21.06.2024

Ontdek de lichting PRODUCTDESIGN GRADUATES 2023-2024

Met trots stellen we de lichting graduates in Productdesign van 2023-2024 voor: Aisha Mercken, Andreas Put, Cas Reynders, Ellen Klinckhaemers, Hannah Melis, Jietse Vanlandschoot, Kato Herbots, Luna Rits, Robbe Vancraeynest, Stijn Vos & Victor Smeets.

#1 | Aisha Mercken
Cope Crew
aisha.mercken@outlook.be
PORTFOLIO

Een collectie van drie kledingstukken ontworpen om overprikkeling te verminderen bij (hoogsensitieve) jongeren in het secundair onderwijs. Elk stuk bevat elementen zoals riemen en gewichten die via spanning en druk helpen rust te vinden. De kledingstukken kunnen het hele jaar door gedragen worden, zowel samen als afzonderlijk. Jongeren kunnen hun eigen stijl creëren met gekleurde riemen die comfort en personalisatie bieden. De collectie bestaat uit een geweven katoenen body-shirt met riemen om spanning op het lichaam te zetten, een canvas jasje met zakken voor gewichten aan voor- en achterkant en een canvas schouderstuk met zowel spanning als gewicht.
 

#2 | Andreas Put
START2RIDE
andreas.put@hotmail.be
PORTFOLIO

START2RIDE is een productconcept met als doel de motorrijder beter en bewuster op te leiden. START2RIDE maakt gebruik van slimme camera’s die filmen en detecteren wat er voor en achter de motorrijder gebeurt, waarbij een AI-module deze beelden interpreteert en signalen doorstuurt naar de bijhorende app. Deze app stuurt de signalen dan door naar de haptische strips, die kleven op een balaclava of in de helm en trillingen generen die waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Met dit concept probeert Andreas Put een extra hulpmiddel te bedenken voor de (beginnende) motorrijder, met als doel het risico op motorongevallen te verkleinen.

#3 | Cas Reynders
Vlaamse Materie
info@casreynders.com
PORTFOLIO

Een onderzoek naar de Vlaamse culturele identiteit met de focus op materiële aspecten en hoe deze een cultuur kunnen weerspiegelen. Als ontwerper probeert Cas Reynders bij te dragen aan het behoud van de Vlaamse culturele identiteit door nieuwe werken te creëren die ook passenbinnen een moderne Vlaamse context. Het resultaat vormt een collectie die bestaat uit een mix van lokaal relevante materialen, technieken en vormelijke elementen met een vleugje nostalgie.

#4 | Ellen Klinckhaemers
Stof tot nadenken
ellenklinckhaemers@gmail.com
PORTFOLIO

Stof tot nadenken richt zich op innovatieve ontwerpstrategieën die duurzame relaties tussen gebruikers en kleding versterken. Het ontwerp, bestaande uit modulaire en aanpasbare sierklemmen, tracht de levensduur van kleding te verlengen door het creëren van betekenisvolle relaties met onze kledingstukken. Deze sierklemmen stellen gebruikers in staat om hun kleding eenvoudig aan te passen aan persoonlijke voorkeuren, waardoor variatie en vernieuwing op een duurzame manier mogelijk worden. De sierklemmen zijn ontworpen met een focus op gebruiksgemak, omkeerbaarheid en veelzijdigheid, zodat kleding telkens opnieuw op talloze manieren aangepast kan worden.

#5 | Hannah Melis
Een Aardige Dood
hannah.melis@telenet.be
PORTFOLIO

Wat als ons lichaam na de dood zou bijdragen aan het herstellen van de aarde? Een Aardige Dood verkent humusatie als betekenisvol alternatief voor traditionele begrafenis- of crematiemethoden. Bij humusatie transformeert het lichaam tot voedzame aarde, een proces geïnspireerd door de natuurlijke kringloop. Het project visualiseert humusatie als een waardig afscheid door gebruik te maken van een herinzetbare draagberrie en een afbreekbare wollen lijkwade, die het lichaam omhuld. Deze ontwerpen introduceren nieuwe afscheidsrituelen, zoals het dichtrijgen van de wade, het verweven van bloemen en het gezamenlijk toedekken van de overledene, en geven nabestaanden een betekenisvolle rol in het humusatieproces.

#6 | Jietse Vanlandschoot
Neglect to Object
vanlandschootjietse@gmail.com
PORTFOLIO

Tussen de hoeken en kieren van de voortdurend ontwikkelende stad ontstaat een wildernis. Het project Neglect to Object verkent deze ruimtes, ook wel Terrain Vague genoemd, door middel van landschapslezen. Vanuit het perspectief van de ontwerper/maker worden de materiële, vormelijke en vergankelijke eigenschappen van deze plaatsen vertaald naar artefacten. Zo vormen een plooikruk, speer, lamp en tapijt een collectie die niet alleen in hun materialiteit en vormgeving, maar ook in hun functie refereert naar het Terrain Vague. Neglect to Object tracht het verwilderde landschap te ontbergen om zo een blik te kunnen werpen naar ons toekomstig stedelijk landschap.

