Creative skills: Storytelling met beeld en video

Bijscholen / Getuigschrift / Microcredential

Ga je wel eens aan de slag met een camera? Ben je actief op sociale media? Moet je in je beroep vaak presentaties geven? Wil je dat je beeld en video er wat origineler en professioneler uitzien? Dan is de opleiding Creative Skills @LUCA: storytelling met beeld en video iets voor jou.

Creative Skills @LUCA is een microcredential van 18 studiepunten (tijdsbesteding van maximaal 500 uur) die zowel gericht is op studenten als op levenslangleerders. De opleidingsonderdelen worden volledig aangeboden in afstandsonderwijs.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze opleiding leert je om op een creatieve manier beelden te maken, bewerken, monteren en archiveren om op die manier een verhaal te vertellen dat aanspreekt binnen de context van vandaag. Voor presentaties, promotiemateriaal, websites, sociale media of gewoon voor het eigen plezier. 

Voor wie?

Voor niet-artistieke professionals of studenten die in hun vakgebied hun creatieve skills willen aanscherpen en meer aan de slag willen met beeld, video en geluid en daar een goede basis voor willen leggen.

Voor alumni in de kunsten, kunstenaars en ontwerpers die zowel hun technische als creatieve vaardigheden willen uitbreiden om professioneel beeld- en videomateriaal te kunnen maken.

Geen voorkennis vereist.

Jouw vakken

Creatief denken en brainstormtechnieken (3 studiepunten) : Deze module biedt een toelichting op creativiteit als concept en de werkwijze van creatief denken. De verschillende fasen van een creatief denkproces komen aan bod. Aan de hand van praktische cases leren de deelnemers blokkades herkennen en overwinnen door het toepassen van verschillende creativiteitstechnieken.

Visual Storytelling (3 studiepunten) : Deze module biedt een toelichting op de werkwijze van creatief denken en design thinking. De verschillende fasen van een creatief denkproces komen aan bod. Aan de hand van praktische cases zal dieper ingegaan worden op het toepassen van verschillende creativiteitstechnieken in functie van de (audio)visuele beeldtaal.

Het Actuele Denken in de Kunsten  (3 studiepunten) : Deze module belicht de fenomenen en uitgangspunten in de hedendaagse kunst, cultuur en het brede maatschappelijke veld. Een aantal filosofen komen aan bod die hebben nagedacht over de betekenis van kunst. Het actuele denken wordt besproken aan de hand van beeldmateriaal (film, video, tv, theater, dans, scenografie, …) waarbij de mentale ruimte centraal staat en aandacht wordt geschonken aan ‘contaminaties’ en ‘serendipiteit’.

Algemene principes van fotografie en flitsfotografie (3 studiepunten) : Deze module leert, naast de basisprincipes van de fotografie, de algemene basis voor het fotograferen met flitslicht.  Er wordt gewerkt rond het gebruik van kleine reportageflitsen voor portretfotografie, maar de principes zijn bruikbaar voor alle soorten fotografie (studiofotografie, architectuur, productfotografie).

Bestandsbeheer en beeldbewerking via Adobe Lightroom Classic (3 studiepunten): Dit is een module rond beeldwerking waarin de deelnemers leren werken met Adobe Lightroom Classic in 11 lessen.

Introductie tot video-opname en montage (3 studiepunten) : Deze module behelst een volledige introductie van video voor fotografen inclusief monteren met Adobe Première.

Wat heb je nodig?

Wij bieden je toegang tot de nodige beeldbewerkingssoftware die in de lessen zullen gebruikt worden: Adobe Lightroom Classic, Adobe Camera Raw, Adobe Première en Adobe Photoshop.

Jij zorgt zelf voor een computer met internettoegang, een DSLR camera (spiegelreflexcamera) of systeemcamera met videofunctie en objectief (lens) en een reportageflitser (type Nikon/Canon/Fuji/Metz/Yongnuo/Godox).

Interesse in deze opleiding?

Starten met de opleiding

Creative Skills is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen.
Om in te schrijven voor Creative Skills dien je over een Belgisch diploma Secundair Onderwijs (of gelijkgesteld voor Nederlandse studenten: meer informatie) te beschikken. Verder voldoe je aan de voorwaarden i.v.m. taal en verblijf: meer info.

Inschrijvingen
Start je inschrijving via onderstaande knop.

Wil je inschrijven voor academiejaar 2024-2025? Je kunt je inschrijven vanaf 1 maart 2024.
 

Aandachtspunt: het verwerken van je inschrijving kan een paar weken tot een paar maanden duren.
 

Behaal je je diploma secundair onderwijs pas in juni? Schrijf je al in! Het is dus niet nodig om te wachten tot september.

