Campus Sint-Lucas Gent
MINIMA DOCTA reflecteert over hedendaagse kunst en maatschappij o.l.v. Wim Lambrecht en Jeroen Laureyns met de steun van LUCA School of Arts campus Sint-Lucas Gent en de Onderzoekseenheid Image.
Als we zonder woorden raken, neemt het lichaam het over. Tot zover zijn de dansers Bérengrère Bodin, Samir M’Kirech and TK Russell het eens als je hen vraagt: waarom vechten wij? Vanuit hun persoonlijke ervaringen gaan ze op zoek naar het waarom van geweld rondom zich in de wereld, maar ook het geweld in zichzelf. Hoe ga je om met angst, frustratie en teleurstelling in de wereld van vandaag, waar velen zich ongehoord en onbegrepen voelen? Is dat eigenlijk wel mogelijk zonder geweld? Of is dat privilege weggelegd voor een kunstenaar, voor hij/zij die creëert, met dans, muziek, beelden of woorden? Met hun film Why We Fight? brengen Alain Platel en Mirjam Devriendt een ode aan de kunsten, maar evenzeer een ode aan de mensheid, die steeds balanceert op de grens tussen spectaculaire schoonheid en onnoemellijke wreedheid.
In samenwerking met de Educatieve Master van LUCA & Larf!
Peru
Les Blank
1982
95min, kleur
taal: Engels
LUCA School of Arts
Sint-Lucas Gent
Alexianenplein 1 - 9000 Gent
auditorium A4
18u30-20u30
Naar aanleiding van de tentoonstelling 'A Life in a Day' van Rinus van de Velde (°1980) in de Tim Van Laere Gallery in Antwerpen en 'The End is Never Near' van Jan Van Imschoot (°1963) in het SMAK nodigt Sint-Lucas in Gent de tekenaar en de schilder uit voor een gesprek over ego's & alter-ego's, woorden in beelden, fictie of leugen, het plunderen van de kunst- en filmgeschiedenis en zoveel meer. Twee briljante, Belgische kunstenaars van een verschillende generatie die elk op hun manier kunnen getuigen over hoe verschillend (of gelijkend) er op het realisme in hun kunst in twee verschillende tijdperken is omgegaan. Zelf spreekt Rinus van de Velde over zijn 'fictieve kunstenaarsbiografie', Jan Van Imschoot over 'anarcho-barok', terwijl Jeroen Laureyns zich de vrijheid permitteert om er in zijn onderzoek termen als 'het Belgisch Beeldscepticisme' of 'De Belgische Schaduwschilders' voor te gebruiken…
LUCA School of Arts
Twintig jaar geleden zagen twee nieuwe tijdschriften in Vlaanderen het licht. Het mondiaal magazine MO* ontstond in 2003 als opvolger van twee derdewereldmagazines, ditmaal gericht op een heel breed publiek. Het ‘tijdschrift voor cultuur en kritiek’ rekto:verso werd in hetzelfde jaar in Gent door enkele ‘angry young men’ uit de grond gestampt. Nu twintig jaar later komen de drijvende krachten achter de tijdschriften tot eind 2020 – oud-hoofdredacteur van MO* Gie Goris(°1955) en duivel-doe-het-al Wouter Hillaert (°1978) van rekto:verso - getuigen over hoe het was om in tijden van de onstuitbare opkomst van het internet en het tijdperk van een nog maagdelijke globalisering tijdschriften op papier uit te geven die tegen de stroom van het marktfundamentalisme en eurocentrisme in roei(d)en. Jeroen Laureyns leidt het gesprek in goede banen. Voor zover de voorraad strekt zullen MO* en rekto:verso gratis oude nummers ter beschikking stellen.
LUCA School of Arts, Sint-Lucas Gent, Alexianenplein 1, 9000 Gent, auditorium A4
18u30-20u30
LUCA School of Arts, Sint-Lucas Gent, Alexianenplein 1, 9000 Gent, auditorium A4
18u30-20u30
‘Art Spiegelman – Trait de mémoire’
‘Chaim Soutine’
LUCA School of Arts
Sint-Lucas Gent, Alexianenplein 1, 9000 Gent, auditorium A4
18u30-20u30
LUCA School of Arts
Sint-Lucas Gent, Alexianenplein 1, 9000 Gent, auditorium A4
18u30-20u30
Vorig jaar presenteerde het Joods Museum van België in Brussel een belangrijke retrospectieve van Arié Mandelbaum (°1939). Dit jaar liep er in de Fifty One Gallery de prachtige tentoonstelling ‘Le Mythe de la Pente Douce’ van Arpaïs Du Bois (°1973): een ensemble van grote en kleine abstracte tekeningen in een gedempt kleurenpalet die op het eerste gezicht weinig te maken lijken te hebben met de expressionistische, figuratieve schilderijen van Arié Mandelbaum. En toch is er zoveel wat hen met elkaar verbindt. Minima Docta brengt deze twee schaduwschilders voor het eerst samen voor een gesprek in het Frans over de noodzaak van het kunstenaarschap, de impact van het Holocausverleden en de helende schoonheid van de schilder- en tekenkunst.
LUCA School of Arts,
Sint-Lucas Gent, Alexianenplein 1, 9000 Gent, auditorium A4
18u30-20u30
Let op! Gewijzigde locatie en uur
Kunsthal Gent
Lange Steenstraat 14
9000 Gent
17u
MINIMA DOCTA is een platform voor maatschappelijke discussie en documentaire cinema o.l.v. Jeroen Laureyns en Wim Lambrecht met de steun van LUCA School of Arts Campus Sint-Lucas Gent, Onderzoekseenheid Image, Kunstencentrum CAMPO, Cinema Sphinx en 019.