-

LUCA School of Arts - campus Lemmens
Lemmensberg 3 
3000 Leuven
Concertzaal

Midzomernachtsdroom

Concerten en performances

LUCA Chamber Orchestra + Choir

Michel Tilkin, dirigent

An-Sofie Perneel, viool en Saar Van Bergen, altviool

Febe Eylenbosch en Sarah De Meester, sopranen

Voorbereiding koor: Kurt Bikkembergs

Programma:

- Carl Maria von Weber: Ouverture Oberon

- Wolfgang Amadeus Mozart: Concertante Symfonie in Es

- Felix Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream 

Oberon (1826) is een romantische opera van Carl Maria Von Weber (1786-1826) die zich situeert in de droomwereld van elfenkoning Oberon. Van de volledige opera is het vooral de ouverture die bekendheid verwierf: al van de eerste noten is het feeërieke, betoverende karakter van het werk voelbaar, al blijft het niet bij de verbeelding van een lichtzinnig sprookje. Von Weber weet een diepzinnige thematiek neer te zetten die sterkt aanleunt bij zijn eerdere opera, Der Freischütz.

Eveneens gebaseerd op een libretto dat de elfenwereld in al zijn mythische glorie oproept is A Midsummer Nights’s Dream (1842) van Felix Mendelssohn (1809-1847). Ook hier wordt een magische setting gecreëerd met een verhaal gebaseerd op de gelijknamige komedie van William Shakespeare. De ouverture opent statig, waarbij enkele akkoorden al meteen de toon zetten en het magische bos openen voor de luisteraar. De strijkers geven daarna in al hun vluchtigheid de aanzet tot het eerste thema.

De Concertante Symfonie in Es (1770) voor viool en altviool van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), bevat genrekenmerken van zowel de symfonie als van het concerto. Mozart weet als geen ander de heldere klanken van de viool naast het eerder zachte, vaak ook donkere timbre van de altviool te plaatsen. In de achttiende eeuw werd de altviool vaak nog als secundair ten opzichte van de viool beschouwd, maar Mozart brengt daar eerst met zijn kwartetten, maar later ook met dit dubbelconcerto, verandering in. Het werk bevat drie bewegingen: Allegro Maestoso, Andante en Presto.

Koop uw tickets hieronder.

Gratis voor personeel en studenten van LUCA/KSO