De afstudeerrichting Vrije Kunsten van Sint-Lukas Brussel staat voor een brede waaier aan artistieke mogelijkheden. Als student ben je vrij om je te ontwikkelen binnen de verschillende disciplines van de hedendaagse kunst: naast schilderkunst, sculptuur, vrije grafiek, tekenen en mixed media is er ook ruimte voor een vrije, interdisciplinaire of projectmatige aanpak. Er bestaan geen "schotten" tussen de diverse ateliers.
De masteropleiding vrije kunsten is een verdiepende opleiding met een intensief programma van één jaar. De opleiding heeft een sterk internationaal karakter. Afgestudeerden van de bacheloropleiding Vrije kunsten werken er samen met buitenlandse studenten die, aangetrokken door de grootstedelijke context en het sterke profiel van de opleiding, naar Sint-Lukas Brussel komen om hun masteropleiding te doen. Deze internationale mix werkt naar beide kanten stimulerend. Alle studenten nemen gezamenlijk deel aan theorieseminaries, workshops, excursies en collectieve toonmomenten. Begeleid door een team docenten en gastdocenten werk je aan een individueel masterproject en een masterscriptie. Aan het eind van het jaar presenteer je dat masterproject aan een jury.
In de Master Vrije kunsten bestaan er geen beperkingen qua medium of techniek. Alle technische voorzieningen op de campus staan tot je beschikking. Het enige imperatief is het imperatief van de kunst. In de praktijk betekent dit een focus op visuele en conceptuele finesse, productieve zelfbevraging en een benadering van onderzoek vanuit de verbeelding. De artistieke intuïtie van de student wordt niet verbannen van de werkvloer, maar kan kritisch worden ontleed – niet uit wantrouwen maar uit respect. De groep masterstudenten vormt een internationale micro-gemeenschap binnen de school en, breder, binnen de stad; individueel werk gebeurt in nauw contact met anderen. De output van studenten wordt gekaderd en beschouwd met behulp van impulsen gegenereerd tijdens groepsdiscussies, theorie-seminaries, gastcolleges, workshops en excursies. De bloeiende hedendaagse kunstscène in Brussel fungeert als klankbord en receptiemedium.
De masterproef bestaat uit een beeldend werk. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een tentoonstelling of een andere vorm van publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert je werk met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van de gekozen artistieke discipline.
Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.
Seminars maken deel uit van de masteropleiding. LUCA heeft een bijzonder rijk en gediversifieerd aanbod aan research seminars die gevoed wordt door de onderzoekseenheden van onze campussen uit Brussel, Gent, Genk en Leuven. Iedere campus heeft zijn eigen onderzoekers, onderzoekstradities en focus. Samen met je coördinator selecteer je twee seminars die aanleunen bij jouw ambities. Je kan hierbij ook kiezen uit seminars die aangeboden worden door de KU Leuven of haar associatiepartners.
Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.
Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.
Wil je starten met een Master opleiding bij LUCA?
Dan moet je slagen voor de MASTER ASSESSMENT
Contacteer ons :
Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.
Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"
Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.
Onze oud-studenten gaan aan de slag als beeldend kunstenaar, curator, leraar of docent in het kunstonderwijs, of bouwen een carrière op in de cultuursector. Sommige van onze alumni hebben als een kunstenaar een grote naam opgebouwd, zoals bijvoorbeeld Luc Tuymans en Hans Op de Beeck.
Na Sint-Lukas Brussel ging ik naar het HISK en de Rijksakademie in Amsterdam. Ik ontmoette er mensen uit de internationale kunstsector. Na die beginperiode kwam mijn internationale loopbaan als kunstenaar op gang. Vandaag heb ik een atelier met enkele medewerkers en ben ik gastdocent aan verschillende academies en universiteiten.”
Hans Op De Beeck
Tijdens je opleiding word je begeleid door een divers team van docenten met expertise in schilderkunst, vrije grafiek, sculptuur, mixed media, video, film, foto en tekenen. Het zijn kunstenaars met een actieve praktijk in de internationale context van de hedendaagse kunst. Ook je theoriedocenten zijn naast hun onderwijstaken actief als schrijver, onderzoeker, curator, spreker.
Masterdocenten Vrije Kunsten
Richard Venlet
Camiel van Winkel
Aglaia Konrad
Michael Van den Abeele
Sara Deraedt
Ans Mertens
Dirk Pültau
Monika Stricker
+ gastdocenten