07.07.2022

Masterproef Helena Cnockaert geselecteerd voor Watou

Het kunstenfestival Watou 2022 selecteerde de masterproef Kjér mo ekè were (2022) van Helena Cnockaert. Voor dit werk ging ze in gesprek met de bewoners van Watou. Ze vroeg hen om een object te omschrijven dat hen raakt of geraakt heeft en op haar beurt maakte ze haar interpretatie van dit object in textiel, louter op basis van de omschrijving in het gesprek. 

Op die manier slaat ze een brug tussen de highbrow (beeld)taal van een internationale kunstscene en het dialect van de plaatselijke plattelandsbevolking. Ze sluit zich met deze praktijk ook aan bij bestaande tradities die textiel gebruiken om een stem te geven aan hen die hun stem niet mogen gebruiken. 

Helena is trouwens niet de enige geselecteerde kunstenaar met banden met LUCA. Ook collega Ilke Cop werd geslecteerd om deel te nemen aan de Westvlaamse kunstzomer. Ilke maakte hiervoor een schilderij met tien vrouwenfiguren dat te zien is in de kerk van Watou. De houdingen van de vrouwen weerspiegelen de iconografische traditie van Maria-afbeeldingen en portretten van vorsten. Daarnaast zie je op het doek ook elementen van Watou zoals de stenen van de markt, een kapelletje, het café de Helleketel ... Het werk is het resultaat van de residentie Patchwork in de zomer van 2021. Ilke dompelde zich tijdens lange wandelingen onder in de streek, haar bewoners en gebruiken. 

Regionale televisie focust op werken van Helena Cnockaert en Ilke Cop

Kunstenfestival Watou

Kunstenfestival Watou is de plaats waar kunst, poëzie, architectuur, ruimtelijke ordening en landschap elkaar vinden. De missie van het festival is te focussen op kruisbestuivingen: op de dialoog tussen de lokale en de artistieke gemeenschap, en op de wisselwerking tussen kunst en poëzie.

  • Van 2 juli t.e.m. 4 september 2022
  • Woensdag tot maandag (dinsdag gesloten)
  • 10u - 18u
LUCA Graduation & Graduates

Ieder jaar studeert een nieuwe lichting jong, artistiek geweld af bij LUCA School of Arts. LUCA School of Arts toont de afstudeerwerken van haar bachelors en masters met gepaste trots tijdens de Graduation shows en vult de maand juni de nok toe met tentoonstellingen, films, concerten en theaterstukken in Brussel, Gent, Genk en Leuven.

Nadien gaan deze werken een eigen leven leiden en worden ze opgepikt door professionele festivals en showcases, galeries en musea, cinema en theaterzalen en awarduitreikingen.

#WeArt #LUCAgrad #LUCAschoolofarts