In deze opleiding word je opgeleid tot audiovisuele verteller. In drie jaar tijd maak je kennis met alle facetten van het filmvak. Je creëert eigentijdse kortfilms en eigenzinnige reportages. Je leert werken in groep. Al doende leer je alles over het setleven, camera, geluid, licht, regie, productie, montage en scenario. Dankzij deze brede, praktijkgerichte vorming groei je uit tot een audiovisuele allrounder. Na je studies ben je zeer gewild in de sector. Ben jij klaar om de eerste stap te zetten?
Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
De campus is goed uitgerust in onze uitleendienst kan je makkelijk professioneel audiovisueel materiaal reserveren en ontlenen. Het aankopen van duur camera- of geluidsmateriaal is niet nodig. Een laptop is wel handig. Je kan sowieso terecht in onze goed uitgeruste studio’s en montagecellen.
Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.
Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef.
Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden
Wil je starten met een opleiding bij LUCA?
Dan moet je slagen voor een ARTISTIEKE TOELATINGSPROEF
Zit je met nog vragen? Mail ons: info.narafi@luca-arts.be
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.
Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"
Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.
Na de opleiding kan je alle kanten uit. Misschien droom je van een leven op een filmset, misschien klopt je hart net sneller in een tv-studio of misschien lijkt het je vooral boeiend om in een productiehuis of een facilitair bedrijf mee te draaien? Het kan allemaal.
Met je bachelordiploma kan je direct aan de slag in al de disciplines: camera, licht, montage, regie, geluid, assistentie, scenario of productie.
Wil je graag verder studeren.
Wil je later graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs dan kan je nog een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.
Na het volgen van een schakelprogramma kan je nog een Masterdiploma behalen:
Een compilatie met enkel fragmenten gemaakt door studenten. Enjoy. (Montage: Sammy & David Goemaere)
Vakmensen uit de praktijk.
Bij ons krijg je les van échte professionals. Onze praktijkdocenten hebben stuk voor stuk jarenlange ervaring in de audiovisuele sector én staan nog altijd met beide voeten in het werkveld. Ze weten wat er speelt en brengen die kennis rechtstreeks naar de klas.
Onze regisseurs, zoals Raf Verbeemen, Kurt Maes, Niels Sabbe, Kurt Vervaeren en Thomas De Cock, combineren hun passie voor film en televisie met het delen van hun expertise. Leen Jonckers neemt je mee in de wereld van eindredactie, terwijl cameramannen zoals Philippe Van Puyvelde en Bruno Peeters de fijne kneepjes van het vak tonen.
Wil je leren monteren? Dan ben je in goede handen bij Bert Jacobs, David Goemaere en Sammy Goemaere. Aan multicam-producties werk je met Peter Valckenaers en Gert Keyaerts. Werken in een audiostudio doe je met Jan Volckaert – onze docenten doen het allemaal en leren het jou met plezier.
Ook de beeldtaal en visuele magie komen uitgebreid aan bod. Je krijgt gastcolleges van gerenomeerde (DOP's), Norman Bates en Bjorn Charpentier, die geven je een unieke inkijk in de kunst van licht, compositie en storytelling.
Daarnaast zorgt Ann De Wolf als ervaren researcher ervoor dat je alles leert over grondig onderzoek en voorbereiding. Sarah D’Hayer, reportage maakster in hart en nieren, deelt haar geheimen voor het creëren van meeslepende verhalen en boeiende content.
Kortom: bij ons krijg je les van mensen die weten hoe het écht werkt.