Digitale fotoprints op mattplus rolpapier, verschillende formaten
NL
In “Onkruid” onderzoekt Lennert Berx de relatie tussen het kraakpand in Hasselt (België) en zijn zoektocht naar vrijheid en innerlijke rust. Gedreven door frustraties tegenover de maatschappij en zijn rol hierin, gaat hij op zoek naar een alternatieve denk- en levenswijze anno 2020. Het kraakpand en de daarbij horende anarchistische subcultuur spelen hierbij een belangrijke rol als ontsnappingsplaats. Hoe leven deze mensen? Hoe zetten zij zich af tegen de alsmaar drukker wordende prestatiegerichte samenleving? Hoe vindt hij innerlijke rust en vrijheid in het Kraakpand? Hoe vermijdt hij het alom gekende cliché van kraken en anarchisten? Door zowel zijn eigen stem, als die van de betrokken personen naar buiten te brengen, verkrijgt hij een harmonie tussen de verschillende lagen die het werk onderzoekt. “Onkruid” biedt een verfrissende blik op het anarchisme in het postmoderne tijdperk en laat zien hoe de fotograaf zijn rust en vrijheid in deze subcultuur teruggevonden heeft.
ENG
In “Onkruid”, Lennert Berx examines the relation between a squatted building in Hasselt (Belgium) and his everlasting search for freedom and inner peace. Driven by frustrations towards society and his own position in it, Lennert started looking for an alternative way of thinking and living in 2020. Both the squat and the associated anarchist subculture play an important role in this story as they function as a personal escape from society.
How do these people live? How do they react against our increasingly busy and demanding society? How does he find inner peace and freedom in the Squat? How does he avoid the well-known photographic clichés of squatters and anarchists? By bringing out both his own voice and that of the people involved, he achieves a harmony between the different layers that the work explores. ‘Onkruid’ offers a refreshing look at anarchism in the post-modern era and shows how the photographer has rediscovered his peace and freedom in this subculture.
‘Onkruid’ is een project dat zich uit in een fotografisch boek en een expo met beelden aan de muur.
In ‘Onkruid’ onderzocht ik de relatie tussen het kraakpand in Hasselt (België) en mijn op het eerste zicht onbewuste zoektocht naar vrijheid en innerlijke rust. Gedreven door frustraties tegenover de maatschappij waarin geld, macht, presteren en concurreren in het middelpunt staan, en mijn rol hierin, ging ik op zoek naar een alternatieve denk- en levenswijze anno 2020. Het kraakpand en de daarbij horende anarchistische subcultuur speelden hierbij een belangrijke rol als ontsnappingsplaats. Door mezelf in deze subculturen onder te dompelen, en er ook actief in te participeren, kwamen er al snel een reeks onderzoeksvragen kijken, gaande van simpele vragen uit interesse voor de omgeving en de cultuur tot zeer diepe existentiële vragen over mezelf en wie ik ben/wat ik in het leven zoek, en wat ik in het kraken en anarchisme had teruggevonden dat me zo boeide.
Hoe leven deze mensen? Hoe zetten zij zich af tegen de alsmaar drukker wordende prestatiegerichte samenleving? Wat trekt mij zo aan tot deze plaats en cultuur? Hoe en waarom vind ik innerlijke rust en vrijheid in het Kraakpand? Hoe vermijd ik het alom gekende clichébeeld van kraken en anarchisten?
Als uitgangspunt koos ik niet voor de gekende clichébeelden die iedereen al kent, maar ik voerde onderzoek naar hoe ik dit verhaal kon vertellen op een andere manier. In het begin was dit zeer moeilijk, omdat ik op dat moment ook nog niet besefte dat ik net die rust die ik er gevonden had interessant vond. Daarom werd het uiteindelijk mijn uitgangspunt om een sfeer doorheen het hele verhaal te creëren. Een soort van rare verstilling, in een thuissfeer die toch nét weer anders aanvoelt dan een gewoon huis. De basislijn van het werk was die sfeer creëren en aanhouden, maar toch tegelijkertijd een blik geven op wat die krakers en anarchisten nu eigenlijk doen wanneer we ze niet op protesten en punkconcerten te zien zijn.
Door zowel mijn eigen stem als die van de betrokken personen naar buiten te brengen heb ik een harmonie tussen de verschillende lagen die het werk onderzoekt proberen te creëren.
“Onkruid” biedt een verfrissende, poëtische blik op het anarchisme in het postmoderne tijdperk waarin de zachte, onbekende kant van het anarchisme wordt getoond en laat zien hoe de fotograaf zijn rust en vrijheid in deze subcultuur teruggevonden heeft.
° 1996
Studies
2015-2019 BA, Photography and visual design, LUCA School of Arts
2019–2020 MA, Photography and visual design, LUCA School of Arts
Exhibitions
2019
2020