-

LUCA School of Arts - campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
Concertzaal

Luca Wind Band

Concerten en performances

LUCA Winds

Michel Tilkin, dirigent

Jacob Janssen, trompet

Rodrigo Fernandes Marques, marimba

Programma:

  • L. Bernstein: Suite On the water front
  • J. Williams: Symphonic Marches
  • G . Holst: Suite nr. 1 en 2 for military band in Eb Major
  • J. B. Arban: Carnaval de Venise
  • Rodrigo Fernandes Marques: Portugese Rapsodie

Onderdeel van het repertoire van zowat elk harmonieorkest zijn de twee Suites for Military Band van Gustav Holst (1874-1934). De eerste Suite in Es Major (1909) bestaat uit drie delen met elk hun eigen identiteit. Het thema, dat uit acht maten bestaat, doet onmiskenbaar denken aan een volkslied, maar kwam wel degelijk van de hand van Holst zelf. 

Leonard Bernstein (1918-1990) schreef de symfonische suite On the Waterfront (1954) naar aanleiding van de gelijknamige film van Eliza Kazan. De compositie gaat de confrontatie aan met de geladen politieke achtergrond van die tijd, die meteen ook in de film resoneert: havenarbeider Terry Malloy probeert de malafide bedrijvigheden van een corrupte vakbondsleider te ontmaskeren. Hoewel Bernstein hier met deze filmscore aan zijn proefstuk toe was, zou het hier niet bij blijven. On the Waterfront bleek in alle opzichten de ideale voorbereiding voor zijn latere West Side Story, waar hij internationale naam en faam mee verwierf. In beide werken is de invloed uit de jazz en de blues merkbaar.

Carnaval de Venise van de minder bekende componist Jean-Baptiste Arban (1825-1889) werd geschreven met het Venetiaanse carnaval in gedachten, een grootse feestelijkheid vlak voor Pasen met de nodige vermommingen en de meest uiteenlopende kostuums. Arban was een van de pioniers op het vlak van repertoire voor cornet. Hij schreef een groot aantal werken voor dit instrument, waarbij technische virtuositeit vaak centraal stond. In Carnaval de Venise wordt een thema uitgewerkt in verschillende variaties, die voor de trompetsolist voor de nodige uitdagingen zorgen.

Koop uw tickets hieronder.

Gratis voor personeel en studenten van LUCA/KSO