Roel Kerkhofs

Roel Kerkhofs, geboren in 1975, woont en werkt in Brussel.

Roel Kerkhofs gaat in zijn kunstprojecten vaak op zoek naar manieren om samen te werken met allerlei mensen om zo te komen tot een gedeeld artistiek resultaat. Dit gaat van interdisciplinaire samenwerkingen tot participatie met mensen uit een specifieke buurt of locatie. “I believe that art is universal. I believe that art is autonomous. I believe that art can provoke a dialogue or confrontation, one to one. And I believe that art can include every human being. When I write believe, I’m doing it not because I think or know it, not because I can prove it. But because in art it’s a matter of believing.” (Thomas Hirsschorn)

Parallel ontwikkelt hij autonome werken die vaak hun oorsprong vinden uit de samenwerkingsprojecten. Voetnoten bij een beeldend universum in ontwikkeling. “Art is what makes life more interesting than art” (Robert Filliou)

Hij geeft les in LUCA School of Arts in het atelier Mixed Media van de Vrije Kunsten. Hij begeleidt er (educatieve) masterstudenten en coördineert er samen met Stijn Van Dorpe en Nancy Vansieleghem het vak Labo.

Ook binnen het onderwijs zet hij samen met studenten regelmatig projecten op waarbij verschillende kunstpraktijken in elkaar overvloeien en waarbij samenwerking cruciaal is.

Hij start een doctoraat in de kunsten onder de titel ‘A fight against loneliness, in search of mystic truths’, waarbij aan de hand van verschillende samenwerkingen met kunstenaars, andere kunstdisciplines, kunststudenten en mensen die niets met kunst te maken hebben, wil ontdekken hoe hij de liefde voor de kunsten en voor het beeld in het algemeen met anderen kan delen. En hoe dit delen dan op zich weer een esthetische ervaring kan opleveren. Binnen dit onderzoek spelen scenografische aspecten en het begrip ‘school maken’, zowel binnen als buiten de schoolse context, een belangrijke rol.

www.roelkerkhofs.be