Afstudeerrichting in de bachelor beeldende kunsten
3 jaar / 180 studiepunten / Nederlands
Campus Genk / C-mine

Fotografie

Academische Bachelor / Exchange Programme

Ben je hongerig naar beeld, getalenteerd en niet bang om visuele grenzen te verleggen? Dan is de opleiding Fotografie op campus C-mine Genk vast iets voor jou! Je ontwikkelt er een eigen visuele stijl en leert op een experimentele en toekomstgerichte manier beeldende verhalen te vertellen op het kruispunt tussen de kunsten en de creatieve industrie. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Fotografie, vormgeving en bewegend beeld vloeien in deze opleiding samen. Je leert op een experimentele manier beeldende verhalen te vertellen op het kruispunt tussen de kunsten en de creatieve industrie. Hierdoor ontwikkel je een eigen stijl als visuele storyteller

Art direction & Visual Design 

Van mode tot architectuur, van film tot design, van muziek tot reclame en documentair werk, niets ontsnapt aan je lens. Het is dé fotografieopleiding voor en door het creatieve werkveld met een uitdagend randje. Als student krijg je de kans om volop in verschillende genres en met verschillende technieken te experimenteren om zo een eigenzinnige en vernieuwende beeldtaal te ontwikkelen.

Je regisseert alles achter én voor de lens, van licht, kleur, decor tot kostuum en postproductie. Naast analoge en digitale fotografie leer je ook andere media gebruiken, zoals film, stop-motion, visual design, mixed media, video-arts, fashion film, media arts, VR, et cetera. 

copyright: Gaëlle Spaas

Je ontdekt het medium fotografie als een tool voor visuele storytelling en individuele expressie. We streven niet enkel naar esthetische beelden maar zetten sterk in op het onderliggende concept en verhaal door middel van artistiek onderzoek. 

Dankzij het sterk uitgebouwde curriculum ontwikkel je je eigen beeldstrategie en werkmethodiek als visuele storyteller. Je wordt intensief en individueel begeleid om een uniek auteurschap te ontwikkelen. We leiden onze studenten op tot zelfstandige, artistieke en innoverende fotografen, beeldenmakers, art directors of production designers,  klaar voor elke uitdaging.

Onze opleiding heeft een uitdagend randje. We houden ervan om de grenzen op te zoeken en verschillende media met elkaar te laten clashen om een nieuwe beeldtaal te laten ontstaan. Als je onze passie voor beeld en de wil om visuele grenzen te verleggen met ons deelt, zit je bij ons helemaal op je plaats!

Robin Hooybergs

Bacheloropleiding

De opleiding fotografie op campus C-mine richt zich vooral op creatieve en technologie, creatief ondernemerschap en het werken binnen een relevante maatschappelijke context. We bieden onze studenten een sterke opleiding aan met de nadruk op praktijkgericht artistiek onderzoek, waarbij de theorie gelinkt is aan de artistieke praktijk. 

In het eerste jaar leer je de basisbegrippen van fotografie en vormgeving. 

  • Je leert anders te kijken. Dit is essentieel om een eigen beeldtaal te ontwikkelen. 
  • Je leert de basisbegrippen van fotografie, visual design en bewegend beeld

In het tweede en derde jaar leer je geavanceerdere technieken beheersen en ontdek je verdere mogelijkheden van je eigen beeldtaal.

  • Je krijgt persoonlijke projecten en externe opdrachten  in het werkveld.
  • Je ontwerpt je eigen fotoboek en experimenteert met film en visual design. 
  • Je diept je kennis en kritisch inzicht in het theoretische of kritische discours verder uit. 
  • Je leert je concepten visualiseren en verhalen vertellen via je beelden. 
  • In je artistiek onderzoek reflecteer je over de maatschappij. 

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

Masteropleiding

Onze bachelors kunnen kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master.

De artistieke master staat in het teken van je persoonlijk afstudeerproject waarmee je je eigen beeldtaal en kijk op fotografie aan de wereld toont. Je combineert je masterproef met verschillende masterclasses en een uitgebreide stage van minstens zes weken. Je kiest je stageplaats, in binnen-of buitenland,  in functie van je masterproef en krijgt hierdoor sterke input voor je afstudeerproject. Of je nu droomt van een nationale of internationale stage bij hedendaagse fotografen of kunstenaars, een modemagazine, een reclamebureau of de beeldredactie van een kwaliteitskrant, alles is mogelijk. Je stage is bovendien een unieke ervaring die voor jou deuren opent richting werkveld. 

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele loopbaan in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie).

Kies je voor een artistieke master en ben je geïnteresseerd in onderwijs, dan kan je na het behalen van je artistieke master instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Als opleiding vinden we het belangrijk dat onze studenten hun vleugels uitslaan in de wereld en al tijdens hun studie in aanraking komen met het werk en kunstenveld. Daarom organiseren we tweejaarlijks studiereizen naar New York, Los Angeles, Londen, Berlijn, Rio de Janeiro, Tokyo, ... 

Het spreekt vanzelf dat het een grote meerwaarde aan je studie geeft als je deelneemt aan fotowedstrijden, musea bezoeken, workshops en lezingen door (inter-)nationale professionals.De docenten stimuleren je om met open vizier de interactie met het werkveld aan te gaan. 

Wat heb je nodig?

