Kayin Luys
22.04.2024

LUCA Student Kayin Luys wint "World Photography Award" in de Global Student Competition

De Sony World Photography Awards is een van 's werelds grootste en meest prestigieuze fotowedstrijden. Ze huldigt het werk van toonaangevende en opkomende fotografen en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de tentoonstellingen over de hele wereld. In totaal hebben ze dit jaar 395.000 inzendingen ontvangen uit 212 landen. 

De Sony World Photography Awards zijn vergelijkbaar met de Oscars in de filmwereld, wat aanzien betreft.

We zijn erg trots dat onze student Kayin Luys, LUCA School of Arts, Visual Arts Photography, Campus Sint Lukas Brussel, de prestigieuze World Photography Award heeft gewonnen in de categorie Global Student Competition. Hij mag zich voor een jaar Student Photographer of the Year noemen. 

Over Kayin Luys

Met een achtergrond in journalistiek is Kayin Luys' belangrijkste interesse in zijn artistieke praktijk hoe feit en fictie worden (re)gepresenteerd in fotografie. Hij begint zijn series vaak door zijn omgeving te observeren en ingrepen te doen in die situaties, wat resulteert in een verstijfd, kleurrijk en deels fictief universum.

 

In 'Don't Trust Pretty Girls' onderzoekt hij zijn relatie met zijn schoonfamilie. Hij ensceneert situaties op basis van verhalen en herinneringen die de familie hem toevertrouwt. Door zowel bestaande als verzonnen verhalen te gebruiken, opent een spel van mogelijkheden een nieuwe ruimte voor de kijker. Spanning tussen het echte, fantasie en het onbekende laat ruimte om te twijfelen aan wat je ziet. Door zijn publiek te confronteren met een 'familie', hoopt Luys hen zich te laten afvragen wat voor rollen we spelen en vervullen in onze omgeving.

 

De titel 'Don't Trust Pretty Girls' verwijst naar de tatoeage op de linkerarm van de grootvader. Het start een proces van subjectieve interpretatie. Hij is ervan overtuigd dat, ook al bekijkt de kijker de foto's met zijn persoonlijke bagage, de percepties van de afgebeelde verhalen sterk beïnvloed worden door conventies van populaire media en de structuur van de maatschappij. Omdat er geen manier is om aan deze conventies te ontsnappen, besloot hij er actief gebruik van te maken door een sterk gecontroleerde, persoonlijke dramaturgie op te zetten.

 

Kayin Luys (BE, 1999) studeert momenteel af aan de LUCA School of Arts  in Brussel. In 2021 studeerde hij af aan de Erasmus Hogeschool in Brussel met een bachelor in journalistiek, gevolgd door een bachelor in fotografie aan LUCA School of Arts in 2023. Kayins werk is opgenomen in verschillende tentoonstellingen, afgedrukt in publicaties zoals Opus One, en hij is nu de winnaar van de Sony World Photography Awards in de categorie Global Students Competition.