Sint-Lukas Archief aka C.I.II.III.IV.A

Het Sint-Lukasarchief is een archief met het bouwkundig erfgoed van Brussel en de moderne architectuur in België. Het werd door Alfons Hoppenbrouwers opgericht in mei 1968.

Het archief verzamelt informatie over stedenbouwkundig en architecturaal erfgoed in Brussel, Vlaanderen en België. Daarnaast zorgt men ook voor ontsluiting van de informatie door kennisoverdracht en men zet zich in voor sensibilisering en vrijwaring van het erfgoed.

Het Sint-Lukasarchief was ook de motor achter een aantal protestacties om bedreigde waardevolle gebouwen te redden waaronder het Zwart Huis in Knokke van Huib Hoste en het Flageygebouw. 

De collectie bevat zo'n 30.000 verschillende documenten met oude en nieuwe werken die betrekking hebben tot de geschiedenis van de architectuur, bouwtechnieken, stedenbouw en de geschiedenis van de steden. Ze telt ook legaten van architecten, iconografisch materiaal en verschillende talrijke verzamelingen van kopergravures uit binnen- en buitenland, documentatiedossiers en een uitzonderlijke collectie van tijdschriften over architectuur, stedenbouw en toegepaste kunsten uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw die zo'n 250 titels beslaat.

De collectie is sinds 2019 geïntegreerd in de collectie van de sectie Moderne Architectuur van CIVA. 

Meer

Over de monumenten, markante gebouwen en kunstcollectie

LUCA School of Arts is geen museum, het heeft geen kunstverzameling in de moderne museale betekenis. Toch heeft een kunstenhogeschool zoals LUCA, met kiemen die meer dan 160 jaar teruggaan, een ruim cultureel erfgoedpatrimonium. 

Doorheen haar geschiedenis verwierf ze stukken en gebouwen die haar hielpen om kunstonderwijs te geven of die de resultaten van projecten illustreerden. Op die manier bouwde de hogeschool en haar partners verschillende collecties en archieven uit.