#7 | Kato Herbots
Residents of Solar Space
katoherbots@gmail.com
PORTFOLIO

Residents of Solar Space verkent en bevraagt onze complexe relatie tot de zon. Een teveel aan zonlicht kan een gevaar vormen voor onze gezondheid, maar een tekort kan dat ook. Een videowerk onderzoekt deze tegenstrijdige zon-huid relatie, met een strandlaken als verteller.  Een zonnelaken geeft inzicht in de aanmaak van vitamine D en wanneer je niet langer onbeschermd in de zon kan. Het uv-gevoelige garen verandert het patroon bij blootstelling aan zonlicht. De uv-transparante trui uit PLA biedt een alternatief tegen de winterdip: hij houdt je warm en stelt je tegelijkertijd voldoende bloot aan het nodige zonlicht. Deze objecten verkennen alternatieve benaderingen in een nieuw bewustzijn tot de zon.

#8 | Luna Rits
De avonturen van Parelmeer
 lunaliserits@gmail.com
PORTFOLIO

De avonturen van Parelmeer is een klasspel voor de derde kleuterklas dat bestaat uit: Illy de zeeslak, vijf prenten die elk een belangrijk thema omtrent gender uitleggen, vijf objecten, een speeltapijt dat tegelijkertijd een veilige plek creëert in de klaskring, een opbergzak en een handleiding voor de leerkracht. Het doel van dit klasspel is om op een laagdrempelige manier een gesprek te starten met kinderen over het complexe en soms controversiële thema gender. Deze tool wil kinderen de juiste informatie geven die afgestemd is op hun leeftijd (gender responsief lesgeven). De tool is ontwikkeld in samenwerking met het Regenbooghuis Limburg.

#9 | Reine Pinxten
Soelaas
reine.pinxten@gmail.com
PORTFOLIO

Het project Soelaas onderzoekt hoe productontwerp kan helpen bij het verlichten van migraine gerelateerd ongemak. Door een gebruikersgerichte benadering werden zowel patiënten als medische experten betrokken bij het ontwerpproces, wat resulteerde in twee producten. Het eerste is migraineonderkleding, uitgerust met warmtetechnologie en vibratiemotortjes, bedoeld voor patiënten met spierspanningsklachten gerelateerd aan migraine. Het tweede product zijn oortjes met koelend materiaal, ideaal voor patiënten die tijdens een aanval verlichting zoeken in de vorm van ijskompressen. Beide producten focussen op gebruiksgemak en dienen gebruikt te worden in het begin van de aanval. Het project toont dat er ruimte is voor creatieve, niet-farmaceutische oplossingen.
 

#10 | Robbe Vancraeynest
SpiderZen
robbe.vancraeynest@gmail.com
PORTFOLIO

SpiderZen is een innovatieve therapietool voor de behandeling van arachnofobie (angst voor spinnen). SpiderZen omvat diverse realistische spinsimulaties en interactieve modules als toevoeging bij de gebruikelijke exposuretherapie. Deze modules, variërend in realisme en interactiviteit, helpen therapeuten de angst van cliënten effectief te verminderen zonder hen te overweldigen. De objecten zijn robuust, manipuleerbaar, en kunnen thuis worden gebruikt, waarbij studies aantonen dat dit de behandelresultaten verbetert. Daarnaast biedt het project nieuwe mogelijkheden voor therapeutische interventies en wetenschappelijk onderzoek. Psychotherapeuten die de tool reeds gebruikten in hun sessies bevestigen dat ze de behandeling efficiënter en meer op maat van hun cliënt kunnen aanbieden.

#11 | Stijn Jean Vos
Uit Belgische Tuin
info@stijnjeanvos.com
PORTFOLIO

Uit Belgische Tuin is een onderzoeksproject naar de waarde van lokaal tuinhout, dat doorgaans gebruikt wordt voor brandhout of snippers. In dit project werd de waardeketen van het tuinhout ontrafeld. Wat is de plek van origine? Waarom werd de boom uitgedaan? Wie heeft het hout in handen gehad? Waar werd het hout verzaagd en gedroogd? Nadat alle noodzakelijke informatie verzameld werd, ontwierp Stijn Jean Vos vanuit het tuinhout. Hij analyseerde de eigenschappen, de barsten en de imperfecties in het hout. Vervolgens werden de unieke vorm en het proces van het materiaal vertaald naar een finaal meubel dat het bijzondere verhaal vertelt van dit tuinhout. Statie 3200 is de naam van dit specifieke meubel dat verwijst naar zijn plek van origine.

#12 | Victor Smeets
BabbelBank
victor.smeets@hotmail.com
PORTFOLIO

De BabbelBank is een modulair en multi-inzetbaar meubelstuk voor binnen- en buiten dat communicatie tussen mensen bevordert. Het zit- en eetmeubel combineert het initiëren van een handeling tussen mensen en het voldoen aan een nood, namelijk zitten en/of eten om mensen meer interactie te laten aangaan met elkaar. Het principe van de BabbelBank schuilt in het feit dat twee mensen gelijktijdig gebruik moeten maken van de bank om de volledige functionaliteit te benutten. Wanneer je samen plaats neemt aan het meubel zal je medegebruiker, door te gaan zitten, zorgen dat jij een tafeltje ter beschikking hebt en visa versa.