Lucas Derycke

Lucas Derycke (1990) is audio- en theatermaker. Hij studeerde in 2014 af aan de RITCS School of Arts in Brussel. Zijn werk vindt zijn weg naar radiozenders en theaterzalen in binnen- en buitenland. 

Voor het audiowerkstuk ‘Screener’ kreeg hij in 2017 de Hörspielpreis der Kriegsblinden, de belangrijkste Duitse prijs voor hoorspelen. Datzelfde jaar maakt Lucas als jonge maker een jaar lang deel uit van Het nieuwstedelijk, het stadsgezelschap van Leuven, Hasselt en Genk. 

Naast eigen werk, schreef en monteerde hij reeds voor Het nieuwstedelijk, ARSENAAL/LAZARUS, Kunstencentrum BUDA, K.A.K., Radio Begijnenstraat, Ellis Meeusen, Fien Leysen ...

Tussen 2014 en 2018 maakte Lucas met Wederik De Backer en Thomas Morlion - in opdracht van Radio 1 - de radiofictiereeks 'Gewone Mensen' en de rubriek 'Bent die iedereen kent'.

Hij is voorzitter van Klankverbond, de Vlaamse vakvereniging voor audiomakers, en een van de drijvende krachten achter de onafhankelijke podcast 'Plantrekkers'.

Momenteel toert Lucas met 'Hangar' en 'Wild' en voert hij - met steun van de Vlaamse overheid - een artistiek onderzoek naar geënsceneerde audio. De kortfilm 'Echo', die uit dit onderzoek voortkomt, ging in juli '21 in première in Amsterdam.