21.01.2021

LUCA School of Arts opent alle campussen nu ook virtueel met een unieke 360° tour

Na afloop van elk academiejaar nodigt LUCA School of Arts één of meerdere curators uit om een rondreizende tentoonstelling samen te stellen met een selectie uit de recent afgestudeerde kunstenaars en ontwerpers. Daarmee wil de hogeschool deze alumni een duwtje in de rug geven bij de aanvang van hun professionele loopbaan.

Na afloop van elk academiejaar nodigt LUCA School of Arts één of meerdere curators uit om een rondreizende tentoonstelling samen te stellen met een selectie uit de recent afgestudeerde kunstenaars en ontwerpers. Daarmee wil de hogeschool deze alumni een duwtje in de rug geven bij de aanvang van hun professionele loopbaan. Gedwongen door de omstandigheden hebben LUCA School of Arts en De Markten deze keer het roer omgegooid. Daarom lanceren we voor het eerst een virtuele tentoonstelling die zich situeert in de tentoonstellingsruimtes van De Markten.

Daarnaast lanceert LUCA School of Arts meteen ook een unieke 360° tour zodat toekomstige studenten zich toch een beeld kunnen vormen van hoe het leven eraan toegaat op de vijf campussen van de hogeschool. De tour is te bekijken via www.luca-arts.be.

Voor de virtuele tentoonstelling “De Nabije Toekomst” selecteerden curators Ronald Clays en Filip Luyckx 13 kunstenaars en ontwerpers, het resultaat is te bekijken via www.denabijetoekomst.be.

Hoewel de tentoonstelling zowel autonome als toegepaste kunstenaars bevat, bestaan er onderling heel wat raakvlakken. Een opvallende combinatie van een sterk persoonlijke benadering die zich laat inspireren door de maatschappij. Emotionele betrokkenheid gaat hand in hand met een cognitieve nieuwsgierigheid die er niet voor terugdeinst onze realiteit in vraag te stellen. De visie primeert op het medium dat wel telkens met sterke kennis van zaken wordt gehanteerd. Elke kunstenaar geeft betekenis aan concrete ervaringen en plaatst die binnen een breder kader, al dan niet door gebruik te maken van meerdere technieken.

Deze 13 zijn een dwarsdoorsnede van LUCA School of Arts dat een gevarieerd aanbod van campussen, opleidingen en praktijken aanbiedt. Tevens weerspiegelen deze kunstenaars en ontwerpers de regionale en culturele diversiteit van onze studenten. De toestroom van internationale studenten verrijkt ongetwijfeld de artistieke visie. In tal van projecten wordt grensoverschrijdend en interdisciplinair gewerkt. Daarbij wordt de hand gereikt naar een veelvoud van componenten in de samenleving, zoals die in deze virtuele tentoonstelling tot uiting komt.

Met werk van: Lennert Berx, Lara Bongard, Eva Maria Bouillon, Antia Caldeiro, Miguel Angel Escobar, Eline Hellemans, Zoé Komkommer, Cami Laureyssens, Vincent Van Lieshout, Siebert Mispelon, Erya Miura, Sara Tremblay en Joy Vervaeke

Curators: Ronald Clays en Filip Luyckx
Info: artoffice@luca-arts.be

De tentoonstelling is een samenwerking tussen GC De Markten, de vzw Sint-Lukasgalerie Brussel en LUCA School of Arts.