Om te starten aan onze fotografie-opleiding heb je naast een grote honger naar beeld, een gezonde dosis eigenzinnigheid, nieuwsgierigheid en motivatie natuurlijk ook een digitale camera nodig. Dit kan zowel een digitale spiegelreflexcamera zijn, als een digitale systeemcamera zijn. Een krachtige laptop en een stevig statief zijn een must. 

De opleiding zorgt voor het professionele verlichtingsmateriaal, volledig uitgeruste fotostudio’s, midden- en grootformaatcamera’s, state-of-the-art fotoprinters, scanners en workstations. Ook staat er een professionele donkere kamer klaar waarin je je naar hartenlust kan uitleven met analoge fotografische technieken.  

We geven je graag advies bij vragen over de aankoop van camera’s of ander fotografisch materiaal. 

'Ik had meteen een goed gevoel bij de opleiding. In het begin was het zoeken naar welke stijl, methode en manier van werken mij aanspraken. Dankzij de feedback van de docenten en met het nodige doorzettingsvermogen kon ik behoorlijk trots zijn op mijn eindwerk. Ik zit inmiddels in mijn tweede bachelorjaar en durf sneller keuzes te maken over wat ik wil tonen'.

Yasmin Abrahams

Wat heb je nodig?

Om te starten aan onze fotografie-opleiding heb je naast een grote honger naar beeld, een gezonde dosis eigenzinnigheid, nieuwsgierigheid en motivatie natuurlijk ook een digitale camera nodig. Dit kan zowel een digitale spiegelreflexcamera zijn, als een digitale systeemcamera zijn. Een krachtige laptop en een stevig statief zijn een must. 

De opleiding zorgt voor het professionele verlichtingsmateriaal, volledig uitgeruste fotostudio’s, midden- en grootformaatcamera’s, state-of-the-art fotoprinters, scanners en workstations. Ook staat er een professionele donkere kamer klaar waarin je je naar hartenlust kan uitleven met analoge fotografische technieken.  

We geven je graag advies bij vragen over de aankoop van camera’s of ander fotografisch materiaal. 

Starten met de opleiding

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 17 april 2023 (11:00) - Interview22.04.2023 >
  • Deadline afleggen van de proef: 26 juni 2023 (11:00) - Interview03.07.2023 >
  • Deadline afleggen van de proef: 6 september 2023 (11:00) - Interview09.09.2023 >

Waar heb je les?

Contact

Mail ons: info.cmine@luca-arts.be  of bel  +32 2 447 16 00

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Na je studie

Onze opleiding leidt studenten op tot hybride beeldenmakers. Eenmaal afgestudeerd kan je aan de slag als fotograaf en beeldenmaker in verschillende vakgebieden (reclame, mode, portret, muziek, theater, dans, architectuur, pers, sociaal, documentaire of reportagefotografie), als kunstenaar, grafisch vormgever, art director, production designer, fotoredacteur, realisator van audiovisuele producties, medewerker en projectcoördinator in de culturele sector (cultuurcentra en musea). Daarenboven kan je professioneel verder als leraar (secundair onderwijs), assistent of docent (hoger onderwijs)

”  Mijn studententijd op campus C-mine was een zeer positieve ervaring. Ik leerde er vooral een kritische en persoonlijke visie te ontwikkelen die essentieel is om creatief te werken. Vele opportuniteiten werden ons aangeboden, zoals reizen naar het buitenland, samenwerkingen met stad Genk en diverse cultuurorganisaties in Vlaanderen. Dankzij een buitenlandse stage ben ik in de Verenigde Staten verzeild geraakt. Hier heb ik de voorbije jaren gefotografeerd en beeldmateriaal geselecteerd voor reclamecampagnes van onder andere Game of Thrones, Star Wars Episode VII en VIII, Dunkirk, Aquaman, en Jurassic World II. Momenteel werk ik als fotoredacteur voor Universal Pictures in Hollywood.”  

Yannick Delva

Bekijk hier onze fotografieblog

Luca CMine Photography

Kom langs bij ons op de campus

Maak kennis met de opleidingen, docenten en studenten van de LUCA-campus C-Mine. Op campus C-mine in Genk informeren we toekomstige studenten en hun ouders over de academische opleidingen Animatiefilm, Communicatie & Multimedia Design (interaction design & game design), Fotografie, Productdesign en Televisie-Film.

Je docenten

Het vaste nationale en internationale docententeam bestaat uit  kunstenaars, fotografen, art directors, media artists, onderzoekers en grafisch vormgevers zoals Teun Vanderheijden, Pablo Hannon, Helena Dietrich, Kristof Vrancken, Lieven Segers, Annick Geenen, Steven Huybrechts, Lavinia Wouters, Vincent Tillieux, Nick Mattan en Sanja Marusic, … 

Ze publiceren hun beelden, films en kunstwerken in toonaangevende magazines, nemen deel aan internationale tentoonstellingen of creëren award-winnende fotoboeken.

Je docenten zijn echt coaches die hun kennis en netwerk graag met jou delen. Ze bieden je een intensieve, individuele begeleiding en helpen je je weg te vinden naar een eigen beeldtaal. 

Het vaste docententeam krijgt bovendien versterking van internationaal erkende gastprofessoren, inspirerende fotografen, vormgevers en kunstenaars. Deze kruisbestuiving resulteert in interessante workshops, lezingen en projectweken.