Professionele bachelor Audiovisuele Technieken: film, TV en video
3 jaar / 180 studiepunten / Nederlands
Campus Brussel / Narafi

Film, TV en Video

Professionele Bachelor / Exchange Programme

Onze filmopleiding is voor creatieve all-rounders. Je proeft gedurende drie jaar van alle facetten van het filmvak. Je maakt eigentijdse kortfilms en eigenzinnige reportages. Al doende leer je alles over camera, klank, licht, productie, montage, scenario en regie. Door de praktische en brede vorming ben je zeer gewild in de sector.

Hoe ziet de opleiding eruit?
  • In het eerste jaar werk je aan een stevige basis. Aan de hand van verschillende korte opdrachten ontwikkel je de noodzakelijke praktische vaardigheden. Je werkt aan twee individuele projecten: een kortfilm en een reportage. Vanaf de eerste week ga je hands-on aan de slag met camera, klank en montage. 
  • In het tweede jaar verdiep je de basis en kan je extra accenten leggen. Je maakt in groep een kortfilm. In deze workshop krijg je de kans om je te profileren als regisseur, cameraman, belichter, monteur, klankman of producer. Daarnaast maak je een reportage die de kijker raakt en doet nadenken en ga je hands-on aan de slag in onze TV-Studio.
  • In het eerste semester van het derde jaar bieden we je vier keuzetrajecten aan: Fictie, Reportage, Multicamera en het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Met elk keuzetraject behaal je op het einde van de rit hetzelfde diploma. 
    Naargelang je keuzetraject neem je een kortfilm op met een straf verhaal, draai je mee in een televisie-productiehuis of volg je multicam in samenwerking met toonaangevende Belgische facilitaire bedrijven. 
    In het tweede semester doe je een stage en maak je een afstudeerwerk. 

    Praktisch
  • Het schooljaar start op maandag 23 september 2024 met een kick-off. Je aanwezigheid is vereist. De groepen worden ingedeeld en alle praktische afspraken voor het komende jaar worden gemaakt.
  • Op maandag en dinsdag heb je telkens theorie. De theorie is sterk gelinkt aan de praktijk. Praktijk en theorie versterken elkaar.
  • Woensdag, donderdag en vrijdag heb je praktijk. 

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

Wat heb je nodig?

In onze uitleendienst kan je makkelijk en vlot professioneel audiovisueel materiaal reserveren en ontlenen. Je hoeft dus geen duur camera- of geluidsmateriaal te kopen. Daarnaast kan je ook terecht in onze goed uitgeruste studio’s en montagecellen. Een eigen laptop is aanbevolen.

Starten met de opleiding

* De artistieke toelatingsproeven voor de opleiding Film-TV-Video (campus Narafi) worden gespreid over meerdere dagen. Bij inschrijving selecteer je een periode (april, juli of september). Enkele dagen voor de toelatingsproef krijg je per mail te horen op welke dag en welk uur je de proef dient af te leggen.

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Wil je starten met een opleiding bij LUCA?
Dan moet je slagen voor een ARTISTIEKE TOELATINGSPROEF

Waar heb je les?

Contact

Zit je met nog vragen? Mail ons: info.narafi@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Kwaliteit is de drijfveer van LUCA

Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"

Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.

Concrete cijfers van deze opleiding
Na je studie

Na de opleiding kan je alle kanten uit. Misschien droom je van een leven op een filmset, misschien klopt je hart net sneller in een tv-studio of misschien lijkt het je vooral boeiend om in een productiehuis of een facilitair bedrijf mee te draaien? Het kan allemaal. 

Met je bachelordiploma kan je direct aan de slag als m/v/x in de disciplines: camera, licht, montage, regie, geluid, assistentie, scenario of productie. 

Verder studeren 

Wil je later graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs dan kan je nog een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.

Na het volgen van een schakelprogramma kan je nog een Masterdiploma behalen:

  • Master Film (campus Sint-Lukas, Brussel)
  • Master Televisie-Film (campus C-mine, Genk)
  • Educatieve Master Audiovisuele en Beeldende Kunsten (Gent, Brussel of Genk)

Trailer Mother, by Kristof Bilsen (2019)

Video
Je docenten

De praktijkdocenten zijn stuk voor stuk vaklui met lange en relevante ervaring in het werkveld. Naast het lesgeven zijn ze professioneel actief in de audiovisuele sector.  Ze regisseren (Raf Verbeemen, Kurt Maes) of ze verzorgen de eindredactie (Sarah De Keyzer). Ze zijn cameraman (Philippe Van Puyvelde, Bruno Peeters). Ze monteren (Bert Jacobs, David Goemaere) of draaien reportages (Jokelien Vanden Broucke). Ze zijn actief in multicam (Peter Valckenaers, Gert Keyaerts) of ze beheren een eigen audio studio (Jan Volckaert)

Met deze ploeg docenten krijg jij alle kansen om volop te ontdekken, te leren, te maken, te filmen ...