Katrien Valckenaers

Katrien Valckenaers (Leuven, 1989) staat zowel als maker, actrice en als docent in het werkveld. In 2012 behaalde ze haar master drama aan het KASK te Gent. In haar jonge carrière heeft ze reeds een gevarieerd parcours afgelegd.

1.     Maker

Als maker creëerde Katrien reeds een tiental voorstellingen.. In 2011 richtte ze samen met compagnon Maxim Storms het gezelschap "Ballet Dommage" op. Met Ballet Dommage creëren ze diverse projecten zowel binnen als buiten de theaterzaal, voor jong en oud. De avontuur en schoonheid van al wat vergankelijk is, staan centraal. Met Ballet Dommage onderzoekt ze hoe experiment en toegankelijkheid samen kunnen gaan in een vaak fysieke speelstijl en verbrokkelde taal. De ontmoeting tussen acteur en toeschouwer is belangrijk, theater als gezamenlijke belevenis. In 2017 creëerde Ballet Dommage de succesvolle jeugtheatervoorstelling “Klutserkrakkekilililokatastrof” (ism. fABULEUS). Hiermee tourden zij in binnen- en buitenland en werden ze geselecteerd voor het Theaterfestival 2017."Wat een belevenis! Storms en Valckenaers hebben het. De verbeelding, de timing, het spelplezier, de vrijgevigheid om hele families voor het leven te winnen voor theater." (Wouter Hillaert)

Daarnaast creëerde ze onder Ballet Dommage diverse locatieprojecten waaronder "VOLK:Fragment 1" (deur-aan-deurtheater) en "VOLK:Fragment 2" (garagetheater) i.s.m. Campo, 30CC, en CCHA. In het seizoen 2019-2020 creëerde Ballet Dommage twee bijzondere theaterprojecten. In "Melvius" trokken ze een maand lang van Leuven naar Genk met hun decor gestapeld op fietsen. Bewoners werden verrast met interventies en een spektakel werd gespeeld op het plaatselijke dorpsplein of een groot veld. Met "Tribunal" (ism BRONKS) creëerden ze een nieuwe jeugdvoorstelling: "Ballet Dommage vertelt zijn verhaal op een intelligente, loepzuivere en gelaagde manier." (Evelyne Coussens). Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2020.

Naast haar werk bij Ballet Dommage, werkte Katrien afgelopen jaren ook nauw samen met fABULEUS, voor wie ze oa. de succesvolle kindervoorstelling “Snipperdagen” (2014) creëerde. Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2015. "Een fris bommetje in het jeugdtheater" (Wouter Hillaert, De Standaard). Als jongere speelde ze bij fABULEUS ook in de producties “César”, “Jeanne” en “Wolfsroedel”.

2. Speler

Spelen en maken zijn nauw met elkaar verbonden in het werk van Katrien. In alle eigen creaties speelde ze mee. Daarnaast vindt ze het boeiend om bij andere gezelschappen te spelen. Ook als speler blijft ze creëren; Ze houdt ervan personages uit te puren op een fysieke manier. Als actrice speelde ze onder andere mee in “Le nez de Jacob” (Studio Orka), “Repelsteel” (Theater Froefroe), “Bonte Nacht” (Tuning People). In 2018 speelde en zong ze in “Het huwelijk” (Tibaldus en Toneelhuis). In seizoen 2020-2021 speelde ze mee in "Gekken en Specialisten" van Tibaldus, en werkt ze mee aan het nieuwste project van Studio Orka.

3. Docent

Katrien werkt als docent bij Luca Drama. Haar ervaring als docent gebruikt ze ook in eigen projecten. Voor de locatieprojecten bij Ballet Dommage werkte ze onder andere samen met een diverse groep figuranten en vrijwilligers. Voor VOLK:Fragment 2 werkten ze onder andere samen met Villa Voortman (Gent) en Compagnie Tartaren (Leuven).

Katrien vindt het boeiend om op een organische, warme manier mensen uit te dagen en verbinding te creëren tussen diverse mensen.