-

LUCA School of Arts - campus Lemmens
Lemmensberg 3 
3000 Leuven
Concertzaal

LUCA Sax @opencampusdag

Opencampus- of infodagOpenlesdagConcerten en performances

LUCA Sax o.l.v. Kevin Houben

Programma:

  • Toccata en fuga                 J.S. Bach
  • O Magnum Mysterium      Morton Lauridsen 
  • Legend of a Giant              Kevin Houben     

Verrassend is het om Toccata en Fuga (ca. 1700) van Johannes Sebastian Bach (1685-1750) te horen in een arrangement voor saxensemble. Toch leent deze instrumentengroep, die van het laagste register (contrabassaxofoon) tot het hoogste register (sopraninosaxofoon) als geen ander het weidse frequentiebereik van het orgel weet te simuleren, zich hier bijzonder toe. ‘Toccata’ verwijst naar een virtuoos muziekstuk, ‘fuga’ naar een meerstemmig werk, waarbij de thematische inzetten in de verschillende stemmen afwisselend voorkomen.

O Magnum Mysterium (O Great Mystery) (1994) van de Amerikaanse componist Morten Lauridsen (1943) is een motet voor vierstemmig a-capellakoor. Het gregoriaanse gezang, over de verrijzenis van Jezus en de diepgaande liefde van Maria voor haar zoon, inspireerde menig componist. Lauridsen zelf verwoordde dat hij met zijn compositie vooral wilde bereiken dat de melodie resoneerde tot in het diepste van ieders ziel.

Legend of a Giant is een compositie voor solo altsaxofoon en symfonisch orkest van de Belgische componist Kevin Houben. De componist droeg dit uitdagende saxofoonconcerto op aan de Spaanse saxofoonvirtuoos Mariano García. Zoals in elk klassiek concerto gaat de saxofoonsolist ‘de strijd’ aan met het orkest. Eerst om de beurt, in dialoog met elkaar, daarna broederlijk samen. Het orkest wordt bovendien als een gelijkwaardige partner beschouwd, dus ook voor de orkestmuzikanten vormt deze filmische score een pittige uitdaging. Legend of a Giant dompelt de luisteraar onder in de wereld van de saxofoon en daagt de solist uit op het gebied van lyriek en klankkleur, maar ook op het technische vlak. Zo passeren verschillende aspecten en moderne speelstijlen als bisbigliando’s, dubbele staccato’s, frullato’s, glissando’s, harmonics of overtones, ... de revue. Kortom: een grote “challenge” voor élke saxofoonvirtuoos!

toegang is gratis voor iedereen