Kunsthal, Gent
Gefascineerd door bewustzijn en onwetendheid begon Anna Püschel (DE/FR) verschillende definities voor woorden in verband met kennis te verzamelen voor een brede reeks, van Middeleeuwse teksten tot hedendaagse woordenboeken. Deze definities – de ene objectief correct, de andere met twijfelachtige betrouwbaarheid – komen samen in de “Encylcopedia of the Uncertain”, een werk dat verwijzingen opnieuw definieert en op een gedurfde manier Franse poëzie samenbrengt met complottheorieën, recepten en politieke essays. Ongeacht hun oorsprong tonen de definities dat wij altijd op zoek zijn geweest naar de waarheid.
Wanneer weten wij iets? En hoe weten wij of wat we weten echt wel klopt? Kennis is niet hetzelfde als een opinie of een aanname. We steunen op een veelvoud van bronnen om de waarde van informatie te bepalen en feiten van fictie te onderscheiden.
Tussen post-truth en alternatieve feiten zijn wij getuigen van een absurd fenomeen: we hebben sneller en makkelijker toegang tot kennis dan ooit van tevoren, maar de hoeveelheid alternatieve versies van dezelfde waarheid is eveneens ongezien. Tussen YouTube algoritmes en Telegram-kanalen, tussen commentaren op Facebook en ChatGPT-gegenereerde teksten wordt het elke dag lastiger om dicht bij de waarheid te komen.
Als individuen in onzekere tijden hebben we niet alleen het recht, maar ook de plicht om op zoek te gaan naar de waarheid en niet blind de stem te volgen die het luidst roept. Wij moeten veeleer herkennen wat we niet weten en luisteren naar nuances. Want in de twijfel ligt veel schoonheid verborgen.
Na een inleiding door illustratrice Zam Zadeh gaat Dr. Anja Veirman met de auteur in gesprek over haar “Encyclopedia of the Uncertain”. De avond eindigt met een lezing van enkele geselecteerde passages uit het boek.
Zam Zadeh werd geboren in Isfahan (Iran), is filmmaker, illustratrice en storyteller. Ze heeft een achtergrond in speculatieve narratieven, visual arts en digital storytelling. Haar werk werd getoond in Zuid-Korea, Zwitserland, Duitsland, Canada en België .
Anja Veirman geeft les in Anthropology of Arts en Textile Studies at LUCA School of Arts, waar zij een seminarie over dekolonisatie en/in de kunst heeft opgericht. Haar onderzoeksproject Fluid Futures is een interdisciplinair platvorm voor doctoraatsstudenten en diverse makers, kunstenaars en onderzoekers. Dit onderzoek situeert het makerschap en materialismen in de globale context van een meervoud van geschiedenissen en identiteiten, en richt zich op een fluïde perspectief (van de toekomst) dat binaire, dualistische en antropocentrische paradigmen overstijgt.
Multidisciplinair kunstenares Anna Püschel studeerde documentaire fotografie aan AKV St.Joost in Nederland en studeerde in 2019 af in de Vrije Kunsten aan LUCA School of Arts in Ghent. Sindsdien heeft zij in het binnne-en buitenland tentoongesteld en twee boeken uitgegeven met The Eriskay Connection. Haar praktijk omvat fotografie, schrijven en performance en spreekt van connectie, aanwezigheid, care en empowerment.
Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.