Flanders DC selecteert dit jaar zeven afstudeerwerken van LUCA voor haar Designklas 2024

Jaarlijks studeren er honderden ontwerpers af aan de verschillende Vlaamse designopleidingen. Daaruit selecteert Flanders DC met een kritisch oog 25 toppers die je de komende jaren in gaten moet houden. Ook dit jaar is LUCA in dat lijstje meer dan goed vertegenwoordigd. Hieronder vind je de zeven toppers van onze hogeschool. Check zeker ook het artikel van Mies Van Roy in Flanders DC Magazine.

Anouk Ostyn

Time-Made

Time-Made van Anouk Ostyn brengt waardering voor de materie wol en onderzoekt de relatie tussen mens en materiaal. Door het trage en intensieve proces van het met de hand bewerken van wol — het wassen, kaarden, spinnen en vervilten van ruwe schapenwol — ontstaat er ruimte voor reflectie en conversatie. Het maakt ons bewust van de noodzaak voor een bewustere en duurzamere relatie met de materie. Wol verbindt Anouk met de wereld om haar heen.

Kato Herbots

Residents of Solar Space 

Residents of Solar Space van Kato Herbots verkent onze complexe relatie tot de zon. Een teveel aan zonlicht kan een gevaar vormen voor onze gezondheid, maar een tekort kan dat ook. Een videowerk onderzoekt deze tegenstrijdige zonhuidrelatie, met een strandlaken als verteller. Een zonnelaken geeft inzicht in de aanmaak van vitamine D en wanneer je niet langer onbeschermd in de zon kan. Het UV-gevoelige garen verandert het patroon bij blootstelling aan zonlicht. De UV-transparante trui uit PLA biedt een alternatief tegen de winterdip: hij houdt je warm en stelt je tegelijkertijd voldoende bloot aan het nodige zonlicht

Jana Van Ongevalle

De vorm van dingen

In de reeks De vorm van dingen zet Jana Van Ongevalle objecten en vormen uit haar omgeving in als tools. Ze gebruikt ze als lat in tekeningen of als mal voor het maken van keramiek. Jana gaat op zoek naar vormen, schikt en herschikt tot er nieuwe composities en vormen en lijnen ontstaan. Voor de reeks keramieken vazen nam ze de functie van een vaas als uitgangspunt. De meest eenvoudige vorm van een recipiënt vormt de basis voor een spel met lijnen en vormen dat door middel van herhaling elementen uit haar tekeningen ruimtelijk maakt.

Imre Zwankaert

The Monument for Day-to-Day Life

The Monument for Day-to-Day Life van Imre Zwanckaert focust op een verdoken uitwijkplek voor gekozen families in en rond een bestaand parkpaviljoen aan de rand van een dense Gentbrugse arbeiders-woonwijk. De omgeving van het Keizerpark heeft behoefte aan privacy, ruimte, focus en keuze vanwege de geschiedenis. Deze monumenten, gebaseerd op elementen uit de oude arbeiderswoningen, verlengen het huishouden en zorgen voor een ontmoetingsplek of een plek waar je alleen kan zijn.

Lotte Impens

Wisselvallig

Wisselvallig, ontwikkeld door Lotte Impens, is een lettertype gemaakt aan de hand van het Belgische weer, met als doel Belgen samen te brengen. Het weer is de metafoor voor het wisselvallige karakter van het land en is het tegelijkertijd ons bindingsmiddel. Want het weer is altijd aanwezig, en het liefst klagen we erover hoe slecht het wel niet is. Het bestaat uit vier gewichten: light, regular, medium en bold, die elk telkens bestaan uit een combinatie van vier weerelementen: zon, wind, wolken en regen. Die verwijzen ook naar de vier gebieden: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap. Website

Marie-Sophie Lipman

Mum's closet

De Mum's Closet-campagne van Marie-Sophie Lipman gaat de strijd aan met fast fashion. We weten allemaal nog dat we de kast van onze moeder hebben verkend, toch? Met de opkomst van fast fashion zal jouw kind dit misschien nooit meemaken, omdat deze stukken niet lang mee gaan. Deze campagne zet aan om te investeren in duurzame kledingstukken, zodat jij ze nu kunt dragen en je kind ze later kan dragen.

Luca Vanhoutvin

Where does the blasphemer go on sunday?

Hoe kunnen nieuwe vormen van technologie, zoals artificiële intelligentie, gebruikt worden bij het visualiseren van de relatie tussen conventionele religieuze doctrines en hedendaagse uitdagingen en problematieken? Vanuit die vraagstelling creëerde Luca Vanhoutvin met Where Does The Blasphemer Go On Sunday? een boek dat de relatie onderzoekt tussen een eeuwenoude religie en haar invloed op de hedendaagse samenleving, waarbij beelden van religieuze narratieven werden ontwikkeld aan de hand van Midjourney.

LUCA Graduation & Graduates

Ieder jaar studeert een nieuwe lichting jong, artistiek geweld af bij LUCA School of Arts. LUCA School of Arts toont de afstudeerwerken van haar bachelors en masters met gepaste trots tijdens de Graduation shows en vult de maand juni de nok toe met tentoonstellingen, films, concerten en theaterstukken in Brussel, Gent, Genk en Leuven.

Nadien gaan deze werken een eigen leven leiden en worden ze opgepikt door professionele festivals en showcases, galeries en musea, cinema en theaterzalen en awarduitreikingen.

#WeArt #LUCAgrad #LUCAschoolofarts