-
-

Sint-Lucas Gent
Auditorium A3, Alexianenplein 1, Gent

Lezingen - Nocturnes IV '23

Talks, lezingen en congressen

Lezing 1

CHRIS KABEL &
JULIEN RENAULT

16.11.2023 om 18u30, Sint-Lucas Gent
Auditorium A3, Alexianenplein 1, Gent

Lezing 2

BRAM VANDERBEKE &
CHARLOTTE JONCKHEER

30.11.2023 om 18u30, Sint-Lucas Gent
Auditorium A3, Alexianenplein 1, Gent

Lezing 3

ATELIER BRENDA &
BRUCE VANSTEENWINKEL

14.12.2023 om 18u30, Sint-Lucas Gent
Auditorium A3, Alexianenplein 1, Gent

Chris Kabel

Chris Kabel combineert een interesse in wetenschap met een intuïtieve, artistieke benadering om alledaagse voorwerpen te ontwerpen. Analyseren, dromen, bij toeval ontdekken, materiaalexperimenten, en ten slotte de zoektocht naar eenvoudige, praktische middelen om de producten te construeren, zijn het uitgangspunt van zijn ontwerpen. Onderzoek naar materialen en technieken zijn meer bepalend dan een specifieke stijl. Je herkent zijn producten dus eerder aan zijn hoogst originele ontwerpmethode dan aan uiterlijke vormgeving. Chris Kabel is een van de Nederlandse ontwerpers die heel wat internationale roem heeft verworven, onder meer door zijn werk voor Droog.

Julien Renault 

Het werk van Julien Renault bevindt zich op het snijvlak tussen artistiek en industrieel productontwerp. Zijn studio heeft met succes projecten afgerond voor gerenommeerde internationale designmerken zoals Hem, Hay, Massproductions, Mattiazzi en anderen. De meubels en objecten die Julien ontwerpt, schreeuwen niet om aandacht. Hun schoonheid schuilt in de subtiliteiten die alleen zichtbaar worden als je de tijd neemt om ze te observeren: de sierlijke curve van een tafelpoot, de elegante hals van een kan, het silhouet van een wandplank. Met deze details weet hij niet alleen de huidige generatie designliefhebbers te boeien, maar ongetwijfeld ook de volgende.

Bram Vanderbeke 

Bram Vanderbeke onderzoekt en transformeert - als kunstenaar en ontwerper - de mogelijke interacties tussen een object, zijn architecturale omgeving en zijn gebruiker. Hij wordt uitgedaagd door ruw materiaal, vorm en functionaliteit. Zijn praktijk is divers maar consistent en valt op door zijn materiële, sculpturale en monumentale kwaliteiten. Zijn werken zijn tegelijkertijd autonome artistieke manifestaties en bruikbare oplossingen, een ambiguïteit die Bram bewust nastreeft. De werken beïnvloeden vaak de ruimtelijke perceptie van de omgeving waarvan ze deel gaan uitmaken, soms door een bestaande ruimte uit te breiden door er een nieuwe ruimte in te creëren.

Charlotte Jonckheer

Charlotte Jonckheer richt zich op het creëren van unieke stukken die haar passie voor eco-bewustzijn en sociale verantwoordelijkheid weerspiegelen. De ontwerpen van Charlotte Jonckheer zijn gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen, zoals afgedankt textiel en natuurlijke vezels. Ze gebruikt circulaire ontwerpprincipes, zoals het verminderen van afval en ontwerpen voor demontage en hergebruik. Haar werk verkent vaak thema's die te maken hebben met het milieu, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Ze heeft samengewerkt met verschillende merken en organisaties om duurzame en maatschappelijk verantwoorde ontwerpen te creëren.

Atelier Brenda

Atelier Brenda is een samengevoegd alter ego voor de twee ontwerpers: Nana Esi en Sophie Keij. Ze houden zich bezig met samenwerking, onderzoek en rollenspel gericht op grafisch ontwerp en creative direction. In het begin richtten ze zich meer op ruimtelijke ontwerpen: installaties, decors en andere 3D-objecten. Pas later ontwikkelden ze meer grafisch werk. Over het algemeen doen ze de dingen niet volgens een vast stramien. Hun gemeenschappelijke patroon is om zoveel mogelijk verschillende dingen te ondernemen. Hun benadering van grafisch ontwerp wordt gevormd door een combinatie van nostalgie, traditie, tijdgeest en method acting, optredend met ruimtelijk ontwerp, dromen, spiritualiteit en het etherische en speelse typografie.

Bruce Van Steenwinkel

Bruce volgde een gevarieerd academisch pad en vond zijn niche in grafisch ontwerp aan de LUCA School of Arts. Via een stage in New York over functies bij agentschappen in Antwerpen en Brussel, kwam hij terecht bij Base Design Brussel. Memorabele opdrachten waren onder andere een wereldwijd, neutraal visueel ontwerp voor Apple tijdens de pandemie en een baanbrekende campagne voor de Munt die normen uitdaagde. Bruce benadrukt de bredere impact van design voorbij enkel visuals en benadrukt het belang van bewuste keuzes in merkidentiteit. Bij het adviseren van jonge ontwerpers pleit hij voor een balans tussen strategische positionering, trial-and-error en een uniek accent om op te vallen.