12.03.2024

LUCA C-mine en IKEA Hasselt geven vorm aan 'inclusief wonen'

IKEA Hasselt en de studenten Productdesign van LUCA School of Arts C-Mine Genk willen samen de toekomst van wonen vormgeven, met oog op meer inclusie. Dit samenwerkingsproject ging midden februari 2024 van start met een reeks workshops op locatie bij IKEA Hasselt, en leidt uiteindelijk tot een expo van de prototypes in de toonzaal van het filiaal, vanaf 29 mei tot eind juni.

Hoe kan de toekomst van wonen meer inclusief worden voor mensen met een motorische beperking? Vanuit die vraag wordt dit voorjaar een leer- en werktraject opgezet door lesgevers en onderzoekers verbonden aan de opleiding Productdesign bij LUCA School of Arts, en IKEA Hasselt. Midden februari ging het project van start met enkele gezamenlijke workshops.

Na een ervaringsgerichte workshop door het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid INTER, gingen de studenten en een team van IKEA interieurspecialisten aan de slag met een vrijwilligersgroep van personen met een motorische beperking. Samen doorliepen ze de showroom van IKEA Hasselt. De ervaringsdeskundigen gaven aan welke woon- en leefoplossingen voor hen werken, en waar ze uitdagingen of hindernissen tegenkomen. 

Het project is een initiatief van de onderzoekscluster Caring. and design research aan LUCA campus C-mine, die al bijna tien jaar werkt rond ontwerpen voor én samen met mensen met beperkingen. Deze term omvat een heel aantal doelgroepen die worden verbonden door een aantal thema’s waarmee ze rechtstreeks of indirect te maken krijgen - stigma, de complexiteit van participatie in het ontwerpproces, en inclusie en waardering in de maatschappij. Dit zijn meteen de thema's waar de cluster rond werkt.

De komende maanden wordt de wisselwerking en uitwisseling van kennis verdergezet. De studenten verwerken de getuigenissen van de ervaringsdeskundigen tot een aantal concrete ideeën, en krijgen van IKEA verdere input rond de aanpak van inclusief design binnen het bedrijf. Vanaf 29 mei zullen de resultaten van de samenwerking een maand lang worden gepresenteerd in een expo bij IKEA.