Traject Werfleider (Bouwkundig Assistent)

Bijscholen / Getuigschrift / Microcredential

De opleiding Werfleider is een modulaire opleiding waarin je een degelijke bouwkundige vorming krijgt met veel aandacht voor de bouwtechnische aspecten, bouwkundig tekenen en projectbeheer. Hiermee bereid je je perfect voor op een job als (assistent) werfleider of werfvoorbereider.

Wil je de bacheloropleiding later toch volledig volgen, dan heb je vrijstellingen voor de vakken die je met succes hebt afgelegd.

Wil je toch liever een job als BIM Coördinator? Kies dan voor het traject BIM Coördinator

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende vakken.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Video

Welke vakken heb je?

Het studieprogramma bestaat uit vier modules met daarin zowel theoretische vakken, atelierwerk als een stage. 

In de theoretische vakken komt het administratieve aspect van een bouwproject ruim aan bod. Je raakt geroutineerd in het opmaken van planningen, bestekken, meetstaten en kostenramingen. Daarnaast leer je ook werken met Building Information Modelling, kortweg BIM, een werkmodel dat in de Belgische bouwmarkt snel terrein wint.

In het atelier pas je die kennis toe, Je leert zelfstandig uitvoeringsplannen voor bouwconstructies uitwerken in 2D en 3D en zo nodig bijsturen tijdens de realisatie van het bouwproject. Je formuleert oplossingen en maakt keuzes tussen verschillende bouwtechnieken en –materialen en gebruikt hiervoor de juiste softwarepakketten. 

Tijdens de stage leer je niet alleen om je technische bagage toe te passen in de praktijk, je legt ook belangrijke contacten met het werkveld.

Hoe verloopt een academiejaar?

  • We starten de derde week van september.
  • Per semester zijn er twaalf lesweken en 4 examenweken.

Onderstaand schema geeft je een globaal overzicht van een academiejaar. De juiste data per academiejaar vindt u terug via deze link

Je kan het getuigschrift van Werfleider behalen als je slaagt voor een aantal vakken die in totaal 90 studiepunten omvatten. Dit kan je doen via zowel dagonderwijs als afstandsonderwijs of een combinatie van de twee.

“Een groot voordeel van de bouwopleiding van LUCA is dat je niet gepusht wordt in een bepaalde richting. Je wordt vrijgelaten om je stage af te leggen in het gebied dat je het best ligt. Dat kan op een werf zijn, maar ook in een bureau als tekenaar of verkoper. Wat ik ook echt tof vind, is dat er dankzij onze kleine klasgroepen een goeie band is tussen de studenten onderling maar ook tussen docenten en studenten. Als je naar de les komt tenminste (lacht). En dan is er iets dat echt geen enkele andere bouwopleiding te bieden heeft en dat is de locatie, dichtbij het centrum van een grootstad. Super, zowel op educatief, cultureel, als op recreatief vlak!”

Stijn Goeminne (student)

Wat heb je nodig?

Je kan gebruikmaken van de computers in onze leslokalen. Toch is een eigen laptop aan te raden. Aangezien je moet werken met tekenprogramma’s zoals Revit kijk je best eens naar de system requirements. Alle software die je nodig hebt tijdens je opleiding wordt aangeboden via Academic software. Dit pakket kan je op drie verschillende computers installeren.

Starten met de opleiding
  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit in juni of september van het academiejaar waarvoor je je inschrijft) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld.
  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info
  • Het verloop van de examens per vak vind je terug op de respectievelijke ECTS-fiches.

Waar heb je les?

Contact

Contacteer ons. 

Johan Meesen – Coördinator
johan.meesen@luca-arts.be
+32 491 16 19 26

Campus Sint-Lukas
Paleizenstraat 70
1030 Brussel

+32 2 250 11 00
info.sintlukas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Paleizenstraat 70, 1030 Brussel///
Na je studie
Video

Zeker van een job

Dankzij de grondige technische vorming en de hoge dosis praktijkervaring die je meekrijgt tijdens de opleiding, ben je na je studies breed inzetbaar in de hele bouwsector. Omdat er een groot tekort is aan dit profiel kan je gegarandeerd meteen aan de slag.

Voorbereidende cursussen

Onzeker over wiskunde? Dan kan je via Toledo een online herhalingscursus wiskunde volgen. Ook studenten die enkel hun kennis willen opfrissen zijn meer dan welkom. De cursus is bovendien gratis. Op die manier kan iedereen nog voor de start van het academiejaar goed voorbereid aan de opleiding beginnen.

Wie interesse heeft voor deze cursus krijgt na een mail naar johan.meesen@luca-arts.be met onderwerp “Herhalingscursus Wiskunde” de nodige instructies om toledo-toegang te bekomen als gast-gebruiker. 

Daarnaast richten wij ook in de eerste week van het academiejaar een herhalingscursus wiskunde in. Hier behandelen wel alle onderwerpen die je zeker moet weten/kennen voor het starten van de opleiding.

Dit jaar gaat deze cursus door op dinsdag 19/09 (9u00 - 12u00) - woensdag 20/09 (9u00 - 12u00) en donderdag 21/09 (13u00 - 16u00)

Ook in afstandsonderwijs

Hetzelfde traject wordt ook aangeboden in afstandsonderwijs

Je docenten

Je docenten

Je eigen docenten zijn als architect of bouwkundig ingenieur nauw betrokken bij bouwprojecten over heel Vlaanderen. Deze jarenlange expertise geven ze door tijdens hun lessen. Tijdens de aanvullende werfbezoeken en lezingen zijn het externen met praktijkervaring die hun kennis delen. Nieuwe evoluties volg je op de voet. Experts binnen en buiten de hogeschool diepen thema’s uit zoals duurzame woningen en recente bouwmaterialen.

Docenten

Opleidingshoofd: arch. Peter Gillis

Architecten: Tijl Beyl, Filip De Mulder, Quinten Foccaert, Peter Wyndaele, Sigrid Decramer

Ingenieurs: Christophe Ryckeboer, Kris Cverle, Peter Seynaeve, Gert Van Tichelen, Johan Meesen

Landmeter: Freek De Hovre

Wiskundige: Walter Mommaerts

Filosoof: Johan Teirlinck

Bedrijfsleider: Patrick Coucke