MINIMA DOCTA reflecteert aan de hand van documentaire cinema en 3 x 2 ontmoetingen over hedendaagse kunst en maatschappij o.l.v. Wim Lambrecht & Jeroen Laureyns met de steun van LUCA School of Arts campus Sint-Lucas Gent.
Programma onderaan de pagina.
Marçus/BE – FR /2020/ 60’ /Taal: Frans
Première in aanwezigheid van de kunstenaar Marçus
Inleiding: Wim Lambrecht en Jeroen Laureyns
Aangedreven door de ondraaglijke lichtheid van het bestaan vertrekt Marçus met zijn paard Fjord en kar tot voorbij de limieten van de wereld die hij kent. Die trektocht vormt het begin van een spirituele reis die begint met een bevreemdende ontmoeting met Bison Ravi, een oude solitaire troubadour met Amerikaans-Indiaanse wortels, die voortdurend in verschillende conflicten terecht komt vanuit zijn onverzadigbare zoektocht naar vrijheid.
Bizon Ravi wordt de gids van een innerlijke initiatie die Marçus beleeft als een avontuur naar een onbekend domein in zichzelf. In het midden van hun reis door het labyrint van het leven en na veel beproevingen, worden ze overvallen door het «GROCONARVIRUS» dat langzamerhand doordringt tot in de diepste cellen van de mensheid. De quarantainemaatregelen scheppen een verlaten en geïsoleerde wereld waarin de mensen verplicht worden om afstand te houden. Om zich te onttrekken aan die triestige samenleving, kraken ze een huis in op het Kuhn plein in dat onwaarschijnlijke, quasi verlaten dorp Yaourt.
Jammer genoeg neemt het virus Bison Ravi te grazen, juist op het moment dat hij al zo oud is, ontmoedigd door de menselijke dwaasheid en opgevreten door de demonen die hem achtervolgen na het verdwijnen van zijn dochter. Deze dystopie neemt u op sleeptouw in een duizelingwekkende zoektocht naar de absolute vrijheid en de offers die dat vraagt. In de context van een alles verterend virus, verandert de gids in een schaduw van zichzelf, voor hij toegang krijgt tot een wedergeboorte, met de blote voeten in heilige grond. Tot slot vindt ook Marçus zijn weg terug in een verlaten wereld.
In 2019 verscheen het boek ‘Godvergeten’ van Rik Devillé over misbruik in de kerk. Vier jaar later maakten Ingrid Schildermans en Ibbe Daniëls de baanbrekende documentairereeks ‘Godvergeten’ (2023, Canvas) die eindelijk de maskers van de wij-staan-boven-de-wet cultuur van de katholieke kerk afrukte door de slachtoffers van het seksueel misbruik in de kerk in alle rust, sereniteit en eerlijkheid aan het woord te laten. Parallel aan deze ontmoeting tonen we een kortfilm van Line Pillet die via de omgekeerde weg – die van de fictie -, maar op een even persoonlijke manier onrechtvaardigheid aanvecht. Een gesprek over de macht en de kracht om tegen onrecht op te staan met regisseur Ibbe Daniëls, redacteur Ingrid Schildermans en regisseur-acteur Line Pillet.
Voertaal: Nederlands.
Moderator: Jeroen Laureyns.
Alexander Irvine-Cox / NO UK / 2022 / 90’
Inleiding: Wim Lambrecht
In auditorium A3 om 18u30
Kathryn Ferguson / IR-UK / 2022 / 97’
Inleiding: Wim Lambrecht
In auditorium A3 om 18u30
In 2019 verscheen het boek ‘Tegen de vrouwen – de wereldwijde strijd van rechtsisten en jihadisten tegen de emancipatie’ van de Nederlandse socioloog Abram de Swaan. Een jaar eerder bracht de schrijfster, onderzoekster en activiste Monika Triest het boek uit ‘Wat zoudt ge zonder het vrouwvolk zijn? Een geschiedenis van het feminisme in België’. Minima Docta brengt voor het eerste deze twee vrijdenkers samen rond de vraag hoe we vanuit de kunst de krachten kunnen vinden om tegen de wereldwijde afbraak van de vrouwenrechten in te gaan.
Voertaal: Nederlands.
Moderator: Jeroen Laureyns.
Carrie de Swaan / NL / 1994 / 70’
Inleiding: Wim Lambrecht
In auditorium A3 om 18u30
Peter Greenaway / UK-NL / 1985 /115’
Inleiding: Wim Lambrecht
In auditorium A3 om 18u30
In volle coronacrisis stond ik in 2020 met mijn mondmaskers op en met een bang hart te kijken in de donkere kunstruimtes van het Hof van Busleyden in Mechelen naar een nieuwe reeks doodskoppen van Cindy Wright en het was pas dan dat ik voor het eerst in de donkere oogholtes van haar zwart-witte schedels zag hoeveel dood er in al haar haarfijn geschilderde stillevens zit. Drie jaar later stond ik in de Pedrami Gallery in Antwerpen op de expo ‘Women Life Freedom’ vol bewondering te kijken naar de al even fijn geschilderde gemuilkorfde vrouwenkoppen van Maryam Najd, terwijl ik dit jaar tijdens Antwerp Art Weekend als een blok viel voor een diep tragisch en melancholisch portret van een Afrikaanse vrouw met bloem in haar haar. ‘Hoe maakt u het?’ is de vraag die Minima Docta deze avond stelt aan Cindy Wright & Maryam Najd die weliswaar een verwante manier van schilderen delen, maar beïnvloed zijn door twee fundamenteel verschillende culturen: Engeland – Iran.
Voertaal: Engels.
Moderator: Jeroen Laureyns.
Eléonore Yameogo, An Van. Dienderen & Rosine Mbakam / BE / 2021 / 78’
Inleiding: Wim Lambrecht
In auditorium A3 om 18u30
Steve McQueen /UK / 2020 / 127’
Inleiding: Wim Lambrecht
In auditorium A3 om 18u30