen werken in een programma naar keuze.  
     

  3. VR (sculpt) 
    We hoeven niet niet achter onze computer te blijven zitten om een 3D model te genereren. Via de VR brillen en Gravity Sketch kunnen we op een intuitieve manier, voor bijvoorbeeld beeldhouwers, een 3D model maken in de virtuele realiteit. Nadien kan deze ook ge-3D print worden of bewerkt in CAD software.  
     

  4. AI 3D model generatie (nog op zoek achter een goed model om mee te werken en of installatie lukt) 
    Tijdens deze sessie spelen we even met het genereren van 3D modellen met gebruik van een AI algoritme. We negeren nog even het gecodeer gedeelte en gaan “tekst based” aan de slag om de computer voor ons een model te laten maken.  
     

  5. Filament making 
    We gaan tijdens deze week ook aan de slag met onze recycle machine voor 3D print filamenten. Het proces bestaat uit 4 grote stappen: materiaal verzamelen, materiaal vermalen tot vlokken, het drogen van de vlokken, het filament maken en op spoel draaien. Happy printing!  
     

  6. 3D scannen 
    Een laatste manier om objecten uit de realiteit om te zetten naar een 3D model is door gebruik te maken van 3D scannen. We behandelen fotogrammetrie, 3D scannen met een professionele scanner, maar ook het 3D scannen met de laatste IPAD’s.  
     

  7. Vrij project  
    3D printen neemt tijd in beslag. Tijdens deze week mogen de deelnemers gebruikmaken van de 3D printer om hun projecten te testen of verder uit te werken. Daarnaast is er ook voldoende tijd om een eigen project uit te werken met de aangeleverde kennis, vragen te stellen en ervaring op te doen met de toestellen.  

Mee te brengen 

  • Laptop mét computer muis 

  • Uitgewassen, droge PET flesjes (waterflesjes, drink flesjes…) 

Heb ik voorkennis nodig?

Vereisten voor deelnemers:

  • Gezonde interesse in 3D: voorkennis is niet nodig, maar kan handig zijn 
  • Zin in experimenteren. De recyclage unit is een nieuw toestel binnen Luca/werkplaats. We gaan samen op onderzoek uit!

Prijs?

350 euro per week (excl btw)

250 euro per week (excl btw) voor LUCA-internen