Verdere opvolging:

Na je inschrijving neem je contact op met je trajectbegeleider steven.lenaers@luca-arts.be voor het invullen van je individueel studieprogramma (ISP).
Daarna krijg je toegang tot alle online modulles en lessen. Die bevinden zich op ons leerplatform Toledo.

Kostprijs?

Het totaalbedrag is afhankelijk van je inschrijving: 

 • Je schrijft in voor het getuigschrift Creative Skills @LUCA. Zo neem je  alle vakken van Creative Skills op (= 18 studiepunten). Na slagen ontvang je een getuigschrift. 
  De kostprijs voor dit getuigschrift bedraagt standaard €641,40 
   
 • Je schrijft in voor een creditcontract Creative Skills. Je kiest uit het aanbod van Creative Skills een paar vakken. Je betaalt een vaste kost (inschrijving €288 + studiekost €105) en een modulekost voor elk vak (opgenomen studiepunten x €13,80). Per afgewerkte module (vak) kan je een creditbewijs opvragen.
   
 • Je combineert je creditcontract Creative Skills met een andere opleiding/traject aan LUCA. Je betaalt slechts éénmaal de vaste kost. De modulekost wordt steeds aangerekend (aantal opgenomen studiepunten x €13,80) net zoals de extra studiekosten.
   
 • Voor het opnemen van studiepunten is leerkrediet nodig. Heb je onvoldoende leerkrediet? Dan kan je alsnog inschrijven maar dan betaal je een toeslag per opgenomen studiepunt waarvoor geen leerkrediet beschikbaar is: € 13,80.

Meer informatie over 'Studiekosten en studiefinanciering' vind je hier.

Waar heb je les?

100% online

Studeer waar en wanneer je wilt. Wij bieden je een gestructureerde digitale leeromgeving met online lessen, voorbeelden en oefeningen om jou de skills bij te brengen. Je docenten bieden jou online feedback bij opdrachten en bieden ondersteuning bij vragen.

Op jouw tempo

Combineer je de opleiding met werk of volg je nog een andere opleiding? Je afstandstraject is extreem flexibel. Je beslist zelf je instapmoment, hoeveel studiepunten je opneemt en wanneer je les volgt en opdrachten inlevert.

Evaluatie
Alle evaluaties gebeuren op afstand. De evaluatievormen zijn verscheiden en variëren van een mondeling online examen, over een examentaak tot procesevaluatie via verschillende in te dienen opdrachten.

Contact

Voor vragen contacteer ons.

Steven.lenaers@luca-arts.be

logo
Na je studie

Kan je door storytelling jouw creatieve ideeën overtuigend visualiseren. 

Kan je actuele presentaties geven en je projecten van overtuigend beeldmateriaal voorzien.  

Kan je binnen een team de leiding nemen bij de ontwikkeling van beeld- en videoprojecten.  

Kan je zelf professioneel beeldmateriaal (foto’s & video’s) maken voor publicaties op website, folders, socialemediakanalen, etc. 

Heb je voldoende basis om zelf je beeld- en videocompetenties verder te blijven ontwikkelen. 

Je docenten

Jürgen Doom is actief als portret- en bedrijfsfotograaf, met sterke flitsbeheersing.  Daarnaast is hij verbonden aan de professionele bacheloropleiding fotografie van campus Narafi van LUCA School of Arts waar hij fototechniek, flits- en portretfotografie geeft, alsook Adobe Lightroom Classic.

Ian Segal is fotograaf met meer dan 10 jaar professionele ervaring in de videografie met DSLR- en systeemcamera's. Hij neemt daarom het gedeelte video op zich in onze opleiding.

Ian Segal

Johan Teirlinck is auteur en docent 'letterkunde', 'filosofie', 'actuele thema's uit de kunsten' en 'cultuur' aan LUCA School of Arts. In de master heeft hij het o.a. over 'irrational knowing', waarin ons 'weten' wordt verruimd door 'emotioneel weten', 'moreel weten', 'intuïtief weten' en alles wat verwijst naar de 'inner world' en de 'upper world' (het spirituele weten).

Griet Vanhemel is docent Storyboarding &Visual Language aan LUCA campus C-Mine. Als learning experience/digital designer houdt zij zich vooral bezig met het creëren van digitale content die de grenzen tussen leren en entertainment verkent.

Steven Lenaers is als sociologiedocent verbonden aan LUCA School of Arts en de Universiteit Hasselt. In diverse opleidingsonderdelen verkent hij het spanningsveld tussen sociaal conformisme en individuele creativiteit. 

Interesse in deze opleiding?