15.06.2022

LUCA Muziek participeert aan onorthodox concert ter ere van het Tsjechische voorzitterschap van de Raad van de EU

De Academie voor Podiumkunsten in Praag, CESNET en Luca School of Arts in België begroeten het Tsjechische voorzitterschap van de Raad van de EU met een onorthodox concert.

De Tsjechische Republiek zal vanaf 1 juli gedurende zes maanden de Raad van de Europese Unie voorzitten. Ter gelegenheid daarvan worden tal van culturele en sociale evenementen voorbereid. De Academie voor Podiumkunsten in Praag heeft samen met CESNET en Luca School of Arts uit België een dergelijk evenement georganiseerd.

Musici van de faculteit Muziek en Dans van de Academie voor Podiumkunsten in Praag (HAMU) en de Luca School of Arts, Campus Leuven zullen op 3 juli 2022 vanaf 19.30 uur gelijktijdig in de Martinů-hal en de Kamermuziekzaal in Leuven een concert uitvoeren met werken van Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Piet Swerts en Miloslav Kabeláč. Beide zalen zullen met elkaar verbonden zijn via een unieke technologie die door CESNET ter beschikking wordt gesteld. Het publiek in de Martinů-zaal zal zien en horen wat er op het podium in België gebeurt, en vice versa.

"Dit is een unieke gelegenheid. Musici van het HAMU zullen in onze zaal spelen en de musici van de Luca School zullen in een zaal in België optreden. Ze zullen elkaar kunnen zien en horen dankzij de CESNET-technologie, die uniek is omdat ze zorgt voor een verbinding zonder waarneembare vertaging, wat eerder gebruikelijk is bij online uitzendingen," zegt Jan Hančil, vice-rector Internationale Betrekkingen van de AMU. Sven Ubik, de initiatiefnemer van het evenement en een CESNET-expert, voegt hieraan toe: "De oplossing die we hebben ontwikkeld, zal zorgen voor een audiovisuele verbinding met lage latency van beide sites met behulp van de MVTP-hardware (Modular Video Transmission Platform). Dankzij deze technologie zullen we high-definition beeld en geluid met een minimale latency kunnen overbrengen, waardoor muzikanten op afstand kunnen samenspelen en het publiek een unieke ervaring wordt geboden. De latentie van de transmissie tussen Tsjechië en België zal ongeveer 12 ms bedragen, waarvan 9 ms toe te schrijven is aan het netwerk en 3 ms aan onze transmissietechnologie." Het programma van het evenement is voorbereid door klarinettist Irvin Venyš, docent aan de HAMU en directeur van de Bohuslav Martinů Stichting. "De dramaturgie van het concert was oorspronkelijk bedoeld om uitsluitend Tsjechische auteurs te laten optreden, maar we gingen graag in op het aanbod om een Belgisch stuk op te nemen met de auteur ervan aan de piano. Aan beide zijde zullen uitstekende artiesten, docenten en studenten, hun partijen spelen."

Het concert biedt het publiek een selectie uit Dvořáks Pianotrio nr. 4 (Dumky), een selectie uit zijn Gypsy Melodies, Interaction for a Woodwind Quintet and Piano van Piet Swerts, de Tsjechische Rhapsody H.307 en de Serenade voor twee klarinetten, een viool, een altviool en cello H. 334 van Bohuslav Martinů, en niet te vergeten orgelcomposities - de Fantasie van Miloslav Kabeláč en het Postludium van Leoš Janáček. Het concert zal ook live worden uitgezonden door iVysílání van de Tsjechische TV, waar het na afloop beschikbaar zal zijn voor streaming. 

Uitvoerenden:

Muziek- en dansfaculteit van de Academie voor Uitvoerende Kunsten in Praag (HAMU) (CZ)

Martin Kasík + Daniel Matejča + Anna Paulová + Štěpán Rímský + Pavel Svoboda + Irvin Venyš

Kateřina Škardová + Natália Zmrhalová

LUCA School of Arts, Campus Leuven (BE)

Berten D'Hollander + Geert De Bièvre + Anthony Devriendt + Maximilian Lohse + Bram Nolf + Timur Sergeyenia + Piet Swerts + Marc Tooten + Lilia Umnova

CESNET ontwikkelde de MVTP-technologie in samenwerking met haar partners als onderdeel van projecten die werden gesteund door het technologieagentschap van de Tsjechische Republiek in het kader van de programma's ÉTA (TL01000106) en TREND (FW01010230).

De Academie voor Podiumkunsten in Praag (AMU) is de grootste kunstacademie in Tsjechië en haar brede scala aan kunstprogramma's maakt haar tot een unieke onderwijs- en kunstinstelling in de Midden-Europese regio. AMU biedt onderwijs in drama, film- en tv-kunst en in muziek en dans. Het intrinsiek internationale karakter en de openheid van de school bieden een platform voor een verrijkende uitwisseling van creatieve en onderwijservaringen en ideeën en voor het onderhouden en ontwikkelen van een portfolio van AMU-programma's in vreemde talen. AMU's aanbod van Engelstalige programma's voor internationale kandidaten wordt voortdurend uitgebreid. Voor meer informatie: www.amu.cz

CESNET is in 1996 opgericht door universiteiten en de Tsjechische Academie van Wetenschappen. Het houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologieën en met de opbouw en ontwikkeling van een nationale CESNET e-infrastructuur voor onderzoek en onderwijs. Dankzij haar onderzoeksactiviteiten en -prestaties vertegenwoordigt zij Tsjechië in belangrijke internationale projecten, met name bij de opbouw van het pan-Europese GÉANT-netwerk en gridprojecten (EGI.eu), en neemt zij actief deel aan de uitvoering daarvan. De vereniging werkt ook aan het gebruik van hogesnelheidsnetwerken voor het delen van multimediagegevens, zowel synchroon in de vorm van videoconferenties en gedeelde toepassingen, als asynchroon in de vorm van streaming. Sinds december 2020 vertegenwoordigt CESNET de Tsjechische Republiek in de internationale vereniging die zich bezighoudt met het open wetenschapsparadigma - EOSC AISBL. Voor meer informatie: www.cesnet.cz

LUCA School of Arts (LUCA) is de enige hogeschool in Vlaanderen die zich uitsluitend toelegt op kunst en design, en is daarmee uniek in de regio. De kunstacademie bundelt de krachten en expertise van vijf gerenommeerde Vlaamse instellingen voor hoger onderwijs voor kunst en design, verspreid over Brussel, Genk, Gent en Leuven. De meeste programma's worden in het Nederlands gedoceerd, maar LUCA biedt zes volledig Engelstalige MA-programma's aan op zijn campussen in Brussel en Leuven. Voor meer informatie: www.luca-arts.be