-

Campus Sint-Lukas Brussel, Terrarium & Bibliotheek

GAL TOTAL

Tentoonstelling

Van 22 september tot 14 oktober organiseren de Dienst Cultuur, LUCA School of Arts, Bib Sophia en CAVA een overzichtstentoonstelling van politiek cartoonist en Schaarbeeks ereburger GAL op verschillende locaties. Zij werken hiervoor nauw samen met de kunstenaar en zijn zoon Anant. 

De expo gaat door op drie verschillende locaties :

  • Museumzaal van het gemeentehuis (focus op grafisch werk) - Colignonplein, 1030 Schaarbeek
  • LUCA School of Arts (vrij werk en grote objecten) - Paleizenstraat 70, 1030 Schaarbeek 
  • Bib Sophia (klein werk) - Lambermontlaan 224, 1030 Schaarbeek

De vernissage gaat door op 21/9 vanaf 18u in de Museumzaal  van het gemeentehuis.

Er worden daarnaast ook een aantal randactiviteiten voorzien die een breder beeld van de kunstenaar schetsen:

  • op 5/10 gaat GAL in dialoog met collega cartoonist Lectrr en illustratrice Gerda Dendooven
  • in vier podcasts geven collega kunstenaars en journalisten hun kijk op GAL (met o.a. Dave Sinardet, Judith Vanistendael, Joël De Ceulaer, Brigitte Raskin, …)
  • gegidste rondleidingen met meet and greet bij CAVA, het universiteitsarchief van de VUB dat momenteel zijn omvangrijke oeuvre digitaal aan het archiveren is
  • op zaterdagen 30 september, 7 en 14 oktober worden er gegidste rondleidingen georganiseerd in de museumzaal en het Terrarium


 

Koop je tickets hier

Gegidste rondleidingen op 30/09, 07/10 en 14/10
€5, gratis voor studenten

Dialoog tussen GAL, Lectrr en Gerda Dendooven, donderdag 5/10, 19-21u
€5, gratis voor studenten

Openingsuren tentoonstelling:

Museumzaal en Terrarium: 
Dinsdag, woensdag, vrijdag: 10u – 16u; 

Donderdag:  10u - 19u

Zaterdag: 10u – 17u

Zondag en maandag: gesloten


Bib Sophia:
Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag: 14u tot 18u

Woensdag: 12u tot 18u

Zaterdag: 10u tot 14u

Zondag: gesloten

Podcast

In vier podcasts geven collega kunstenaars en journalisten hun kijk op GAL.

Podcast Gal Total - Trailer

Audiomakers Lucas Derycke en Lotte Nijsten gingen in gesprek met vijf bijzondere mensen die hun licht laten schijnen op GALs werk én persoonlijkheid. Elk vanuit hun eigen métier of persoonlijke band.

Aflevering 1 - Familie en kunstenaarschap

Broer Edgard Alsteens en schoonzus Brigitte Raskin kijken door hun familiale bril naar het kunstenaarsschap van Gerard. "De gynaecoloog, die zei, madam, wacht nog een beetje he, want er is een tweede op komst! En dan, ja, moest er een naam gegeven worden, ja, Gerard en Edgard. Mijn moeder wist ook niet dat ze een tweeling verwachtte."

Aflevering 2 - Kunst en maatschappijkritiek

Joël de Ceulaer, journalist, leerde GAL kennen bij Knack en heeft eindeloos respect voor zijn kunnnen. "Mocht hij de internationale markt hebben bestreken, hij zou wereldberoemd zijn denk ik.. en schatrijk. Gerard heeft een talent dat Vlaanderen ver, ver overstijgt."

Aflevering 3 - Mentorschap en tekenen

Judith van Istendael, striptekenaar en illustratrice, kwam als 15-jarige puber terecht in de naaktmodelklas van Gerard. Hij leerde haar zoveel meer dan tekenen alleen. "Nu geef ik les zoals Gerard aan mij heeft les gegeven. Liefde. Voila. Kennis doorgeven, liefde en plezier."

Aflevering 4 - Politieke cartoons

Politicoloog Dave Sinardet laat zijn licht schijnen GAL als politiek cartoonist. "Cartoonisten zijn voor een stuk ook politieke commentatoren. Beelden hebben soms meer impact dan woorden."

Wie is GAL?

Gerard Alsteens (Oudergem, 3 augustus 1940) werkt onder het pseudoniem GAL als politiek tekenaar en kunstschilder. Hij staat berucht om zijn scherpe spotprenten die grafisch meer aan schilderijen doen denken dan aan klassieke cartoons.

Gal volgde de afdeling schilderkunst en grafiek aan het hoger Sint-Lukasinstituut in Brussel, waar hij later ook les gaf. In zijn voorlaatste jaar op Sint-Lukas volgde Gal op eigen verzoek stage bij het jezuïetenweekblad "De Linie". Hij mocht er twee jaar lang de lay-out van het blad verzorgen. In 1964 moest "De Linie" haar publicatie staken onder orders van het Vaticaan.

Van eind jaren 60 tot begin jaren 80 verschenen Gals cartoons in De Nieuwe en De Zwijger. Als huiscartoonist voor deze bladen vestigde hij zijn reputatie.

Toen ook De Nieuwe failliet ging, stapte Gal over naar Knack. Hij verzorgt er al sinds 1983 de prenten. Zijn cartoons werden in de loop der jaren een aantal keer gecensureerd en hij kreeg af en toe met boze lezersbrieven te maken.

Andere activiteiten

Gal beperkt zijn engagement als cartoonist niet zuiver tot tekenen. Hij heeft jarenlang mee betoogd tijdens demonstraties en betogingen en zet zich ook in voor Oxfam, Amnesty International,... Hij heeft illustraties geleverd aan Humo, De Nieuwe, Panorama, De Post, De Zwijger en De Morgen.

Ook is hij een veelgevraagd illustrator van boekenhoezen, affiches en logo's. Zijn affiches tegen het apartheidssysteem in Zuid-Afrika gingen de wereld rond. Tot op vandaag is hij illustrator voor tal van uitgeverijen waaronder : EPO, Atlas en Borgerhoff & Lamberigts.

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.

Credits

#LUCABreakout