Aitor Christiaans | Kato Herbots | Yanni Timmerman | Onas Uytdewilligen
Studenten productdesign, Campus C-Mine Genk
Titel: NATURE X
Over het werk:
Geïnspireerd door fascinerende structuren in de natuur, zoals botten, bomen, planten en dieren, heb ik me laten leiden door de mogelijkheid van een toekomstige visie: "Wat als de natuur onze producten zou kunnen vormgeven?" Diepgaand onderzoek naar de unieke vormen, texturen en structuren die in de natuur voorkomen, heeft me geïnspireerd en aan het denken gezet. Ik heb de schoonheid en efficiëntie van organische ontwerpen bestudeerd en nagedacht over hoe ik deze in mijn eigen creaties kan integreren. Mijn doel was om de grenzen van traditioneel productontwerp te verleggen en een interactie te creëren tussen menselijke creativiteit en de oneindige mogelijkheden van de natuur.
Door middel van prototyping en materiaalonderzoek heb ik geëxperimenteerd met diverse technieken om nieuwe ontwerpen tot leven te brengen. Mijn focus lag op het combineren van organische vormen en structuren met functionele aspecten, zodat de natuur zelf een rol kan spelen bij het vormgeven van objecten. Het resultaat van mijn bachelorproef bestaat uit ontwerpen die een relatie tonen tussen menselijke creativiteit en de unieke patronen en structuren in de natuur.
Mijn onderzoek heeft geleid tot ontwerpen die de relatie tussen menselijke creativiteit en de unieke patronen en structuren in de natuur weergeven. In deze ontwikkeling laat ik de groei zien van een zaadje tot een volgroeide plant/boom, maar dan in de vorm van een bijzettafeltje. Met dit proces wil ik aantonen hoe het zou zijn als we in de toekomst met geavanceerde technologie in staat zouden zijn dit werkelijkheid te laten worden.
Contactgegevens:
Instagram: @aitor_design https://www.instagram.com/aitor_design/
E-mail: aitorchristiaans@gmail.com
Website: https://aitorchristiaans.cargo.site
Titel: Ad Terram
Over het werk:
Ad Terram herdenkt het ritueel van asverstrooiing. Blootgesteld aan wind zal de aarden urn eroderen waardoor de as geleidelijk aan wordt opgenomen door de natuur.
In tegenstelling tot het vaak confronterende gebruik van asverstrooiing, staat 'Ad Terram' voor een geleidelijker en waardiger ritueel. De as van de overledene wordt verwerkt in het aarden materiaal en gevormd tot een urn. Het materiaal blijft ongebakken. Op het tempo van de wind zal het materiaal eroderen, waardoor de as langzaam vrijkomt. Op deze manier creëren de natuurlijke krachten voor elke overledene een uniek verstrooiingsproces tot er niets meer overblijft en het lichaam volledig is opgenomen door de natuur. Bovendien vermindert deze langzamere manier van asverstrooiing de negatieve impact van onze giftige reststoffen op de bodem. Met Ad Terram reflecteert Kato over de snelle, onpersoonlijke aard van asverstrooiing en de uitvaartindustrie.
Contactgegevens:
@katoherbots
katoherbots.com
Titel: Biloba
Over het werk: …
Ist es Ein lebendig Wesen,
Das sich in sich selbst getrennt?Sind es zwei, die sich erlesen, Daß man sie als Eines kennt?
Solche Frage zu erwidern,
Fand ich wohl den rechten Sinn, Fühlst du nicht an meinen Liedern, Daß ich eins und doppelt bin?
…
Is it but one being single
Which as same itself divides?
Are there two that choose to mingle So that each as one now hides?
As the answer to such question
I have found a sense that’s true: Is it not my songs suggestion That I’m one and also two?
— Ginkgo Biloba
Johann Wolfgang von Goethe
‘Biloba’ exploreert de fascinerende wereld van het dubbele. Binnen de complexe dimensie van dualiteit, waarin contrasten zich verbinden en objecten elkaar lijken te weerspiegelen, richt ik me op de uniciteit van imperfectie en de illusie van het identieke.
Dit onderzoek evolueert tot een rijkelijk beeldenarchief, waarin op intuïtieve wijze begrip-pen zoals de Doppelgänger, Janus, het alter ego, metamorfose,… worden geanalyseerd en geherinterpreteerd. Geleidelijk ontspint zich een grafisch universum dat het thema van dualiteit opnieuw ontleedt. Experimenten met diverse materialen en texturen trachten ver-volgens deze inzichten en gedachten tastbaar te maken. In de hoop een diepere waarheid te ontdekken en de toeschouwer gaandeweg te inspireren.
Het eindresultaat onthult een intrigerende Siamese tweeling; twee schijnbaar identieke delen, die op ongemakkelijke wijze aan elkaar verbonden zijn. Volledig onverschillig en onbruikbaar in hun oorspronkelijk bestaan. Echter, pas wanneer ze van elkaar gescheiden worden, verschijnt hun ware aard. Dan manifesteren zich twee unieke delen, die zich har-monieus verzoenen. Waarbij ze elkaar perfect balanceren en samen een geheel creëren.
Contactgegevens:
Instagram: www.instagram.com/yanni.timm/
Titel : Forged by Intuition
Over het werk:
Het project "Forged by Intuition" is ontstaan vanuit het besef dat er zowel verschillen als overeenkomsten bestaan tussen kunst en design. Het onderzoek had als doel om deze concepten op een vernieuwende manier te benaderen en de relatie tussen emotie, creativiteit en het ontwerpproces te verkennen.
Een belangrijke bevinding was dat het beperken van creativiteit door vast te houden aan een vooraf bedacht idee voorkomen kon worden door een meer dynamische en intuïtieve aanpak te benaderen. Als ontwerper wou ik terugkeren naar het artistieke proces waarin mijn creativiteit minder beperkingen kent, zodat er een nieuwe ontwerpstijl en -methode kan ontstaan.
Het onderzoek begon met het creëren van een catalogus met verschillende technieken die kunnen worden toegepast op plaatstaal. Deze catalogus fungeerde als inspiratiebron en werd later op grotere schaal gebruikt om het project verder te ontwikkelen tot een eindproduct.
De diverse stoelen zijn elk een toepassing van het onderzoek en een herinterpretatie op zichzelf. Dit resulteert in een evoluerend proces waarbij intuïtie en ontwerp dichter bij elkaar komen.
Dankzij deze dynamische aanpak werd er tijdens het ontwerpproces meer vrijheid en creativiteit ervaren. De focus lag daarbij op het gevoel en het loslaten van het denken. Deze benadering heeft het potentieel om te leiden tot meer innovatieve en expressieve ontwerpen.
Contactgegevens: