05.07.2023

Flanders DC selecteert maar liefst zes afstudeerwerken van LUCA voor haar Designklas 2023

Jaarlijks studeren er honderden ontwerpers af aan de verschillende Vlaamse designopleidingen. Daaruit selecteert Flanders DC met een kritisch oog 25 toppers die je de komende jaren in gaten moet houden. Ook dit jaar is LUCA in dat lijstje meer dan goed vertegenwoordigd. Hieronder vind je de zes toppers van onze hogeschool. Check zeker ook het artikel van Mies Van Roy in Flanders DC Magazine.

Cato Vermeulen

Verbouwingen

Met Verbouwingen verwijst Cato Vermeulen naar kledingstukken die qua architectuur het dichtst bij het lichaam staan. Deze kledingstukken worden gemaakt met behulp van geweven 'bouwblokken', die in de stof worden verweven. Door meerdere lagen in het weefsel te gebruiken, ontstaat er ruimte in de stof. Zo kan bijvoorbeeld een opening ontstaan die als mouw dient. Dit proces vormt een archief dat mogelijkheden documenteert. Elk kledingstuk krijgt een naam en een werkwijze, die worden vastgelegd op een label.

Nikita Aulov

Yes We Sex 

Yes We Sex van Nikita Aulov is een ergonomisch seksmeubel. De zetel ondersteunt mensen met een fysieke beperking en hun (liefdes)partner op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Het biedt hulp bij (seksuele) ergonomie en verplaatsingen zonder hulp van anderen, waardoor de gebruiker op verschillende plekken in huis seks kan hebben en diverse standjes kan exploreren. Dit onderzoek zal verdergezet worden, waarbij ook andere doelgroepen en soorten beperkingen geïntegreerd zullen worden om nieuwe ontwerpen te realiseren.

Tille Ramaut

Humor, Object en Portret

Het afstudeerwerk van Tille Ramaut kreeg de titel H.O.P., wat staat voor Humor, Object en Portret. Vanuit deze drie onderwerpen creëerde Tille een reeks van voorwerpen in keramiek. Ze gebruikt humor om bepaalde onderwerpen met een zekere spanning losser aan te kaarten en te verwerken. Een object kan zowel werkelijk bestaand als denkbeeldig zijn. Bij het portret wordt iemand herkenbaar afgebeeld, waarbij gelaatstrekken en een eventueel kenmerkende lichaamshouding een rol spelen.

Sophia van Sloun

Rooting for water

In Rooting for water. Routing for life staan de sapstromen van de bomen centraal. Het is de stem van de opwaartse beweging van het water in de sapstromen die Sophia van Sloun hoorbaar wil maken, om een zo breed mogelijk publiek bewust te maken van de actuele klimaatcrisis. Deze stem werd gecreëerd door middel van een zelf ontworpen klankkast die de opgevangen geluiden, die zich in de boom afspelen, versterkt en hoorbaar maakt voor de mens. En wat blijkt? Er is een duidelijk verschil in geluid tussen de gezonde boom die genoeg water heeft en de boom die lijdt aan droogtestress.

Juliette Hendrickx

Buoy 344125

Stormkop is het epicentrum van datagegevens van meteorologische boeien die info geven over oceanen en hun invloed op het klimaat. Juliette Hendrickx verzamelde voor Buoy 344125 de data van zes meteorologische boeien, die ze op verschillende plekken in Antwerpen plaatste. Golfbeweging, wind en temperatuur zullen het licht in de boei beïnvloeden. Door datagegevens te vertalen naar licht wil Juliette deze toegankelijk en duidelijk maken voor iedereen. Als je de boei binnenstapt, word je geprikkeld door de verandering van het licht. Op termijn zal de verandering van het klimaat ook visueel te zien zijn door de veranderingen van het licht.

Margot Rau

Human Glyphs - The Body of Type

Margot Rau ontwikkelde met Human Glyphs - The Body of Type een lettertype gebaseerd op de Vitruviusman van Leonardo da Vinci, waarbij de stokken, de x-hoogte en de staarten van de letter in verhouding en lengte overeenkomen met de armen, het torso en de benen van de Vitruviusman. Door de grootte van het onderliggende grid aan te passen, maakte Margot ook enkele varianten. Op die manier ontstaat er een steeds leesbaardere of net minder leesbare letter, terwijl de afmetingen en verhoudingen steeds behouden blijven. Zo komen het wiskundige en het artistieke, waar de Vitruviusman voor staat, samen in een hedendaags font.

LUCA Graduation & Graduates

Ieder jaar studeert een nieuwe lichting jong, artistiek geweld af bij LUCA School of Arts. LUCA School of Arts toont de afstudeerwerken van haar bachelors en masters met gepaste trots tijdens de Graduation shows en vult de maand juni de nok toe met tentoonstellingen, films, concerten en theaterstukken in Brussel, Gent, Genk en Leuven.

Nadien gaan deze werken een eigen leven leiden en worden ze opgepikt door professionele festivals en showcases, galeries en musea, cinema en theaterzalen en awarduitreikingen.

#WeArt #LUCAgrad #LUCAschoolofarts