Muntpunt, Brussel
LUCA Upstairs, de internationale studententeams van de Bachelor Interieurvormgeving, trekt voor het eerst met reële opdrachten naar groot publiek.
Van 13 tot en met 20 januari stellen 10 studenten 7 LUCA Upstairs projecten tentoon in hun externe workspace in Muntpunt. LUCA Upstairs is het intern stagebureau van LUCA School of Arts, Vlaanderens enige kunstenhogeschool en grootste school of arts. De expo – een primeur – speelt zich af in de binnenruimte, maar via led-schermen gaan de jonge architectuurontwerpers in dialoog met de passant. Zo trekken ze de aandacht op hun werk, hun visie en het uniek pedagogisch project dat LUCA Upstairs is.
Momenteel zitten zes Erasmusstudenten en vier reguliere studenten van LUCA School of Arts nog geregeld rond de tafel met hun opdrachtgevers om de zeven ruimtelijke projecten waar ze aan werken te bespreken, te finetunen en verder vorm te geven. Maar begin volgend jaar presenteren ze hun achtste project: de vormgeving van een expo met de ontwerpen die ze mochten realiseren voor bedrijven of organisaties uit de sociale, culturele, toeristische of andere maatschappelijk impactvolle sectoren.
Tegelijkertijd vestigt de multiculturele groep jongeren de aandacht op een opmerkelijk pedagogisch project dat studenten een grote mate van autonomie toekent en de kans geeft om met beide voeten in het werkveld een project van A tot Z uit te werken.
Vier reguliere studenten en zes Erasmusstudenten uit Tsjechië, Italië, Spanje, Duitsland, Zuid-Afrika en Estland vormen samen een multiculturele groep, wat zorgt voor een interessante wisselwerking.
In teams van twee pakten ze volgende projecten aan:
De projecten worden letterlijk (via ledschermen) in de etalage gezet bij Muntpunt. De passant krijgt zo voeling met wat er zich in het gebouw afspeelt en wordt uitgenodigd om ook binnen een kijkje te komen nemen. Naast de projecten stellen de studenten ook zichzelf voor. Dat gebeurt via de schermen, maar ook met een boekje.
Binnen vindt de expo plaats in de traphal van Muntpunt, tussen de kantoorruimtes, in een scenografie die de studenten ontwikkelen. De trap en het bijhorende betonnen bordes worden dragers van de projectvisualisaties en van de communicatie tussen mensen (tussen de ontwerpers onderling, tussen de ontwerpers en de bezoekers). Zoals mensen anders in de wandelgangen in dialoog gaan met elkaar, gebeurt dat hier op de trap.
EXPO LUCA Upstairs – dedicated design experience