Maar liefst tien projecten van docenten, studenten en alumni vielen in de prijzen waarvan twee Golden Awards. De felbegeerde Lifetime Achievement Award werd weggekaapt door docent Productdesign Wim Segers.
Wim Segers
Zijn heel eigen signatuur heeft Wim Segers ietwat paradoxaal aan het ontbreken van een al te opzichtige signatuur te danken. Hij is alumnus van de opleiding Productdesign aan LUCA campus C-mine en heeft door zijn aanpak ettelijke bedrijven internationaal op de kaart helpen zetten.
BabelAr
BabelAR is een multilinguïstisch puzzelavontuur in Augmented Reality (AR). De game leert kinderen tussen 7 en 12 jaar oud de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt hun taal- en cultuurbewustzijn. Het spel maakt deel uit van de toolkit VirtuaLApp en kan momenteel gratis gespeeld worden in 14 talen.
Andere projecten waarbij LUCA-alumni betrokken zijn, werden bekroond met een zilveren of een bronzen award, ontdek hier welke.
Pars Pro Toto hield de volledige Bebat-inzamelketen onder de loep en ontwikkelde een reeks nieuwe recipiënten en procedures om het inzamelproces veiliger, slimmer én makkelijker te maken. Stalen vaten, een slim transportdeksel en een actief Internet of Things (IOT)-gestuurd monitoringssysteem zorgen voor een geoptimaliseerd ophalingssysteem.
Met 12work wil de stad Mechelen komaf maken met de drempels in het klassieke recruteringsproces. Dankzij een doorgedreven servicedesignaanpak werd elk mogelijk parcours van zowel de werkzoekende als de werkgever onderzocht en uitgetest.
Åska Bike is de ‘real deal’ op vlak van duurzaamheid. Een lange levensduur, lokale productie en een Europese toeleveringsketen gecombineerd met baanbrekende productietechnologie, productarchitectuur en design maken van deze speed pedelec een mooi alternatief voor de wagen.
OYO Baby Monitor is een slimme monitor die mee waakt over pasgeborenen en peuters. De monitor volgt onder meer het ademhalingsritme, de temperatuur en lichaamspositie van het kind en toont deze data in real-time in de OYO-app. De monitor ziet er niet uit als een bewakingsproduct maar als een schattig babyproduct.
Elk product dat Onbetaalbaar met LUCA-alumni Wannes De Bruycker en Veerle Tytgat ontwikkelt, vertelt een eigen verhaal en biedt een zo ecologisch mogelijk antwoord op een concrete vraag. Onbetaalbaar is een denktank en een onderzoeks- en werkplek waarbij de focus ligt op hergebruik, toepassing van duurzame en circulaire materialen.
Klaas Verplancke ontwierp illustraties en animaties voor een communicatiecampagne naar aanleiding van de heropening van het Poster House Museum in New York, na de eerste COVID-19 lockdown in 2020. De posters en animaties verschenen op alle 1.800 digitale billboards in de straten van New York.
Huisstijl van het GUM
De stijl die Pieter Willems met Pjotr voor GUM ontwikkelde, is uitnodigend en toegankelijk en bevat referenties naar wetenschappelijke elementen. Het concept bestaat uit een reeks wetenschappelijke referenties en collages op basis van foto’s of scans van objecten uit de rijke collectie van het museum.
Space R
Kantoren op een snelle en tegelijk duurzame manier verticaal kunnen indelen én opnieuw indelen, was de uitdaging bij de ontwikkeling van Space-R. Het resultaat is een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer.
Crafts Award
Bite Me
In haar werk levert Sam Druant een feministische kritiek op de in de Westerse cultuur ingebedde verhalen, genderrollen en seksisme waarmee vrouwen nog dagelijks geconfronteerd worden. Het tapijt Bite Me speelt met de historische vrouwelijke connotatie bij textiel, handwerk en zachte materialen.