Kunsthal Gent
Op 06 februari zal Lara haar boek presenteren in Kunsthal. Lara zal in gesprek gaan met schrijver Maurits de Bruijn over thema's uit het boek terwijl ze samen een gerecht bereiden. Anja Veirman, professor aan de LUCA School of Arts, zal de avond introduceren.
Lara Bongard erfde een 100 jaar oud Shabbat-tafelkleed, het enige overgebleven erfstuk uit de verdwenen wereld van haar voorouders, waarmee haar overgrootvader Mordko Bongard in 1911 de rivier van zijn shtetl overstak en nooit meer terugkeerde. Hij verliet zijn familie en gemeenschap om aan de pogroms te ontsnappen die de regio teisterden. Lara begon aan uitgebreid onderzoek naar de verspreide geschiedenis van haar familie in het voormalige Russische Rijk (het huidige Oekraïne). Ze hervond familieleden, verzamelde getuigenissen, foto's, brieven en archiefmateriaal, bestudeerde Jiddische verhalen, symbolen en mythologieën - om zo haar eigen beeld van het verleden te reconstrueren. Het tafelkleed groeide uit tot een symbool van het leven: het delen van eten met familie door de tijd heen, het verbinden van Oost en West, de generaties en de diversiteit van culturen die ze als familie vertegenwoordigen. Langzaam maar zeker werd ontworteling een draagbaar thuis.
‘The Girl Who Crossed the River with a Tablecloth’ is een veelzijdig werk en een dynamische ruimte van herinnering, waarin fictieve verhalen over het leven van Lara’s voorouders worden geschreven in samenhang met de oude Hebreeuwse maankalender, reisverhalen en herinneringen, foto's en illustraties. Het project draagt bij aan het creëren van nieuwe verbindende verhalen over de vloeibare betekenis van 'thuis zijn' in onze hedendaagse wereld en het herdefiniëren van perspectieven op meervoudige geschiedenissen en identiteit.
‘The Girl Who Crossed the River with a Tablecloth’ werd gepresenteerd in het Kunstkabinet van het Joods Museum in Amsterdam en vond plaats van 22 april tot 1 oktober 2023.
Lara Bongard is kunstenaar en schrijver. Haar multidisciplinaire werk houdt zich bezig met diepgaand onderzoek naar vraagstukken rond identiteit en cultureel erfgoed. Via transhistorisch onderzoek combineert en versmelt ze oude verhalen en symbolen om nieuwe verhalen en beelden te creëren. Haar werk heeft tot doel onze relatie met het verleden uit te dagen en de verscheidenheid aan verhalen en geschiedenissen te erkennen die onze identiteit vormen. Het stelt vragen over wie we zijn en waar we thuishoren.
Maurits de Bruijn is schrijver en redacteur bij kunstmagazine Mister Motley. Zijn artikelen en korte verhalen werden gepubliceerd in De Volkskrant, Elle en Das Magazin. Zijn debuutroman Broer werd in 2012 gepubliceerd, De achterkant van de zon kwam in januari 2016 uit. In april van 2020 verscheen Ook mijn Holocaust, waarin Maurits onderzoek deed naar welke impact het oorlogsverleden van zijn moeder had op zijn opvoeding en levensloop.
Deze publicatie werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), LUCA break-out, Stichting Stokroos, Stichting Niemeijer Fonds, Hendrik Mullerfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, het crowdfundingplatform Voordekunst en Retian Nopra Holding B.V.
Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.