27.02.2020

Marc Sleen Museum wordt werkplek voor jong striptalent!

Het Marc Sleen Museum kreeg te horen dat de subsidiekraan weldra dichtgaat. Daarom kwam er een plan. Sleen en zijn held Nero blijven ronddwalen in de Zandstraat 33-35, maar ook jonge striptekenaars, waaronder alumni van LUCA School of Arts, campus Sin-Lukas Brussel krijgen er een werkplek.

Vanaf mei krijgen talentvolle, net afgestudeerde striptekenaars er een werkplek. Ze worden geselecteerd en begeleid door Johan Stuyck, stripuitgever en coördinator beeldverhaal aan Sint-Lukas Brussel. “Het zullen niet alleen onze alumni zijn. Bij de eerste lichting zit ook een Franstalige tekenaar afkomstig van Saint-Luc.”

"Het gaat echt om beginnende stripauteurs, die doorgaans geen subsidies krijgen, een duwtje in de rug te geven”

JOHAN STUYCK, STRIPUITGEVER EN COÖRDINATOR BEELDVERHAAL AAN SINT-LUKAS

Een team van een vijftal tekenaars zal er in beurtrol werken, elk één of twee dagen per week. “Op die manier hoeven ze niet altijd thuis op hun kamertje zitten tekenen,” zegt Stuyck.

Behalve een fijne plek waar ze ongestoord kunnen werken, krijgen ze een vergoeding. In ruil verzekeren de jonge tekenaars de permanentie van het museum. Een win-winsituatie dus. “De tekenaars zullen niet het onthaal organiseren of als gids fungeren. Maar als een bezoeker iets vraagt, geven ze natuurlijk wel antwoord.”

De bedoeling van dit project is niet om Nero nieuw leven in te blazen, verduidelijkt Stuyck. “De tekeningen hoeven niet gelinkt te zijn aan Sleen. En een link met Brussel is fijn, maar geen must. Het gaat er echt om beginnende stripauteurs, die doorgaans geen subsidies krijgen, een duwtje in de rug te geven.”

Sleens weduwe Kochuyt is tevreden met het nieuwe avontuur. “Als museum mag je geen fossiel worden. De stripincubator zal een nieuwe impuls geven aan de ruimte.” Bang dat Sleen en Nero naar de achtergrond zullen verdwijnen, is ze niet. “Het fundament staat beneden in de kelder. En dat blijft zo.”

Lees meer over het Marc Sleen Museum in BRUZZ. 

Afbeelding: © Peter Dhondt-BRUZZ | Stripfiguur Nero van Marc Sleen op een originele plaat uit het album "De hond van Pavloff."