-

Joods Cultureel Kwartier, Amsterdam

Lara Bongard: The girl who crossed the river with a tablecloth

Tentoonstelling

In 2019 krijgt Lara Bongard een honderd jaar oud sjabbat-tafelkleed. Het is het enige overgebleven erfstuk van haar Joodse, Oost-Europese voorouders.

Het tafelkleed maakt haar nieuwsgierig naar haar Joodse achtergrond en ze gaat op zoek naar haar familiegeschiedenis om zo haar eigen identiteit en plaats in de wereld beter te begrijpen. Een geschiedenis die haar grootouders bewust voor hun nazaten verborgen hebben gehouden. De zoektocht brengt haar naar Oekraïne en Israël waar ze sporen van de verdwenen wereld van haar voorouders vindt.

Deze sporen vertaalt ze in foto's, textiel, geluid en tekeningen. Ze combineert ze met archiefmateriaal en verweeft ze met Jiddisje verhalen, symbolen en mythologieën tot een multimediaal kunstwerk.

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Kunstkabinet van het Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1 in Amsterdam.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP JE TICKET  

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.