Eén site, meerdere bouwfases
- 1862: stichting in een paardenstal van het bisschoppelijk paleis in Steendam
- 1875 : de vleugel langs bet Houtleikanaal
- 1891 : "Bethune's Museum"
- 1900-1906: het ontwerp Coomans voorziet in een L-vormige vleugel op de voormalige Houtlei en het Alexianenplein
- 1912 : Scheidingsvleugel met het Sint-Amandusinstituut
- 1921 : het "Plaastermuseum"
-
1929 : herinrichting van het kloostergebouw en internaat
-
1959 : verkoop en vervanging van de noordvleugel aan het Sint-Amandusinstituut
-
1960-2000: herinrichtingen
-
2001: XDGA bouwt een nieuwe vleugel aan het Ingelandgat

Markante ruimtes
Carré
De Carré is vandaag de belangrijkste tentoonstellingsruimte van onze campus. Sinds 1906 een plaats waar onze studenten experimenteren met het tonen van werk en waar de buitenwereld in contact komt met het werk van onze studenten en onderzoekers.

De tuinkamer
De tuinkamer is vandaag een vergaderlokaal. Voor de broeders was het de refter waar ze samen aten maar ook de plek voor de recreatie. Tweemaal per dag mochten ze vrijuit met elkaar praten, kaarten, ...

Zaal Mia De Smedt
De zaal Mia De Smedt is een vergaderruimte. Hier vinden de deliberaties, master assessments en sollicitaties plaats. Voor de broeders was dit het salon, een plaats waar de belangrijkste momenten van het jaar werden gevierd maar ook de parloir tijdens familiebezoek.

Klein Museum
Het Klein Museum had naast een museale functie, die samenging met de tentoonstellingen in de Carré, ook een didactische functie. Je vond er objecten die gebruikt werd bij het schetsen. Het Klein museum waar daarom verbonden met de schetslokalen via twee dubbele deuren.

Werkplaats Sculptuur
Tegen de jaren 1920 was het Bethunemuseum te klein geworden voor de plaastercollectie van Sint-Lucas. Daarom werd er in 1921 en '22 een metalen hal gebouwd met gietijzeren zuiltjes en glazen bekapping. Vandaag is het de werkplaats Sculptuur.

Oude bibliotheek
De oude bibliotheek is een restant van het eerste gebouw dat werd gebouwd op onze campus. Dit gebouw werd opgericht in 1875 en keek oorspronkelijk uit op de Houtlei. De inrichting zou oorspronkelijk zijn. Opmerkelijk is onze collectie glasplaten.

Lapidarium
De beeldentuin van Sint-Lucas Gent wordt in 1878 voor het eerst vermeld. Het is een merkwaardige verzameling die door de Broeders van de Christelijke Scholen werd samengebracht via schenkingen, restauratieprojecten en aankopen, een tuin die jonge kunstenaars en architecten moest inspireren en verbazen. De bevat meer dan 300 stukken en overspant meer dan 600 jaar architectuurgeschiedenis.

Bezoek
Je kan een rondleiding boeken doorheen het kloostergebouw tijdens
- de Graduation Show op het laatste weekend van juni op zaterdag en zondag van 10u tot 16 u.
- Open Monumentendag
De Grote beeldentuin is toegankelijk op schooldagen. Inkijk in de Kloostertuin is mogelijk via een eigentijdse poort langs de straatkant op schooldagen van 08.00 tot 21.00.
LUCA School of Arts is geen museum, het heeft geen kunstverzameling in de moderne museale betekenis. Toch heeft een kunstenhogeschool zoals LUCA, met kiemen die meer dan 160 jaar teruggaan, een ruim cultureel erfgoedpatrimonium.
Doorheen haar geschiedenis verwierf ze stukken en gebouwen die haar hielpen om kunstonderwijs te geven of die de resultaten van projecten illustreerden. Op die manier bouwde de hogeschool en haar partners verschillende collecties en archieven uit.