LUCA Strings o.l.v. Marc Tooten
Saar Van Bergen, altviool
Joseph Haydn: Sieben letzte Worte
Piet Swerts: Sonetto 63 del Petrarca
Wanneer woorden ons ontbreken of wanneer ze ontoereikend blijken om ons uit te drukken, grijpen we naar muziek. In alle overleveringen uit oude beschavingen worden er sporen gevonden van het gebruik van gezangen en instrumenten tijdens belangrijke gebeurtenissen in het leven, in de natuur en in de relatie tot het verhevene.
De drang van de mens om bij de zonnewende, de dood, de oogst, … een verbinding tot stand te brengen met en een betekenis te geven aan de wereld die ons omringt, is zeer sterk. Rituele gezangen, zoals het Gregoriaans in de Middeleeuwen, zijn daar een krachtig voorbeeld van of gezangen die we vandaag nog kunnen horen in afgelegen bergdorpen op bijvoorbeeld Sardinië.
De zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis kwamen in de 18de eeuw voor het eerst voor in de kerkelijke gebruiken op goede vrijdag, ook wel eens de Tre ore di agonia genoemd. Ze weerspiegelen de ideeën die in de vroeg-Christelijke kerk groeiden over de figuur Jezus in zijn doodstrijd, twijfel aan God, vergeving van zijn vijanden en uiteindelijke overgave aan de Geest.
Haydn schreef dit werk oorspronkelijk voor een uitvoering met orkest tijdens een religieuze dienst in Cadiz, waarbij de bisschop elk van de 7 laatste zinnen sprak en een meditatie erop vanop de kansel, waarna hij telkens naar beneden kwam en knielde voor het altaar. Op dat moment werd de muziek gespeeld in quasi volledige duisternis.
Piet Swerts gebruikt dan weer de woorden van de wereldberoemde dichter Francesco Petrarca om zijn muziek ziel en diepte te geven. Het hoeft niet gezegd dat de Sonnetten van Petrarca menig dichter, kunstenaar of componist geïnspireerd hebben. Met hun opvallende structuur van telkens twee keer vier regels en twee keer drie regels verbeelden ze de gevoelens van de dichter, wat Piet Swerts op zijn eigen, onnavolgbare wijze met zijn muziek weet te verklanken.
Extra muros concert:
zondag 6 maart 2021 om 10.30u
Sint-Martinuskerk Everberg
Organisatie: vtbKultuur Kortenberg, Kortenberg - vtbKultuur
Het Overlegcomité besliste dat vanaf 7 maart de coronabarometer overschakelde naar code geel. Hierdoor verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket.
Voor 5 EUR haal je je UiTPAS in huis (jongeren: 2 EUR, mensen met recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming: gratis) en kan je beginnen sparen. De vele voordelen die aan de UITPAS verbonden zijn, leveren je al snel financieel voordeel op! Elke UiTPASactiviteit bij een UiTPASpartner levert een punt op, die punten kan je vervolgens gaan inruilen. Op campus Lemmens betekent dat korting op de aankoop van je ticket(s). Het omruilvoordeel bedraagt 3 EUR korting op een concert naar keuze, en dat slechts voor 5 UiTPAS-punten.
De volledige uitleg lees je op www.uitinleuven.be/uitpas.