Biodesign – het integreren van levende organismen in design – is in opmars.. Biodesign is het bijzondere kruispunt waar technologie, design en natuur elkaar ontmoeten. Ook LUCA School of Arts speelt in op deze trend en lanceert nu een mini-biodesignlab voor haar nagelnieuwe module Biodesign.
Biodesign is al enkele jaren bezig met een stevige opmars. Biodesign ligt op het kruispunt van design, biologische wetenschappen, ethiek en artistieke expressie.
Verschillende succesvolle voorbeelden tonen hoe biodesign een antwoord biedt op hedendaagse ecologische vraastukken: modeontwerpers gebruiken bacteriën die suikers omzetten in cellulose waarmee ze een leerachtige stof creëren die composteert als het versleten is, vlas wordt gebruikt als basis voor kano's of zelfs cello's en in de architectuur wordt geëxperimenteerd met levende bomen als structuurdragers van gebouwen. Biodesign is met andere woorden een van de belangrijkste tendenzen in de richting van een duurzame toekomst.
Biodesign verkent een diepere, meer zorgzame verbinding met de natuur en streeft naar duurzame oplossingen en ecologisch verantwoorde praktijken.
Biodesignlab waar designers nieuwe materialen ontwerpen
Een biodesignlab is de fysieke plek waar met dromen kan worden geëxperimenteerd. Met natuurlijke materialen en levende organismen zoals hennep en mycelium en proberen studenten biogebaseerde materialen en producten te ontwerpen die ze in hun creatieve ontwerpen zullen gaan gebruiken. Een minimale ecologische voetafdruk via de principes van de circulaire economie staan hierbij centraal. In het biodesignlab verenigen design, wetenschap en artistieke vrijheid zich rond biologische processen en ontstaan er producten die in harmonie zijn met onze natuurlijke omgeving.
In 2023 namen de studenten Design for Impact deel aan de Biodesign Challenge in New York. Die deelname bracht een en ander in beweging. Enerzijds werd met biodesign een nieuwe module opgestart in het curriculum van studenten Design For Impact. Anderzijds groeide het besef dat LUCA biodesign wil kunnen aanbieden aan haar studenten ze ook een eigen biolab zal nodig hebben.
De designers van Design for Impact beseften ook dat ze dit niet alleen aankonden en startten daarom gesprekken op met de faculteit Architectuur van de KU Leuven.
Matthijs De Block, wetenschapskunstenaar en lector Biodesign bij LUCA School of Arts, schreef met Rachel Armstrong, professor Experimentele Architectuur aan de KU Leuven aan een gezamelijke visietekst over een creatief biolab in Gent voor de KU Leuven en LUCA. En die visie leidde tot deze eerste realisatie: een minibiolab in Gent waar Matthijs De Block met zijn studenten aan de slag kan gaan. Het is een eerste zaadje waaruit hopelijk een stevige boom groeit, met myceliumvertakkingen tot bij de andere campussen van LUCA.