01.12.2023

'Innig deelnemen aan...' - een eerbetoon aan mensen die in eenzaamheid zijn overleden.

Op vrijdag 8 december organiseert LUCA School of Arts C-mine Genk ‘Innig deelnemen aan…’, een opmerkelijk eerbetoon aan de eenzame overledenen van Genk. De masterstudenten van de opleidingen Fotografie en Productdesign ontwierpen objecten en rituelen voor een eenzame dood. Het project wordt nu afgesloten met een afscheidsceremonie op de begraafplaats van Genk Centrum. 

Care in Crisis 

‘Innig deelnemen aan…’ werd op LUCA campus C-mine Genk opgezet binnen het keuzevak ‘Care in Crisis’, met een focus op creëren met een mensgerichte en inclusieve aanpak. Studenten kregen de opdracht om een gepast afscheid te bedenken voor mensen die in eenzaamheid zijn overleden.  

Wanneer een dierbare overlijdt, worden de nabestaanden in hun rouw doorgaans omringd door vrienden en familie. Maar wat gebeurt er wanneer een mens in eenzaamheid sterft, en er niemand is om waardig afscheid te nemen? De jonge makers van LUCA C-mine Genk gingen aan de slag met deze vraag. Ze konden hun antwoord op allerlei manieren vormgeven: als object, maar evengoed als een ritueel, een handeling, of een dienstverlening. 

Afscheidsceremonie 

Op 8 december vanaf 13u worden de creaties van de studenten aangewend voor een afscheidsceremonie op de begraafplaats van Genk Centrum. Symbolisch zal deze plechtigheid zich vooral situeren aan het graf voor een persoon die een tijd geleden eenzaam overleed. De organisatie Waardig Begraven was partner tijdens het werkproces, en zal met een aantal vrijwilligers ook aanwezig zijn op de ceremonie. Erfgoed- en cultuurcel ECRU steunde dit project vanuit hun initiatief rond troost- en rouwcultuur, ‘Troostkracht’.  

Iedereen is welkom om de ceremonie bij te wonen. De namiddag wordt verder omkaderd met een koffietafel in De Crypte Ontmoetingscentrum, en een lezing door Dr. Karen Wuytens (UHasselt) en Britt Pellens (LUCA C-mine Genk) over de rol van objecten voor, tijdens en na het overlijden. 

Praktisch 

‘Innig deelnemen aan…’ vindt plaats op vrijdag 8 december. Iedereen is welkom, maar gelieve op voorhand je aanwezigheid te bevestigen via mail: innig.deelnemen.aan@gmail.com

Programma

13u: We verzamelen aan de ingang van de begraafplaats Genk Centrum (Hoogstraat 128). 

13u-14u: Afscheidsceremonie op de begraafplaats. 

14u: We wandelen in groep naar ontmoetingscentrum De Crypte (Crypteplein 1A onder de Sint-Martinuskerk). 

14u15-14u45: Koffietafel in De Crypte. 

15u-16u: Lezing door Karen Wuytens en Britt Pellens (De Crypte). 

Voor meer informatie over het project en deze activiteit kan je contact opnemen met Britt Pellens (Research Unit Caring. and Design, LUCA C-mine Genk): britt.pellens@luca-arts.be