Kunstintegratieprojecten

Een kunstintegratieproject is een project waarbij een kunstenaar een werk maakt specifiek voor een gebouw op basis van de visie van gebruikers, de opdrachtgever of de architect. De interventie wil hiermee iets toevoegen aan de omgeving waarin het staat, nodigt de kijker uit om stil te staan bij, te denken over of te genieten van de omgeving waarin het zich bevindt. 

Zonder titel

Op het hoofdgebouw van campus Sint-Lukas Brussel plaatste Richard Venlet een verlichte en vijf meter lange pijl uit gelakt staal.

Een sleepcontact laat hem met constante snelheid ronddraaien, zonder ooit stil te houden in één specifieke richting. Door zijn vorm en beweging werkt de pijl als een metafoor voor het wijzen en kijken naar de beelden en de wereld rondom ons, terwijl hij tegelijkertijd de plaats markeert waar de reflectie over en de verwerking van die informatie centraal moeten staan.

Richard Venlet

Docent en alumnus Richard Venlet is een Brussels kunstenaar. Zijn werk  is in vaak het resultaat van zijn denken over ruimte, tentoonstellingscontexten en de invloed ervan op de toeschouwer. Hij onderzoekt verschillende presentatiemethodes. Die ontwikkelt hij steeds in relatie tot de externe context.

Met een minimalistische vormentaal slaagt hij erin tegenstellingen tussen binnen en buiten, zwart en wit, zien en niet zien uit te spelen. Hij vestigt de aandacht op een ruimte, haar indeling, ritmering en limieten, verandert die of schept nieuwe voorwaarden voor zijn eigen en/of andermans werk.

Tentoonstellen impliceert voor Richard Venlet kijken en bekeken worden, en dus krijgen de toeschouwers een belangrijke rol in zijn werken. Zij worden uitgenodigd om te participeren, soms zelfs letterlijk.

Locatie

Campus Sint-Lukas Brussel
C-blok
Paleizenstraat 70, 1030 Brussel

Praktisch

  • Installatie
  • 5 m lang
  • Gelakt staal
  • 2011
  • Verwerving: Kunstintegratieproject

De Ontvankelijke stilte

Kunstintegratieproject op campus Lemmens

#LUCAalumnus Bram Van Breda maakte voor de LUCA Biënnale van 2017 het kunstwerk "De ontvankelijke stilte". Het kunstwerk werd in situ in Abdij Keizersberg gecreëerd door Bram door een linnen doek te leggen over een van de vele Mariabeelden die de abdij rijk is. Toen het doek van het beeld werd weggenomen, had het linnen het stof opgenomen dat eeuwen van devotie op het beeld hadden achtergelaten. Dit kunstwerk, dat sterk refereert naar de lijkwade van Turijn kreeg een plek op campus Lemmens.

Bram Van Breda

Bram Van Breda (°1992) studeerde in 2016 af als master Beeldende Kunsten aan de campus SInt-Lucas Gent. Zijn werk werd geselecteerd voor de LUCA Showcase en won de BAC ART LAB Award. Nadien werd Bram gevraagd als artist-in-residence en de LUCA Biënnale. Hij gaat hierbij vaak uit van 'het concept van ‘bevuiling’ en zoekt de dialoog met de omgeving en evolueert door wat hij in de ruimte ontdekt. 

Locatie

Campus Lemmens
Lemmensberg
Leuven

Praktisch

  • jacquard
  • 450 cm (h) x 300 cm (w)
  • linnen
  • 2017
  • Verwerving: Aankoop

"Het achtste jaar"

Kunstintegratieprojecten campus Sint-Lucas Gent

Het achtste jaar maakt deel van de geschiedenis van onze Gentse campus. Getalenteerde studenten werd bij het afstuderen gevraagd om in een achtste jaar een werk te creëren dat de campus verder moest verfraaien. Niet alle werken konden worden bewaard, maar er zijn nog steeds werken te bewonderen van bv. Fritz Kiekens. 

Locatie

Campus Sint-Lucas Gent
Alexianenplein 2
9000 Gent


Zonder titel

"Zonder titel" is een werk gecreëerd door Philippe Van Snick specifiek voor de A-blok van campus Sint-Lukas Brussel. In het werk verwerkt Van Snick inzichten die verworven werden tijdens een onderzoeksproject dat hij voerde tijdens zijn carrière op de hogeschool. 

Philippe Van Snick

Philippe Van Snick was docent Schilderkunst op campus Sint-Lukas Brussel en beeldend kunstenaar. Hij was actief als een conceptueel en minimalistisch kunstenaar en werkte met diverse materialen zoals film, fotografie, en installaties. In de jaren '80 en '90 wijdde hij zich aan de abstracte minimalistische schilderkunst. Zijn onderzoeksproject resulteerde in een overzichtstentoonstelling in Mechelen en Strombeek en leidde finaal tot een overzichtstentoonstelling in Museum M in Leuven en later ook in SMAK in Gent.

Locatie

Campus Sint-Lukas Brussel
A-blok, verdieping 1 & 2
Paleizenstraat 70, 1030 Brussel

Urnen

Urnen gevuld met gedachten van collega-docenten. Een dialectiek van verdwenen en gevonden worden.

Vergankelijkheid versus eeuwigheid.

Piet Stockmans

Piet Stockmans is oud-docent. Hij richtte in 1969 de afdeling Industriële Vormgeving op die vandaag onze Masteropleiding Productdesign is. Piet is ook de oprichter van de studio Studio Pieter Stockmans. Zijn porseleinen serviezen komen in de beste restaurants ter wereld terecht. Zijn werk staat in musea als het Metropolitan in New York. 

Locatie

Bibliotheek
Campus C-mine, Genk

Over de monumenten, markante gebouwen en kunstcollectie

LUCA School of Arts is geen museum, het heeft geen kunstverzameling in de moderne museale betekenis. Toch heeft een kunstenhogeschool zoals LUCA, met kiemen die meer dan 160 jaar teruggaan, een ruim cultureel erfgoedpatrimonium. 

Doorheen haar geschiedenis verwierf ze stukken en gebouwen die haar hielpen om kunstonderwijs te geven of die de resultaten van projecten illustreerden. Op die manier bouwde de hogeschool en haar partners verschillende collecties en archieven uit.   

Nog aan te vullen

  • Staircase Mural Project (2017), Fabrice Souverys