-

LUCA School of Arts - campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
Kamermuziekzaal

LUCA Big Band @opencampusdag

Opencampus- of infodagOpenlesdagConcerten en performances

“125 jaar geleden geboren - 50 jaar geleden gestorven”

Edward Kennedy "Duke" Ellington (29 april, 1899 - 27 mei 1974) was de grootste jazzcomponist van de twintigste eeuw en een ondoordringbaar raadselachtige persoonlijkheid die niemand beweerde te begrijpen, zelfs zijn beste vrienden niet. 

Als kleinzoon van een slaaf verliet hij de middelbare school om een van 's werelds beroemdste muzikanten te worden, een showman met een onvergelijkbare diepgang die zich net zo op zijn gemak voelde in Carnegie Hall als in de nachtclubs waar hij zijn stijl verfijnde. 

Ellington, een meester in het schrijven van de drie-minuten miniaturen voor de 78-toerenplaat, schreef of werkte mee aan zo’n vijftienhonderd composities.

Zijn uitgebreide oeuvre is de grootste opgenomen persoonlijke jazz nalatenschap, en veel van zijn stukken zijn uitgegroeid tot tijdloze standards en hij zocht inspiratie in een eindeloze reeks voorbijgaande geliefden, waarbij hij zijn innerlijke zelf verborg achter een glimlachend masker van bloemrijke taal en ironische charme.

Programma

  • Raincheck  

Deze song werd gecomponeerd door langleven metgezel Billy Strayhorn en in 1967 door het Duke Ellington Orchestra uitgebracht op de plaat ‘…And His Mother Called Him Bill’

  • Portrait of Louis Armstrong 

Uit de New Orleans suite 

Duke Ellington bracht in 1970 de "New Orleans Suite" uit. Dit studioalbum, opgenomen en uitgebracht op het Atlantic label, bevat de laatste opnamen van de Ellington saxofonist Johnny Hodges, die tussen de twee opnamesessies van het album overleed. De suite werd gemaakt in opdracht van George Wein voor het New Orleans Jazz Festival van 1970.

  • Anitra’s Dance 

Uit de Peer Gynt Suite 1960 3’

"Anitra's Dance" is een meeslepend muziekstuk dat een brug slaat tussen klassiek en jazz. Het is een verrukkelijke herinterpretatie door de legendarische Duke Ellington van een segment uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg.

In deze betoverende vertolking voorziet Duke Ellington Griegs tijdloze melodie van zijn kenmerkende jazzflair. Het resultaat is een betoverende mix van klassieke elegantie en swingende ritmes.

  • Blood count

Uit ‘And they called him Bill’

"Blood Count'' is een jazzcompositie uit 1967 van Duke’s vaste medewerker Billy Strayhorn. Het was oorspronkelijk bedoeld voor een driedelig werk dat Strayhorn aan het schrijven was en was aanvankelijk getiteld "Blue Cloud". 

Strayhorn werd echter in 1967 gehospitaliseerd met kanker en voltooide de compositie terwijl hij in het ziekenhuis lag. Hij stierf op 31 mei 1967.               "Blood Count" was zijn laatste voltooide compositie. 

Ellington nam het nummer op op zijn eerbetoonalbum voor Strayhorn, ...And His Mother Called Him Bill.

  • Rockabye river  

Dit is één van de composities uit het uitgebreide werk ‘Black, Brown and Beige’ in functie van zijn eerste concert in Carnegie Hall, op 23 januari 1943. Het vertelt de geschiedenis van Afro-Amerikanen en was een poging om opvattingen over ras te veranderen en jazz te verheffen gelijkwaardig aan klassieke Europese muziek en Amerika uit te dagen om zijn grondbeginselen van vrijheid en gelijkheid voor iedereen daadwerkelijk na te leven.

  • In a mellow tone 

"In a Mellow Tone", ook bekend als "In a Mellotone", is een jazz standard uit 1939 Hij nam deze compositie op voor het album 'Ellington's Blues in Orbit’.

  • Cottontail  

"Cotton Tail" is een compositie uit 1940. Het is gebaseerd op de harmonieën uit George Gershwins "I Got Rhythm”.


 

toegang is gratis voor iedereen